Nadia Nadims Manchester-træner til DR: Her er herre- og kvindeholdet helt lige

Nadia Nadim skal vinde ligaen og Champions League med Manchester City, fortæller klubbens manager i et interview med DR.

(Foto: Anders KjæRbye © Scanpix)

Han sidder med det største budget for et kvindehold i England og sandsynligvis i hele Europa. Manchester Citys manager for kvindeholdet, Nick Cushing, kan vælge spillere fra alle verdens hylder.

Han valgte danske Nadia Nadim til ny førsteangriber i klubben.

- Vi vil vinde alt det, vi stiller op til. Vi vil vinde ligaen, pokalturneringerne og Champions League, og derfor køber vi spillere, der kan opfylde disse ambitioner. Det kan Nadim. Hun er købt for at være en afgørende faktor på holdet.

Det siger Nick Cushing i et interview med DR om sin danske angriber, der starter i Manchester City i januar næste år under en kontrakt, der løber frem til udgangen af 2019.

Nadia Nadim med manager Nick Cushing ved præsentationen af den danske angriber i slutningen af september.. (Foto: (Foto: Manchester City © Manchester City))

Klubben, alle taler om i England. Klubben, der på verdensplan er den mest satsende på kvindesiden, som har vundet fem titler på fem år, som deler alle faciliteter med Manchester Citys Premier Leagues-hold, og som har haft Nadia Nadim i kikkerten i mange år.

- Første gang, vi noterede Nadia, var, da hun spillede i Fortuna, hvor vi havde folk til at se på hende og så en del video med hende. Så flyttede hun til USA, og dér fulgte vi også hendes udvikling, siger Nick Cushing og fortsætter:

- Det afgørende var ved EM, hvor vi oplevede, hvor succesfuldt det danske hold var, og hvor succesfuld hun var, og i forhold til det stadie, vores hold er på, mente vi, at det var det rigtige tidspunkt at hente hende, siger han og begrunder klubbens interesse i den 29-årige angriber:

- Først og fremmest er hun en regulær målscorer, og det er et område, hvor vi kan bruge forstærkning. Det var den primære årsag, men hun er også på et højt niveau rent taktisk og teknisk. Hun er en offensiv-spiller, der kan skabe ting både på egen hånd og i samarbejde med sine holdkammerater, siger Cushing.

En utrolig historie

Manchester Citys omfattende scoutingsystem har været grundigt. De har været vurderet hele pakken hos Nadia Nadim: Rødderne i Afghanistan, flugten til Danmark, kampen for succes, stjernestatus, forbillede for alverdens kvinder.

Den historie har, ud over det fodboldfaglige hos danskeren, imponeret i Manchester City, nærmere bestemt styrken til at rejse sig og viljen til succes på baggrund af en svær fortid.

- Hele hendes baggrund og historie har også haft betydning for vores interesse i hende, siger Nick Cushing.

- Hun har en utrolig historie, og hun bør være meget stolt af dét, hun har opnået i sit liv og i fodbold. Vi vil gerne have mennesker, der stræber efter at være bedst, og hendes drive og målrettethed er tydelig at se. Hendes historie er vigtig for hende, men for os er det den målrettethed, hendes historie vidner om, som er vigtig, siger City-manageren.

Nadia Nadims usædvanlige historie er da også noget Manchester City har brugt aktivt i markedsføringen af den danske angriber, og som mange engelske medier som BBC, Daily Mail og Guardian har bemærket.

- Nadims historie har skabt interesse herovre, fordi den er så unik. Når folk taler om hende, taler man også om hendes baggrund. Når man kombinerer den historie med vores succes og vores fortælling som fodboldhold, så skaber det interesse. Vi ønsker, at hun kommer her og opnår endnu mere som person og som spiller.

Deler med mændene

Dét er der gode muligheder for i Manchester City, som vurderes at være verdens femterigeste klub. City er ejet af Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, der vurderes til at have en formue på omkring 30 milliarder dollars, ca. 190 milliarder kroner.

Fra 2012 blev kvindeafdelingen officielt en del af selve Manchester Citys forretningsgrundlag og organisation, og dermed flød alt fra træningsanlæg og marketings- og PR-apparat til fodboldfaglige ressourcer sammen med kvindeafdelingen.

Hvilket har været en kæmpe udviklingsmæssig faktor for Citys kvinder, påpeger Nick Cushing.

- Der er ingen forskel på, hvordan man behandler kvindeholdet og alle herreholdene her i City. Vi deler alle faciliteter med mændene, vi deler strategi og stil med mændene, og vi deler ambitionerne om at vinde alt, vi stiller op i. Vi har denne måde at arbejde på, fordi vi mener, at det skaber succes for alle holdene, siger han.

- Vi er en fodboldgruppe, der deler viden og idéer. Jeg snakker med Pep Guardiola, og alle lige fra ungdomstrænere og kvindetrænere til Guardiola og trænerne fra de klubber, vi har i USA og Australien (New York City FC og Melbourne City FC, red.) snakker dagligt med hinanden om fodbold, strategi og filosofi, siger Cushing.

- Det er virkelig noget unikt og en stor fordel, at der er så mange muligheder for at udvikle sig her i City, hvad enten du er træner eller spiller.

Graden af satsningen i form af økonomi og ressourcer har gjort underværker for Citys kvinder. I 2012 spillede man i næstbedste række, sidste sæson vandt man mesterskabet og den ene pokalturnering, mens man fik sølv i år og vandt FA Cuppen.

Tre gange siden 2015 har Citys kvinder slået tilskuerrekorden for ligaen på hjemmebanen, og da holdet spillede FA Cup-finalen mod Birmingham i maj var det foran rekord-36.000 tilskuere på Wembley.

Pep Guardiola har været manager for Manchester City siden 2016. (Foto: ANDREW YATES © Scanpix)

Der er dog stadig langt vej økonomisk både i forhold til sponsorer, tilskuere og økonomi, hvis man skal sammenligne med Premier League. Det vurderes, at Citys kvindeholds budget til spillerlønninger er på ca. 13 millioner kroner, hvilket svarer til månedslønnen for nogle af mændene på herreholdet.

Publikum vokser

- Vi har eksisteret nu i fire år, og vi har bidraget til en voksende opmærksomhed for kvindefodbold her i England. Interessen er voksende, og vores publikum vokser, siger Nick Cushing, der har været manager for Citys kvinder i snart fire år.

- Vi har nu et akademi for kvinder, hvor vi har hold med spillere fra ni år og op til 18 år, og der er stigende interesse både for at spille pigefodbold og for at se det. Og vi vil gøre vores til at sørge for, at det fortsætter med at vokse, siger han.

- Det gør vi blandt andet ved at være et spændende hold, der spiller god og smuk fodbold. Folk skal komme for at se os på grund af det gode spil på banen. Vi kan kun forsøge at gøre vores bedste og sørge for, at fansene ser vores kampe og gerne vil komme tilbage, fordi de har haft en god fodbold-oplevelse, siger han.

Det skal Nadia Nadim bidrage til både på og uden for banen, i øvrigt sammen med en anden dansker, Mie Leth Jans, som også er i Citys trup. Cushing har et godt øje for danske spillere, men om én af verdens bedste spillere, Wolfsburgs Pernille Harder, er i søgelyset hos klubben, vil manageren ikke afsløre.

Manchester Citys kvindehold har haft stor succes. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

- Transfervinduet her i England er lukket, så lige nu er der ikke udsigt til nye spillere. Men vi kigger hele tiden efter de bedste spillere, og det danske hold gjorde det exceptionelt ved EM, hvilket viser, at Danmark producerer fremragende spillere, siger Nick Cushing.

- Jeg kender Harder, men lige nu er der ingen planer om at hente nye spillere til, siger Cushing.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter