Nils Nielsen: Knægten fra Ærø der blev en af verdens bedste trænere

Allerede som helt lille spillede Nils Nielsen fodbold hjemme på Ærø, selvom naboen gerne punkterede bolden med en kniv.

Nils Nielsen ses her under EM-finalen, som Danmark tabte til Holland. (Foto: Daniel Mihailescu © Scanpix)

OPDATERING: DETTE PORTRÆT BLEV UDGIVET D. 18. AUGUST I FOBINDELSE MED NILS NIELSENS NOMINERING TIL TITLEN SOM ÅRETS TRÆNER I VERDEN. PÅ BAGGRUND AF HANS STOP SOM LANDSTRÆNER BRINGER VI DET IGEN.

Nils Nielsen. En lille dreng fra Ærø, der elsker boldens leg. Vennernes ven. Og nu en af kvindefodboldens bedste trænere.

Især sidstnævnte titel er svær at forstå hos forældrene i det sydfynske øhav.

Men den er god nok.

Nils Nielsen er blandt verdens ti bedste fodboldtrænere i år. Det offentliggjorde det internationale fodboldforbund, FIFA, torsdag.

Engang handlede det bare om fodboldture til Fyn for en ung Nils Nielsen. Og om at undgå at sparke bolden ind til naboen, der plejede at punktere læderkuglen med en stor køkkenkniv.

Sådan er det ikke længere. For mindre end en måned siden stod han så på sidelinjen til en EM-finale.

- Jeg er meget stolt af det, Nils har bedrevet. Selv jeg er blevet sportsinteresseret på mine gamle dage, og jeg tog også turen til Holland for at se finalen, fortæller Nils Nielsens far, Erik Kromann, der ellers altid hellere har taget en sejltur end en tur på fodboldbanen.

Men det har Nils Nielsen fået lavet om på nu. For han har kvaliteter udenfor banen som få. Det viste han under EM i Holland, hvor han førte det danske landshold helt frem til EM-finalen.

Hos DBU kender de også til de kvaliteter.

- Han er et meget behageligt og ordentligt menneske, der samtidig er meget pligtopfyldende. Han er let at omgås. Og jeg tror faktisk ikke, at der findes nogen folk, som ikke kan lide Nils, siger Peter Rudbæk, der er ansvarlig for DBU's træneruddannelser og derfor har været med til at uddanne Nils Nielsen som fodboldtræner.

Guitar, is og sammenhold

Allerede før Nils Nielsen var hoppet ud ad tremmesengen hjemme i Marstal, havde han kastet sin kærlighed på fodbolden.

- Så snart han kunne stå op, rendte han efter bolde. Naboerne havde godt nok stor glæde af ham, for han brugte både porte og døre som fodboldmål. Det larmede, når han ramte plet, erindrer Erik Kromann.

Derfor begyndte Nils Nielsen også allerede som ung i den lokale fodboldklub, Marstal IF.

Her lærte han om den gode pli i trænergerningen. For selv når holdet havde tabt, spillede holdets træner guitar ombord på Ærø-færgen og købte is til alle på holdet.

Det er erfaringer, der har lært landstræneren at give både plads og frihed til de spillere, han omgås.

- Han kan rigtig meget som træner. Han er god til at give os frihed under ansvar. Det betyder, at vi får lov at træffe nogle af vores egne beslutninger inde på banen. Selvfølgelig er der regler, men vi får også friheden til at spille fodbold på den måde, som vi har lyst til, fortæller landsholdets Sanne Troelsgaard om Nils Nielsen.

Er han en af de bedste trænere, du nogensinde har haft?

- Ja, det synes jeg, han er. Han er sgu klog. Han har en plan med alt, han gør. Og samtidig med det, så ved han også, at vi spillere selv kan træffe beslutninger. Det er en meget vigtig del af ham, at han tør lægge ansvaret over på spillerne. Så føler vi aldrig, at vi bliver sat i bås, lyder det videre fra Sanne Troelsgaard.

Nu venter champagnen

Den 23. oktober afsløres det ved en stor prisuddeling i London, om Nils Nielsen bliver kåret som verdens bedste fodboldtræner i den netop overståede sæson.

Indtil da må han vente i spænding på resultatet.

Allerede nu kan han dog glæde sig til at poppe champagnen. For i næste uge, når han vender hjem til barndomsøen, så er der kolde bobler på køl.

- Jeg tror faktisk, at jeg køber to flasker, lyder det grinende fra Nils Nielsens far.

Og uanset hvad udfaldet af kåringen ender med, så er det sikkert, at Nils Nielsen aldrig mister fodboldstøvlerne fra jorden.

- Jeg er sikker på, at han er stolt og glad over nomineringen. Men han er også meget ydmyg. Så Nils Nielsen kommer ikke til at ændre personlighed på nogen som helst måde på grund af det her, fortæller Peter Rudbæk.

For Nils Nielsen vil altid være Nils Nielsen. Og ydmygheden har han ganske rigtigt bevaret.

- Jeg er bestemt glad for nomineringen. Både på egne vegne, men også på mit teams vegne. Gode resultater er noget, man laver sammen med lederteams og spillere. Det handler aldrig om en enkelt person, skriver Nils Nielsen i en SMS til DR Sporten.

Han er en lille dreng fra Ærø, der elsker boldens leg. Vennernes ven. Og nu en af kvindefodboldens bedste trænere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk