OVERBLIK Sådan kommer Danmark til EM

Landsholdet er allerede sikret play off-kampe men kan i aften tage den direkte vej til EM 2017.

Pernille Harder er Danmarks topscore i EM-kvalifikationen. Hun har lavet syv mål i de syv kampe. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I aften skulle boblerne gerne flyde i en lind strøm, når Danmark-Sverige er fløjtet af i Viborg. Danmark kan nemlig sikre direkte kvalifikation til EM 2017 – og dermed vil det kvindelige landshold få mulighed for at forsvare bronzemedaljerne fra den seneste EM-slutrunde i Sverige.

Og kvalifikationen ligger faktisk lige for: Landsholdet skal bare have uafgjort mod Sverige, der i øvrigt allerede er kvalificeret.

Sverige vinder gruppen

De svenske OL-sølvvindere har allerede sikret førstepladsen i gruppen og dermed adgang til EM 2017. Danmark er sikker på at slutte som nummer to, hvorfor der i værste fald venter to play off-kampe her i efteråret.

Men hvorfor ikke bare sikre kvalifikationen med det samme? Det kan som nævnt ske med bare ét point mod Sverige – men også med et nederlag kan Danmark gå videre. Så skal vi bare til at holde øje med en masse andre kampe.

Danmark ligger godt i 2’er-regnskabet

EM-kvalifikationen er skruet sådan sammen, at gruppevinderne og seks af de otte 2’ere går direkte videre. De sidste to 2’ere mødes i play off. Derfor gælder det selvfølgelig om at undgå de sidste pladser, og det ser rigtigt godt ud for Danmark.

I 2’er-regnskabet trækker man resultaterne fra gruppens dårligste hold fra, og når det er gjort, så ser det ud som følger:

Danmark: 10 point og målscore på +10

Møder Sverige på hjemmebane i den sidste kamp – og er underdog.

Østrig: 10 point og målscore på +9

Møder Wales på udebane i den sidste kamp – og er favorit.

Italien: 9 point og målscore på +4

Møder Tjekkiet på hjemmebane i den sidste kamp – og er favorit.

Finland: 7 point og målscore på +3

Møder Spanien på udebane i den sidste kamp – og er underdog.

Rumænien: 7 point og målscore på -1

Møder Grækenland på hjemmebane i den sidste kamp – og er favorit.

Rusland: 7 point og målscore på -2

Møder Kroatien på hjemmebane i den sidste kamp – og er favorit.

Danmark er altså det bedste hold af de 2’ere, der endnu ikke er kvalificeret. Og derfor skal Danmark tabe til Sverige, samtidig med at fire af de fem dårligere konkurrenter skal vinde deres kampe tilpas stort. Eksempelvis skal Rusland vinde med 11 mål, hvis Danmark taber med et enkelt til Sverige, for at komme op på siden af Danmark.

Den slags bliver indviklet at holde styr på. Så husk i stedet på det enkle: Danmark er videre til EM med uafgjort eller sejr over Sverige.

Følg den afgørende EM-kvalifikationskamp Danmark-Sverige direkte på DR3 og P3 fra klokken 18:45.

Facebook
Twitter