Rundbarbering på 14-0 deler vandene: 'Typisk dansk at finde hår i suppen'

Mens nogle roser Danmark for den vilde sejr mod Georgien, mener andre, at det er devaluerende for kvindefodbolden.

Danmark ydmygede Georgien på hjemmebanen i Viborg og var foran 10-0 ved pausen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

14-0. Sådan lød sejrscifrene, da Danmarks kvindelandshold i fodbold tirsdag ydmygede Georgiens ditto i EM-kvalifikationen.

Nogle iagttagere roser danskerne for en flot og ærgerrig præstation, mens andre kritikere mener, at det er devaluerende for kvindefodbolden generelt, at så store sejre kan forekomme.

Typisk dansk at finde hår i suppen

Landstræner Lars Søndergaard har bemærket begge holdninger.

- Det er dejligt med de positive ytringer, men jeg har også set de negative, hvor man latterliggør kvindefodbold. Måske er det lidt typisk dansk at finde hår i suppen.

- Man ser jo også Manchester City rulle sig ud og vinde 7-1, og Leicester har lige vundet 9-0, men man nedgør ikke Premier League af den grund. Jeg kan slet ikke genkende det negative, siger Lars Søndergaard.

Han medgiver, at Georgien ikke er et hold, Danmark skal måle sig med, men hans hold gik ud for at spille målsøgende og underholdende og kunne ikke have løst opgaven bedre.

- Georgien er relativt ny i kvindefodbold, men holdets manglende kvalitet blev også udstillet af, at vi havde meget kvalitet. Man skal huske på, at vi kun vandt 2-0 i Georgien, og Italien vandt 1-0.

  • Nadia Nadim startede målfesten efter få minutters spil. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Danmark var foran hele 10-0 ved pausen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Rikke Marie Madsen sit første landskampsmål og Danmarks sidste i rundbarberingen af Georgien. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • 14-0 endte kampen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 4

- Udviklingen er, at de mindre bliver stærkere, og det bliver de ved at møde de stærke nationer. Man har det med at glemme, at man tidligere også så sådanne storsejre i herrefodbold, påpeger Søndergaard.

Fodboldeksperten Arnela Muminovic, der tirsdag kommenterede landskampen på DR, mener, at det skal med i vurderingen, at Danmark spillede "en nærmest perfekt kamp, hvor 95 procent gik i mål".

- Derfor synes jeg, at man bør storrose holdet. Men det skal selvfølgelig ikke været målet, at man kan vinde 14-0. Det har ingen sportslig berettigelse med mange af den slags kampe. Det sker dog færre og færre gange, siger hun.

Mange lande starter helt forfra

Muminovic henviser blandt andet til VM sidste sommer.

- Thailand tabte godt nok 13-0 til USA, men ellers var det meget lige. Hold, der tidligere tabte stort, spillede lige op med gode europæiske nationer, så jeg mener, at der er fremgang.

- Man skal huske på, at nogle lande - eksempelvis Georgien - først begynder nu, og Uefa (Det Europæiske Fodboldforbund, red.) har besluttet, at de små skal med i kvalifikationen i stedet for pre-kvalifikation først.

- Uefa mener, at de små skal have store kampe at se frem til for at fremme udviklingen, og så er konsekvensen, at man ser kampe som den i går, når et hold som Danmark rammer dagen, siger hun.

Hun hilser den udvidede kvalifikation velkommen, men ikke for enhver pris.

- Hvis forbundene tager det seriøst og bruger de penge, der er øremærket til at fremme kvindefodbold. For ellers kommer man ingen steder. Så der skal være handling, og det skal Uefa være med til at overvåge, mener Muminovic.

/ritzau/

Gense alle de danske mål fra 14-0-sejren herunder: