Sportspsykolog har været afgørende i landsholdets spil, der 'aldrig har været bedre'

Arbejdet uden for banen har haft stor betydning for præstationerne på grønsværen, mener landstræneren.

Danmark har været flyvende i VM-kvalifikationen med fem sejre i fem kampe og en målscorer på plus 30. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det er ingen statshemmelighed, at det danske kvindelandshold i fodbold kører med klatten.

I mere end tre år har landsholdet ikke tabt en betydningsfuld kamp, hvilket placerer dem i toppen af VM-kvalifikationen, inden tirsdagens topkamp mod Rusland.

Grunden til succesen skal ikke kun findes i finpudsning af pasninger og knaldhårde afslutninger på træningsbanen. Også arbejdet uden for de opkridtede streger har fyldt i den danske landsholdslejr i de seneste par år.

Her har Team Danmarks sportspsykolog Nina Due Stagis ifølge landstræner Lars Søndergaard spillet en stor rolle i at optimere spillernes præstationer på banen.

- Hun har helt klart været medvirkende til, at vi har fået et godt præstationsmiljø. Et miljø, hvor vi stoler på hinanden, og hvor der er plads til alle, siger landstræner Lars Søndergaard.

- Jeg tror meget på, at når man har det godt sammen, afspejles det ude på banen, siger han.

Siden 2019 har Nina Due Stagis været tilknyttet landsholdet, hvor hendes primære opgave har været at skabe sammenhæng.

- Der har været en hel del fokus på kulturopbygning og på at få formet dem som en enhed, siger Nina Due Stagis.

- Der er altid noget teknisk, noget fysisk og noget taktisk, som bliver rigtig afgørende, men sportspsykologisk kan man se, at rigtig mange af de hold, der præsterer godt, også er dem, der har det godt ved siden af banen, siger hun.

Siden VM glippede i 2019 har Nina Due Stagis hjulpet landsholdsspillerne med det mentale. (Foto: Anders Hestbek)

Fokuserer på mennesket i spilleren

De fleste ville nok identificere Sanne Troelsgaard, Pernille Harder eller andre på landsholdet som fodboldspillere. Det er nærliggende.

Den tilgang forsøger Nina Due Stagis at undgå.

- Min oplevelse er, at spillerne ofte kan føle, at de bliver set for netop at være fodboldspiller og for deres præstationer, hvor jeg går et skridt længere og ser dem som mennesker, siger hun.

Målvogter Lene Christensen og Sanne Troelsgaard lægger ikke skjul på, at fokusset på den mentale del af sporten, sætter sit præg på resultaterne. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

En tilgangsvinkel der falder i god jord hos det unge førstevalg i det danske mål, Lene Christensen.

- Vi kommer alle til at præstere bedst ved at være os selv både på og udenfor fodboldbanen, og det har hun helt klart haft en stor andel i.

- Hun lytter til, hvad du siger og prøver at snakke om det, så det ryger ud af hovedet. Hun er en person, man kan komme til med alt, man har på hjerte, siger Lene Christensen.

Holdkammerat og alderspræsident på det danske landshold, Sanne Troelsgaard, der debuterede på det danske landshold tilbage i 2008, forklarer, at den seneste tid på landsholdet har skilt sig ud fra resten.

- Vores spil på banen har aldrig været bedre. Jeg synes, at det skinner igennem, uanset om man er ung eller gammel, om man starter inde eller kommer ind. Vi ved lige nøjagtig, hvilke opgaver vi har.

- Man er glad, når en anden lykkes, scorer mål eller redder en bold. Det synes jeg ikke, at vi førhen har været så bevidste omkring, siger Sanne Troelsgaard.

Den 33-årige altmuligkvinde har et indgående kendskab til landsholdet, som den spiller med næstflest landskampe i historien.

- Jeg er stolt over, så langt vi er nået på de her 2,5 år med Nina, og jeg er sikker på med et halvt år til EM, at vi kan rykke yderligere et skridt. Det er en spændende rejse, vi er på, siger Sanne Troelsgaard, der i aften spiller sin landskamp nummer 160.

Halvvejs i VM-kvalifikationen indtager Danmark førstepladsen i gruppen på grund af en bedre målscorer end russerne, der har samme pointantal.

Aftenens kamp mod Rusland kan ses på DR1 klokken 18.00 med optakt fra 17.30.

FacebookTwitter