Offentlige vejninger er ikke i orden - men de burde heller ikke længere være et udbredt problem i dansk eliteidræt.
Det fortæller sportsdirektør i Team Danmark, Lars Balle, efter organisationen tirsdag er blevet kritiseret for ikke at leve op til deres formål og ansvar om 'skabe de bedst mulige vilkår for dansk eliteidræt og de enkelte atleter'.
Kritikken, der blandt andet kommer fra kulturordførere fra Socialdemokratiet og Moderaterne, udspringer af, at kvindelige danske fodboldspillere op til EM i 2013 udviklede symptomer på spiseforstyrrelser efter offentlige vejninger på landsholdet.
Og det er bestemt heller ikke i orden, fortæller Lars Balle, der er sportsdirektør i Team Danmark.
- Det rører mig jo dybt, og vi er ked af det på de her pigers vegne. Det er simpelthen ikke godt nok, siger han.
DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere fra de danske kvindelandshold, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.
Blandt andet berettes der om tvangsmotion, anoreksi og bulimi.
De offentlige vejninger, der dengang lå til grund for flere spilleres mistrivsel, bør dog ikke længere finde sted i lige så høj grad i dansk eliteidræt, mener Lars Balle.
Efter DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen' i 2019 afslørede, at flere landsholdssvømmere fra 2003 til 2012 led under mistrivsel og spiseforstyrrelser efter offentlige vejninger på landsholdet, bør der nemlig være trukket en streg i sandet.
- Vores klare holdning omkring det med offentlig vejning er, at det er simpelthen et no-go. Det gør man ikke. Og nu ligger det her jo heldigvis også nogle år tilbage, så jeg tror, at alle har lært meget af svømmesagen i den her sammenhæng, siger Lars Balle.
Kulturordfører for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, mener, at Team Danmark og DBU sammen skal sørge for, at lignende sager ikke sker fremover. Det kan du høre ham fortælle om i videoen herunder.
"Hvis vi ikke ved noget, kan vi ikke gøre noget"
Sportsdirektøren fortæller, at man siden svømmesagen har haft stort fokus på at uddanne landstrænere og sportschefer til at håndtere "svære samtaler og værdibaseret ledelse".
Og det har hjulpet, mener han. Derfor synes han også, at Team Danmark lever op til politikernes forventninger om, at de er med til sikre eliteatleters trivsel.
- Vores trivsel-analyser viser, at 9 ud af 10 atleter er i god trivsel. Så der er vi et andet sted i dag, end vi var tidligere. Det er klart, at alle de indsatser, der er blevet søsat siden svømmesagen også skal have tid til at blive implementeret ude i miljøerne, siger Lars Balle.
Team Danmark skal dog ikke være ene om at stå på mål for eliteatleters trivsel, mener Lars Balle.
De er nemlig i tæt dialog med de forskellige danske idrætsforbund, og her har trivsel været på dagsordenen i lang tid, fortæller han.
- Men hvis vi ikke har viden om, at der er noget, der ikke er, som det skal være, så kan vi ikke gøre noget ved det. Ét er, at idrætten har et kæmpe ansvar, men det er altså også de trænere, forældre og ledere hjemme i klubberne, der har et stort ansvar for at være opmærksomme på, hvad vores børn gennemgår og skal have hjælp til, siger Lars Balle.
DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, har beklaget, at der har fundet offentlige vejninger sted på de danske kvindelandshold. Det kan du høre ham fortælle om i videoen herunder.
Du kan se dokumentarserien 'Fodboldens usynlige syge' her.