Træneren blev ved med at røre ved tidligere dansk landsholdsspiller: ’Det er langt over grænsen’

Cecilie Sandvej oplevede, at hendes træner i franske Fleury 91 udnyttede sin magt til at opføre sig grænseoverskridende.

(Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Kommentarer om sex med holdkammeraterne og uønskede berøringer.

Det var bare nogle af de ting, som den tidligere danske landsholdsspiller Cecilie Sandvej efter eget udsagn oplevede fra sin franske træner, David Fanzel, da hun var på kontrakt i den franske fodboldklub Fleury 91 fra 2019 til 2021.

- Det er helt forrykt, når jeg tænker tilbage på, hvordan han opførte sig. Det er langt over grænsen, siger den danske forsvarsspiller til DR Sporten.

I dag er hun på kontrakt i den engelske klub Birmingham FC.

David Fanzel benægter, at han skulle have opført sig grænseoverskridende over for Cecilie Sandvej.

- Der er ikke noget at komme efter. Jeg vil ikke forsvare mig mod noget, der ikke har fundet sted, siger David Fanzel til DR Sporten.

Cecilie Sandvej (I blå trøje) spiller i dag i Englands bedste fodboldrække. (Foto: © Ed Sykes, Ritzau Scanpix)

For helvede, nu kommer han over til mig igen

Cecilie Sandvej kom til Fleury 91 i 2019 og var i klubben to år. I sommer forlod hun den franske klub og David Fanzel til fordel for et skifte til England.

Men i dag kan hun mærke, at oplevelserne i Fleury 91 har ændret hendes opførsel uden for banen.

- Jeg tænker meget over, hvordan jeg fremstår over for træneren i min nye klub. Var det mig, der gjorde noget forkert i Frankrig? Var jeg for venlig?

- Det har gjort mig bange for, om jeg kommer til at sende nogle forkerte signaler. Eller nogle signaler, som kan tolkes forkert, siger hun.

Det er en konsekvens af, at Cecilie Sandvej i Frankrig blandt andet oplevede, at David Fanzel en dag lagde sin hånd oven på hendes, mens hun sad på en kondicykel.

Selv kalder hun oplevelsen for "vildt ubehagelig".

- Jeg kunne simpelthen ikke få lov at styrketræne i fred. Han kom altid over for at røre ved min arm eller min mave. Og hver eneste gang jeg så ham, tænkte jeg bare: "For helvede, nu kommer han over til mig igen", fortæller Cecilie Sandvej.

Beskyldningerne bakkes op af en række tidligere holdkammerater, blandt andre den norske landsholdsspiller Anja Sønstervold og den engelske spiller Jenna Dear. Det norske medie NRK har også tidligere fortalt om "upassende opførsel" fra en træner i den franske fodboldklub.

David Fanzel benægter, at han skulle have rørt nogen af spillerne mod deres vilje.

- Jeg har ikke noget at sige til det, for det er ikke sandt. Når vi vandt kampe, sprang de i armene på mig. Hvad skulle jeg gøre ved det? Det er den slags, der sker. Nogle gange gav vi hinanden high-fives, andre gange klappede vi hinanden på skulderen.

- Det er den slags berøringer, der sker i en trup. Jeg har aldrig hørt, at de skulle have været utilfredse med det, siger han.

Svært at sige fra

Fælles for flere af de tidligere spillere er, at de følte, det var svært at gøre noget ved David Fanzels opførsel undervejs.

Derfor mener Cecilie Sandvej, at træneren udnyttede sin position til at opføre sig grænseoverskridende.

Ved at sige fra eller afvise træneren risikerede du din plads på holdet, forklarer den danske Birmingham-spiller, der selv oplevede at blive sat på bænken, efter hun sammen med en række andre spillere havde forsøgt at gøre opmærksom på trænerens opførsel.

- Det var tydeligt, at han udnyttede sin magt.

- Træneren kan styre din karriere. Det er ikke godt for nogen fodboldspiller at sidde på bænken. På den måde har han magt over dig, og derfor var det ikke muligt at sige, at tingene ikke var okay, fortæller hun.

David Fanzel mener omvendt, at spillerne nu angriber ham, fordi han satte dem på bænken.

- Jeg har intet at sige. Jeg forstår ikke, hvorfor de angriber mig. Er det, fordi det er rigtigt, eller er det, fordi de ikke har fået lov til at spille?, siger han.

Det, Cecilie Sandvej oplevede i Frankrig, forsøgte hun at lukke ude, mens hun stadig havde kontrakt med klubben.

Men "nu er det på tide", at tingene kommer ud, siger hun. For David Fanzel er i dag fortsat ansat i en rolle i klubben.

- Min frygt er, at der kommer en lidt yngre spiller, som ikke kan sige nej til ham.

Samme tanker har den norske landsholdsspiller Anja Sønstervold, der også har været på kontrakt i klubben. I dag spiller hun i den italienske storklub Inter.

- Det er rystende, at han stadig er ansat i klubben. Og det siger en del om klubben, at han ikke er blevet fyret endnu.

- Jeg ønsker ikke, at nogen andre skal opleve de ting, som jeg har oplevet. Og jeg vil aldrig anbefale nogle andre at skifte dertil, siger den norske landsholdsspiller til DR Sporten.

Cecilie Sandvej er også glad for, at hun i dag er kommet videre i karrieren, så oplevelserne er kommet lidt på afstand. Men selvom hun i dag er på kontrakt i England, er hun nervøs for, hvad der sker med de spillere, som i dag spiller i Fleury 91.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det fortsætter. Det er jeg faktisk lidt bange for, og det synes jeg er skræmmende, siger hun.

DR Sporten har været i kontakt med yderligere fire kilder, der bekræfter oplevelserne i den franske klub.

Klubbens præsident, Pascal Bovis, skriver i et skriftligt svar til DR Sporten, at truppens humør i Fleury 91 er godt.

Han mener, at beskyldningerne er et udtryk for, at de tidligere spillere havde svært ved at opføre sig professionelt.

Derudover har præsidenten ikke yderligere kommentarer, men han skriver, at beskyldningerne vil blive genstand for et retsligt efterspil.