Triumf i AC Milan-trøjer: Danmarks første VM-titel kom hjem foran 50.000 i Torino

Danmarks landshold i fodbold vandt for 50 år siden det uofficielle VM for kvinder.

De danske spillere jubler efter VM-triumfen i Torino. Holdets spillertrøjer var som Serie A-klubben AC Milans, da et russisk hold ved en fejl havde hapset de danske spillertrøjer. (Foto: UKENDT)

Hver torsdag samles en gruppe VM-vindere for at spille kort og for lige at få vendt tingenes tilstand.

Sådan er det, når man har delt så stor en oplevelse, som det er at vinde en VM-finale for Danmark foran over 50.000 tilskuere. Det skaber bånd, som ikke bare ruster væk, fordi tidslinjen har rykket sig med 50 år.

Dengang var de alle fodboldspillere i BK Femina, opkaldt efter damebladet af samme navn, og så tilpas talentfulde, at de italienske arrangører valgte at invitere danskerne med til det uofficielle VM i fodbold efter en flot præstation ved EM (Europa Cup) i 1969.

Den del kom de måske til at fortryde, da de danske kvinder, anført af Kirsten Schäeffer, nedlagde både Vesttyskland og England, inden de italienske værter i VM-finalen blev overrumplet med 2-0.

Den danske trup forud for VM-kampene mod Vesttyskland, England og Italien.

En total triumf for danske BK Femina, som altså i dag, 50 år efter, stadig holder fortællingen om det første danske VM-trofæ i live - også fordi det dengang blev glemt, lyder det fra forfatter og chefredaktør hos Midtjyllands Avis, Hans Krabbe.

- Det var en utrolig vigtig begivenhed, og det er nærmest paradoksalt, at den foregik helt i det skjulte. Det er først i dag, vi kan se, hvad BK Femina fik af betydning.

- Kvindefodbold var på det her tidspunkt et ukendt fænomen. Det var noget, som blev dyrket i nogle isolerede enklaver rundt omkring, og BK Femina var helt bestemt epicentret for kvindefodbold i Danmark, selv om klubben kun var ti år gammel, siger Hans Krabbe.

Måtte spille i Milans trøjer

Danmarks første ridt mod en VM-triumf, som året efter blev fulgt op med endnu en VM-titel i Mexico, kom dog ikke flyvende fra start.

Inden den første kamp i Bologna, hvor Vesttyskland ventede, mistede holdet sine spillertrøjer, da et fodboldhold fra Rusland forvekslede taskerne på hotellet og rejste hjem med de danske landsholdsdragter.

Derfor måtte der tænkes hurtigt, og i stedet blev der indkøbt de røde- og sortstribede AC Milan trøjer i en lokal sportsforretning.

Spillernumrene måtte holdet selv tage sig af, husker Kirsten Schäeffer.

- Vi havde jo ikke nogen trøjer, og så måtte lederne finde nogen. Vi blev selv sat til at sy skæve numre på ryggen af de her Milan-trøjer, lyder det fra anføreren.

Selv om det ikke blev i rødt og hvidt, så står VM-finalen for 50 år siden stadig soleklart i anførerens hukommelse.

- Der var ingen, der regnede med, at vi ville blive verdenmestre. Det var helt eventyrligt.

Lagde grundstenen for kvindefodbold

Den danske VM-triumf var med til at skabe en smule opmærksomhed omkring kvindefodbold i Danmark, men det var først året efter i Mexico, da triumfen blev gentaget, at det for alvor vakte genlyd.

Formelt blev kvindefodbold slet ikke indlemmet i DBU før i 1972, lyder det fra Hans Krabbe.

- Kvindefodbolden var stadig ikke organiseret på det tidspunkt, og Erik Hylstrup, generalsekretær i DBU, nærmest latterliggjorde kvinderne. Han havde nærmest et fjendtligt forhold til kvindefodbold, mens danske medier behandlede det ret chauvinistisk.

  • Kirsten Schäefer viser både billeder og medaljer frem på 50-års dagen for den danske VM-sejr.
  • Danske spillere i toget på vej hjem fra Italien med VM-trofæet. (Foto: Ebbe Andersen)
1 / 2

Det fik BK Femina heldigvis ændret på, siger Hans Krabbe. For der er ingen grund til at undervurdere den betydning, som landsholdets triumf i 1970 fik for den danske fodboldhistorie.

- Hvis ikke BK Femina i 1969 havde været med i Europa Cuppen, og året efter havde gjort opmærksom på sig selv i Italien, så havde man jo ikke sået de frø, som dansk kvindefodbold senere voksede ud fra. Man havde ikke fået et rigtigt landshold, som året efter ville vinde VM i Mexico, og man ville ikke have den stærke kvindefodboldstradition i Danmark, som vi har i dag.

VM-trofæet fra 1970 står i dag i på Fifas fodboldmuseum i Zürich. Hele det danske hold var inviteret på besøg i Zürich for at overdrage trofæet i anledning af 50-års jubilæet, men på grund af coronapandemien blev det klaret med en prioriteret pakkesending.

Facebook
Twitter