Uefa indfører ny regel for kvindelandsholdene: Nu skal mindst én i trænerstaben være kvinde

Ifølge Uefa skal europæiske kvindelandshold enten have en kvindelig landstræner eller assistenttræner. Men reglen provokerer chef i det svenske fodboldforbund.

Både landstræner Lars Søndergaard og hans tidligere assistenttræner Katrine Pedersen mener, at der er mange potentielle kvindelige trænere, der kan have gavn af Uefas nye regel.

De fleste har hørt om kvoter i erhvervslivet, der skal få flere kvinder ind i bestyrelserne. Men nu har Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) rykket debatten fra kontoret og ud på fodboldbanen.

En ny regel indført ved starten af den netop påbegyndte VM-kvalifikation lyder, at alle kvindeholdene i den europæiske del af kvalifikationen skal have enten en kvindelig chef- eller assistenttræner.

Dette krav kommer ikke til at påvirke den danske stab, da landstræner Lars Søndergaard allerede har Johanna Rasmussen tilknyttet som assistenttræner.

Han synes dog, at det er 'fint', at Uefa laver reguleringer på området.

- Der er mange dygtige, kvindelige fodboldspillere, og der er også mange dygtige, potentielle træner-emner, så de skal selvfølgelig have muligheden. Når vi snakker fodbold, nørder kvinder på samme niveau som mænd.

Johanna Rasmussen kom ind i trænerstaben på det danske landshold efter den aktive karriere og afløste Katrine Pedersen som assistenttræner. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Også nuværende træner for AGF's kvindehold og tidligere assistentræner på landsholdet, Katrine Pedersen, er overvejende positiv over for Uefa's nyeste påfund. Ifølge hende skal den bedste træner have jobbet. Men der er et 'men'.

- Reglen gør, at vi forhåbentlig får banet vejen til, at flere kvinder går ind i trænerfaget. At vi får flere kvindelige toptrænere, for der er et kæmpe potentiale.

Chef i Sveriges Fodboldforbund: Skal også indføres på herresiden

Men den nye regel gælder kun for kvindelandsholdene, og det har udløst en krads kritik af Uefa fra afdelingschef for det svenske kvindelandshold, Marika Domanski Lyfors, i svenske medier.

Hun mener, at de ikke har været modige nok til at indføre det på herresiden.

Og den påstand gentager hun over for DR Sporten.

- Kvinder kan træne mænd, drenge, kvinder og piger. De kan træne alle, lige så godt som mændene kan. Så hvorfor ikke også have kvindelige trænere på herresiden?

Landstræner Lars Søndergaard, der både har trænet mænd og kvinder, er af den overbevisning, at hvis kvinderne er kvalificerede, skal de nok med tiden indtager trænerbænken hos det modsatte køn.

- Jeg tror stadig, at kvinder kan komme ind på herresiden, fordi de fodboldfagligt er rigtig, rigtig dygtige. Så hvis vi snakker faglighed, så kan de sagtens klare det.

AGF's cheftræner, Katrine Pedersen, er ikke sikker på, at reglen allerede skal indføres på herresiden, til trods for, at hun selv har oplevet, at en gruppe præsterer bedre, når der er diversitet.

- Ligesom det bedste hold ikke altid er de 11 bedste individualister, så er det bedste trænerteam nødvendigvis heller ikke de bedste trænere, men derimod den bedste og mest optimale sammensætning.

- Så jeg tror, at det ville gavne ind i herrefodbolden også, men for mig er det ikke lige første skridt, siger Katrine Pedersen, og henviser til kritikken fra det svenske fodboldforbund.

Marika Domanski Lyfors mener da også, at det største ansvar ligger hos de enkelte lande, og ikke Uefa.

- Jeg håber, at ethvert lands fodboldforbund vil tage ansvaret for at have kvindelige trænere på alle niveauer og både herre- og kvindefodbold.

Uefa er ikke vendt tilbage på DR Sportens henvendelse om et interview.

Det danske landshold spiller mod Aserbajdsjan i Baku tirsdag klokken 18 dansk tid. Kampen vises på DR1.

FacebookTwitter