AaB satser på kvindefodbolden: Egne talenter skal give medaljer

Fodboldklubben AaB satser på, at et målrettet talentarbejde inden længe kan sende klubben op i landets bedste række.

Skyerne hænger både mørke og tunge over de mørkegrønne græsplæner, men alligevel tegner fremtiden lys på Hornevej i Aalborg Øst.

Her holder fodboldafdelingen af klubben AaB til. I mange år har den været en af landets førende på herresiden, hvilket fire danske mesterskaber og tre turneringssejre i landspokalturneringen vidner om.

Men i fremtiden skal det ikke kun være fodboldholdet på herresiden, der slås med blandt de bedste i Danmark. Målet er, at AaB’s kvindehold indenfor få år har etableret sig som en fast del af den øverste division i Danmark, 3F Ligaen.

- Jeg vil ikke sige, at vi kan nå Brøndby og Fortuna Hjørring, men kigger vi bare fem år ud i fremtiden, så vil vi kæmpe med om tredjepladsen i Danmark. Potentialet på vores hold er der helt sikkert. Hvis vi kan holde på vores nuværende spillere og få lidt tilgang af nogle spillere med lidt rutine, så ser det rigtig godt ud, siger Hans-Martin Lauesen, der har været træner for klubbens kvindehold siden 1. juli.

Dengang overtog den tidligere 3F Liga-træner et meget ungt hold, der lige var rykket op i landets næstbedste række.

På trods af truppens gennemsnitsalder på mindre end 20 år og et hold, der først lige var rykket op, så var AaB’s kvindehold længe med i kampen om at slutte på de to pladser, der gav adgang til forårets oprykningsspil.

Efter 14 kampe i grundspillet sluttede AaB kun fire point efter Sønderjyske, der snuppede den sidste plads til oprykningsspillet.

Satser på egne talenter

En af årsagerne til AaB’s unge trup er, at klubben for seks år siden oprettede et talentcenter for unge piger i hele Nordjylland. Her kan de nordjyske klubber sende deres bedste spillere til prøvetræning.

De bedste spillere bliver udvalgt til at træne på et samlet hold hos AaB en enkelt gang om ugen, mens de fortsat får lov at træne hjemme i deres respektive klubber.

Når de unge fodboldpiger fylder 13 år, samler AaB et ungdomshold, der har haft fodboldtræning på talentcenteret.

Holdet bliver en del af AaB’s dameafdeling, og på den måde får de bedste spillere i Nordjylland lov at træne med hinanden.

- Det er en unik mulighed for pigerne, når de kommer ind på talentcenteret. Her kan de nemlig måle sig med de allerbedste. Lige børn leger bedst. Og her får de bare bedre forhold, bedre trænere og møder modstandere på deres eget niveau til både træning og i kamp. De unge piger får ikke meget ud af at drible rundt om de samme medspillere 50 gange til den samme træning. I stedet skal de udfordres og presses. Ellers udvikler de sig ikke, siger Hans-Martin Lauesen.

AaB's kvindehold spiller deres hjemmekampe på Bane 1, der ligger på Hornevej i Aalborg Øst. (Foto: Malte L. Nørgaard)

De yngste spillere, der er en del af AaB’s talentcenter med træning en gang om ugen er ti år. Målet er, at de i fremtiden skal udgøre stammen på det AaB-hold, der skal spille kampe mod de allerbedste i Danmark i 3F Ligaen. Det fortæller Morten Kleesen, der er sportschef i AaB’s dameafdeling.

- Vi har et håb om at blive hele Nordjyllands hold. Pigerne, vi tager ind på talentcenteret, skal også spille på førsteholdet en dag. Vores talenter skal kunne se frem til at kunne spille på højt niveau i AaB, siger han.

I vinter flyttede han til AaB fra et job hos de danske Champions League-kvartfinalister, Fortuna Hjørring. Og selvom de grønblusede fra Hjørring fortsat sportsligt er et stykke foran AaB på seniorsiden, så tror han alligevel, at der bliver skulet en smule mod Aalborg fra naboklubben i nord.

- Folk er begyndt at kigge mod Aalborg for at se, hvad vi egentlig har gang i. Hvis vi går Fortuna Hjørring lidt på klingen, så tror jeg, at de er lidt misundelige på den ungdomsafdeling, vi har. Vi vælter i spillere, og de kommer til os helt fra Hobro, siger Morten Kleesen med henvisning til den tidligere Superliga-by, der ligger næsten 60 kilometer væk.

Sidste sommer hentede Fortuna Hjørring de tre ungdomslandsholdsspillere Emma Snerle, Lisa Dissing og Sandra Jakobsen til klubben fra AaB.

AaB har dog fortsat tre U/16-landsholdsspillere tilknyttet på deres ungdomshold. Den yngste er bare 14 år og spiller endnu ikke seniorfodbold.

Tvillingerne fra Nibe

De første produkter af klubbens målrettede talentarbejde er begyndt at dukke op på førsteholdets baner i Aalborg Øst.

I denne sæson har tvillingerne Agnete og Beate Marcussen blandt andet etableret sig som en fast del af AaB’s startopstilling på henholdsvis højreback og den centrale midtbane.

De to piger er født i 1999 og var en del af det første hold, der trænede på klubbens talentcenter for seks år siden. I dag er de allerede klar til at træde ind i landets bedste fodboldrække, mener klubbens træner.

- I vores trup har vi nogle spillere, der allerede nu er 100 procent klar til at spille i 3F Ligaen. Heriblandt de to tvillinger, siger Hans-Martin Lauesen, der dog forsikrer, at der skal hentes mere rutine til AaB, før hele holdet har det fornødne niveau til oprykning.

På trods af de fine ord fra klubbens træner, så er de talentfulde tvillinger ganske beskedne omkring deres mål og drømme. De vil i første omgang bare gerne hjælpe AaB.

- Det ville være det største, hvis vi kunne være med til at sikre AaB en oprykning, siger Beate Marcussen.

Agnete og Beate Marcussen er begge skolet på AaB's talentcenter. I dag spiller de på førsteholdet. (Foto: Malte L. Nørgaard)

Begge er de enige om, at deres beslutning om at prøve sig af på talentcenteret i AaB for seks år siden har været den bedste beslutning i deres indtil nu korte fodboldkarriere.

- Jeg elskede virkelig at være en del af talentcenteret. Jeg fik så mange gode veninder, selvom jeg selvfølgelig var nervøs, hver gang der var nogle, der skulle sorteres fra, siger Agnete Marcussen.

Comeback til en legende?

En ting er talent, men en anden ting er rutine. Det mangler tvillingerne lidt af endnu, og på den måde adskiller de sig ikke fra resten af AaB-holdet i denne sæson.

Derfor er der planer om at forstærke holdet allerede til sommer. En af de kommende forstærkninger er Anna Fisker, der tidligere har sendt Danmarks U/19-landshold i en EM-semifinale.

Hun slutter sig til holdet i maj. Den driblestærke offensivspiller har det seneste halve år været ude at rejse.

- Hun er det største talent, jeg nogensinde har set. Hun scorede seks mål i den første kamp, jeg så hende spille. Hun er virkelig outstanding, siger sportschef Morten Kleesen forventningsfuldt.

Vigtigere end talent er en ukuelig vilje, står der skrevet på en udskrift, der er klistret op i omklædningsrummet. (Foto: Malte L. Nørgaard)

Derudover pønser AaB også på at overtale en dansk landsholdslegende til et opsigtsvækkende comeback, hvis det i næste sæson lykkes de unge talenter at spille sig blandt de to hold i deres pulje, som kommer med i forårets kvalifikationsspil til 3F Ligaen.

Klubben vil forsøge at overtale den tidligere landsholdsstjerne Mariann Gajhede til at spille en halv sæson for AaB. I øjeblikket er hun tilknyttet AaB som ungdomstræner.

- Jeg har snakket ganske kort med Mariann om muligheden, men i første omgang sagde hun, at der skulle være fokus på hendes trænerkarriere. Men min tanke er helt sikkert at spørge hende, hvis vi skal spille kvalifikationsspil næste forår. Måske kan vi friste hende? Hun er en pige, der godt tør åbne munden, og de unge piger vil helt sikkert kunne læne sig op ad hende, siger Morten Kleesen om den 32-årige tidligere Linköping-spiller, der står noteret for mere end 100 landskampe for Danmark.

- Vi mangler en søjle som hende i forsvaret eller på midtbanen, slår han fast.

Men før søjlen kan stå, så skal fundamentet støbes af talenterne på Hornevej. Det arbejde er AaB allerede godt i gang med.

Facebook
Twitter