Corona og slovensk snekaos forpurrer danske Champions League-kampe: ’Jeg frygtede for mine spilleres helbred’

Brøndbys kamp er aflyst efter forvirrende coronasmitte-sag, mens Fortuna Hjørrings CL-opgør blev præget af voldsomt snefald.

Fortuna Hjørring vandt 3-0 i Slovenien, men optakten og kampen var præget af stort sne-kaos. (©Fortuna Facebook)

Corona-epidemien har efterhånden præget hele 2020 på, ja – ondt og endnu mere ondt. Alle planer og forberedelser kan forandres på et splitsekund, og sådan gælder det også i sportens verden.

Bare spørg i Brøndby IF.

En af sæsonens helt store højdepunkter for klubbens fodboldkvinder er blevet totalt forpurret af corona-epidemien. Og nok også lidt af det europæiske fodboldforbund, Uefa.

De danske vicemestre skulle torsdag aften have taget hul på den fineste klubturnering, Champions League, hvor norske Vålerenga ventede i det første opgør i 1/16-delsfinalen på udebane.

Men fire timer inden kampstart meddelte den norske klub, at Uefa havde besluttet, at kampen var blevet aflyst.

Brøndby tog til Norge og forberedte sig på kampen, selvom de mistænkte, at Norges corona-regler kunne give problemer. ( ©Brøndby Facebook)

Årsagen er, at Brøndby tirsdag fik testet en spiller positiv for corona. En spiller, som havde været en del af træningen mandag aften og havde dermed være i tæt kontakt med resten af truppen. Derfor havde Uefa nu besluttet i samråd med de norske sundhedsmyndigheder, at smitterisikoen var for høj, og derfor skulle kampens udskydes.

Det giver da god mening, tænker du.

Ja, det gør det. Hvis ikke Uefa to dage forinden havde meldt noget helt andet tilbage til Brøndby før den danske klubs afrejse til Norge.

Brøndby forsøgte at aflyse kamp

Brøndby havde nemlig forsøgt at få kampen udskudt før afrejsen, da klubben frygtede, at denne aflysning ville ske. De norske sundhedsmyndigheder- har modsat de danske myndigheder - klare regler for, hvornår man skal gå i isolation, efter man har været i kontakt med en smittet. I Danmark er det en anbefaling – i Norge er det en regel:

10 dage i isolation, hvis du har været i kontakt med en smittet. Derfor kontaktede Brøndby forbundet for at udskyde kampen.

Uefa sagde dog nej og meddelte den danske klub, at kampen skulle afvikles som planlagt. Derfor rejste Brøndby til Norge onsdag og forberedte sig på kampen.

Men få timer før kampen ændrede Uefa mening:

Kampen var aflyst, og Brøndby skulle flyve hjem hurtigst muligt, var meldingen nu.

- Vi har kæmpet for at få den udskudt, fordi vi frygtede at stå i denne situation. Det er mega ærgerligt, siger klubbens cheftræner Per Nielsen, der sammen med resten af holdet aflød Uefa-ordren igen og fløj tilbage til København i et chartret fly.

Stort corona-kaos op til kampen

Hele optakten til kampen har da også været præget af corona-kaos. Brøndby måtte i forvejen se bort fra de tre landsholdsspillere Nanna Christiansen, Mille Gejl og Josefine Hasbo, da ingen af dem måtte komme ind i Norge på grund af landets corona-regler.

Hasbo var selv blevet testet positiv, mens Christiansen og Gejl havde været i kontakt med coronasmittede Sofie Junge tirsdag sidste uge i forbindelse med landsholdets EM-kvalifikationskamp mod Italien.

Derudover kom meldingen så, at endnu en spiller var blevet testet positiv tirsdag morgen.

Så skulle man tro, at Per Nielsen måske var fint tilfreds med, at kampen endte med at blive udskudt, så han kan stille med stærkeste hold i de to kommende kampe?

- Nej, jeg ville gerne have spillet den. Nu var vi taget afsted og forberedt os til punkt og prikker. Mange af de unge spillere, der havde set frem til at gribe chancen, får nu ikke muligheden. Det er super-ærgerligt, siger han.

I stedet kan Brøndby nu se frem til at spille hjemmekampen først, når de to hold mødes i Danmark den 16.december, mens returopgøret i stedet bliver i Norge i februar. Frem mod kampen i næste uge skal spillerne og staben testes tre gange, før alle spillere for grønt lys til at være med.

- Sådan må det være. Men det er da heller ikke fair, at vi lige pludselig ikke får lov til at spille sidste kamp på hjemmebane. Og den afgørende kamp sker i det nye år, hvor holdene kan bruge transfervinduet på at forstærke sig. Kunne man forestille sig, at det var sket i mændenes turnering?, spørger Per Nielsen retorisk, før han til sidst medgiver, at situationen under corona er, som den er, og man må acceptere beslutningen.

Voldsomt snekaos i Slovenien

De danske mestre fra Fortuna Hjørring kunne glæde sig over, at de ikke havde nogen problemer med corona op til deres 1/16-finale-opgør mod slovenske Pomurje onsdag eftermiddag.

Men opgøret blev heller ikke gennemført problemfrit for nordjyderne. I stedet var det noget helt andet, der gav store udfordringer for Fortuna: Det slovenske vintervejr.

Spillerne endte i sidste ende med at spille på en bane, der var glat og fyldt med sne - og ifølge Fortuna-lejren mindede det om alt andet end en fodboldkamp.

- Noget af det, jeg er mest glad for efter kampen, er at mine spillere kom helskindet igennem uden alvorlige skader. Jeg frygtede for mine spilleres helbred, sagde Fortunas træner Niclas Hougaard efter opgøret til DR Sporten.

Fortuna-spillerne forsøgte at holde det gode humør på trods af den kaotiske optakt. (©Fortuna Facebook)

En anden ting, som cheftræneren kunne glæde sig over, var selve 3-0-sejren over slovenerne i det første opgør af to. Men derudover var der ikke meget at klappe af over selve optakten og kampen i det slovenske.

Voldsomt snevejr og nyt stadion

Opgøret skulle have været spillet på et helt andet stadion klokken 13, da der ikke var mulighed for at lyse banen op. Lysanlægget blev dog på ingen måde det største problem, for efter opvarmningen begyndte det at sne. Og det blev ved.

Pludselig var banen helt dækket til.

Spillerne blev henvist til omklædningen, mens de slovenske værter forsøgte at skovle sneen ud af banen. En af klubbens medarbejdere forsøgte endda at køre ind til byen for at købe rød maling for at tegne stregerne op. Men butikkerne var lukket på grund af corona.

Efter halvanden times ventetid i omklædningsrummet blev det besluttet, at kampen skulle spilles på et andet stadion. Det var umuligt at spille på det nuværende, hvor der heller ingen varme var under banen.

Fortuna Hjørrings spillere venter på at få at vide, om de skal spille kampen eller ej.

Derfor måtte Fortuna-spillerne pakke sammen - våde af af sneen og opvarmningen - og køre 45 minutter mod det andet stadion. Her sneede det også - ikke helt så slemt - og derfor blev det besluttet, at kampen skulle spilles klokken 16. Tre timer efter det oprindelige spilletidspunkt.

- Efter vores anden opvarmning på det nye stadion, får vi at vide, at kampen igen skal udskydes en halv time. Så kom jeg op i det røde felt. Vi skulle på ingen måde ind og sidde og blive kolde igen. Enten spiller vi nu, ellers må den aflyses. Og det forstod de så godt, forklarer Niclas Hougaard, der var imponeret over sine spilleres omstillingsparathed:

- De var helt fantastiske. Vi vidste, at vi skulle smide 90 procent at vores taktiske oplæg i skraldespanden. For den nye bane var jo heller ikke i orden. Den var også fyldt med sne, og det ville blive en glidende brydekamp derinde. Men det klarede de med bravur, og jeg var bare glad for, at alle overlevede kampen uden mén, siger han.

Fortuna spiller det andet og afgørende opgør mod slovenerne den 16.december.