Danmarks første kvindeakademi åbnet: En nødvendighed hvis fodbolden skal overleve

Fortuna Hjørring åbnede i går Danmarks første fodboldakademi udelukkende for kvinder.

Når Fortuna Hjørring i fremtiden løfter trofæer, satser klubben på, at flere af spillerne er fra klubbens spritnye akademi. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den danske fodboldklub Fortuna Hjørring agerede i går ”first mover”, da de som den første fodboldklub i Danmark åbnede et akademi kun for kvinder.

- Nu er vi jo en ren kvindeklub, og vi synes, at kvinderne skal have de samme muligheder, som mændene har haft i mange år, siger formand i Fortuna Hjørring, Jette Andersen, med henvisning til eksempelvis FC Midtjyllands akademi.

De 14 værelser og tre lejligheder, der efter planen skal kunne huse omkring 30 spillere blev offentliggjort i slutningen af sidste sommer, og mindre end et år senere er det altså klar til benyttelse den danske talentmasse. En talentmasse, der ifølge formanden skal udvikles, hvis ikke dansk fodbold skal komme i problemer.

- Vi kan se, hvordan det går med kvindefodbolden i Europa. Mange af de store klubber er gået ind i kvindefodbolden med rigtig mange penge.

- Så skal vi blive ved med at overleve her i Danmark, så skal vi være dygtigere til at udvikle egne talenter, siger Jette Andersen til DR Sporten.

Vil være kvindernes svar på Ajax

Fortuna Hjørring har i bestræbelserne på at udvikle det bedst mulige akademi hentet inspiration i nogle af Europas allerstørste klubber.

- Vi har rejst en hel masse rundt i verden i forbindelse med promovering af vores fodboldturnering ”Dana Cup”. Vi har spillet mod Manchester City, og så har vi også været nede for at se La Masia (FC Barcelonas ungdomsakademi, red.), siger Jette Andersen, der sætter forventningernes overligger højt:

- Hvis jeg skal prøve at se lidt ud i fremtiden, så tror jeg på, at vi kan blive kvindernes svar på Ajax.

- Det bliver os, der skal udvikle spillere, og så ryger de måske på landsholdet, ligesom de allerbedste ryger til udlandet, siger formand Jette Andersen.

Ikke alle bliver den næste Harder eller Nadim

Fodbolden blomstrer for tiden i den nordenfjordske by med både flotte præstationer nationalt og internationalt af Fortuna Hjørring, der senest nåede til kvartfinalerne i Champions League, ligesom også herreholdet fra Vendsyssel FF i den netop afsluttede sæson var tæt på oprykning til Superligaen. Og Jette Andersen håber, at fodboldinteressen kan få endnu et boost over sommerferien.

- Vi håber, at det danske landshold får en god EM-slutrunde, så det kan være med til at sætte endnu mere gang i kvindefodbolden.

Det vil gøre mulighederne for et hav af store talenter endnu bedre. Uden dog at garantere, at den ene verdensstjerne efter den anden bliver spyttet ud af akademiet.

- Det er klart, at der ikke er særligt mange, der kan blive lige så gode som Pernille Harder og Nadia Nadim.

- Men med det setup vi efterhånden har i vores klub, så tror jeg, vi har de absolut bedste forhold i Danmark til talentudvikling, slutter Jette Andersen.

Fortuna Hjørrings førstehold, der allerede har sikret sig sølvmedaljerne, spiller i morgen sæsonens sidste kamp, når de på udebane møder de nykårede mestre fra Brøndby.

Facebook
Twitter