Dansk stortalent vælger den svenske liga: 'Danmark kan ikke tilbyde mig de samme vilkår'

Trods tilbud fra flere danske topklubber valgte ungdomslandsholdsspiller Sofie Bredgaard at udleve sin fodbolddrøm i Sverige.

(Foto: Peter Sonander / Linköping FC)

Sofie Bredgaard sidder på sengen i sit nye hjem lidt uden for Linköping. Den første gang, den danske angriber flytter hjemmefra, er til en lejlighed i Sverige 416 kilometer væk.

Her skal hun bo de næste to et halvt år, mens hun spiller for topklubben Linköping FC.

- Lige nu er alt meget nyt, men det er helt vildt spændende, og det har været en god start indtil videre. De virker glade for mig, og jeg føler, det er det rigtige sted for mig, siger hun.

Den tidligere B.93-spiller skrev under på kontrakten i starten af juli.

Et ja til to et halvt år i den svenske liga blev automatisk et nej til 3.g på Falkonergården Gymnasium og et farvel til dagligdagen med venner, familie og B.93, hvor hun har driblet rundt de sidste tre år.

Her bestod en typisk dag af en tidlig morgentræning, skole, lektier og til slut en aftentræning, inden hun endelig kunne gå i seng sent om aftenen. Og weekenden – den blev brugt på at køre til og fra kampe rundt i landet.

I løn fik Sofie Bredgaard det, hun selv vil definere som lommepenge.

- Jeg havde ikke de optimale forhold til at præstere mit bedste – hverken i skolen eller i fodbolden. Som kvindelig fodboldspiller i Danmark skal du have enormt meget dedikation, mål og vilje til at holde det ud. Det kræver noget ekstra, siger hun.

Drømmen om fodbold på fuldtid

Den 18-årige ungdomslandsholdsspiller fik tilbud fra tre danske topklubber. Men den svenske liga kunne tilbyde Sofie Bredgaard flere ting, som den danske ikke kunne: En bedre løn, et højere niveau og en hverdag, der kun indeholder fodbold.

- I Sverige kan jeg leve som fuldtidsprofessionel og få min hverdag til at fungere med fodbolden. Og så er her flere dygtige spillere, jeg kan læne mig op ad, siger hun.

Den 15. juli spillede angriberen sin første kamp for den nye klub, der lige nu ligger som nummer tre i Damallsvenskan - Sveriges bedste kvinderække.

Og med nu fire kampe i rygsækken ved Sofie Bredgaard, at hun har taget den rette beslutning.

- I den danske kvindeliga mærkede jeg, at springet var for stort mellem de bedste klubber og alle de andre i forhold til niveauet. I Sverige er der mere jævnbyrdighed mellem holdene, så jeg bliver udfordret i hver eneste kamp, siger hun.

- Jeg følte, at jeg var klar til et højre niveau end den danske liga, siger Sofie Bredgaard. Her under en træningskamp med B.93. (Foto: Mark Bernquist)

'Hvad gør du med skolen?'

"Hvad gør du med skolen?" er spørgsmålet, Sofie Bredgaard er blevet stillet flest gange, efter hun tog beslutningen om at stoppe på gymnasiet og gå efter at leve fodbolddrømmen ud.

- Som pige får du altid at vide, at du skal fokusere på uddannelse frem for fodbold, fordi man som kvindelig fodboldspiller i Danmark ikke kan leve af sporten, og det er de færreste, der får chancen for at spille professionelt i udenlandske klubber.

- Hvis jeg var en dreng, havde jeg ikke fået det spørgsmål så mange gange. Men for at svare på det: Så må uddannelsen vente, siger hun.

Allerede da Sofie Bredgaard skulle vælge uddannelse, var målet om at komme til udlandet vigtigere end skolen.

Derfor valgte hun at tage en HF, der gav hende mulighed for at læse de sidste fag online i sit eget tempo, i tilfælde af at angriberen en dag fik chancen for at spille for en udenlandsk klub.

- Jeg går glip af studentervognskørsel med mine klassekammerater, hvis jeg ikke bliver færdig på samme tid som de andre, men det er heller ikke vigtigt for mig. Alle de oplevelser og venner, fodbolden har givet mig, er det hele værd. Uddannelsen løber ingen vegne.

Men det gør fodbolden. Og Sofie Bredgaards mål er at blive verdens bedste kvindelige spiller. Så skal hun nok komme til at kunne leve af det på et tidspunkt – men næppe i hjemlandet.

- Ud over bedre forhold skulle der være flere topspillere, jeg kunne læne mig op ad og lære noget af i den danske liga, for at jeg ville have lyst til at være der. Min oplevelse er, at de bedste spillere er røget væk fra den danske kvindeliga i år og sidste år. Det er så flot klaret af dem, men det gør også, at de unge profiler i en for tidlig alder skal gå ind og tage ansvar. Det er ærgerligt, siger hun.

Der var flere europæiske klubber, der viste interesse for Sofie Bredgaard. Hun har blandt andet trænet med Manchester City af tre omgange, men angriberen følte, at Sverige var det rigtige udviklingsmæssigt. - Jeg ville ikke et sted hen, hvor jeg skulle sidde på bænken i to år. I Linköping FC var jeg tæt på at få spilletid allerede fra starten af, siger hun. Her til en træning på Linköping Arena i juli. (Foto: Mia Eriksson)

Det bedste fundament for drømmen

Sofie Bredgaard tror på, at bedre forhold og mere løn til spillerne ville fastholde topspillerne længere. Hun kan mærke, at det stille og roligt går fremad for kvindefodbolden i Europa - men Danmark er bagud.

I Linköping FC har angriberen tid til ekstratræning og restitution. Her skal hun ikke tænke på, om banen eller styrkelokalet er optaget. Fokus er udelukkende på at blive en bedre spiller.

- Jeg håber, at jeg kan bruge opholdet i Sverige som springbræt til endnu et udenlandseventyr og hele tiden komme et skridt nærmere mod at blive den bedste i verden. Og her i Linköping er alle trænerne, spillerne, faciliteterne og hele setuppet optimeret og dermed et rigtig godt fundament for den drøm.