Efter talrige landskampe, mesterskaber og EM-medaljer stopper Line Røddik karrieren: ’Messi-foto gav mig mere eksponering end alle triumfer på banen’

32-årige Røddik lægger støvlerne på hylden efter en glorværdig karriere, hvor hun var med helt fremme i kvindefodboldens store oprejsning.

Den tidligere FC Barcelona-stjerne Line Røddik stopper karrieren. (Foto: KHAN TARIQ MIKKEL)

Når kroppen siger fra, og man må sande, at man ikke kan blive den bedste version af sig selv på banen, så er det nok bedst at sige stop.

Det er den konklusion som den nu pensionerede fodboldspiller Line Røddik er kommet frem til. Som 32-årig stopper hun sin karriere, efter en periode, hvor skaderne har fyldt mere end spilletiden på banen.

- Jeg er ikke typen, der gør noget halvt, og jeg var ikke var på det niveau, som jeg gerne ville være. Så er det ikke nært så sjovt.

- Jeg er afklaret med det, og det vigtigste for mig var, at jeg kæmpede mig tilbage fra en skade og afsluttede karrieren på banen, siger Line Røddik, der spillede sin sidste kamp i november for sin klub FC Nordsjælland, inden corona-epidemien lukkede ligaen ned.

Nok ikke det perfekte punktum på karrieren, indrømmer hun.

Et – de tabte den kamp med hele 5-1 på hjemmebane.

Og to – karrierestoppet gik op for hende, da statsminister Mette Frederiksen lukkede dele af Danmark ned, og dermed var de to sidste spillerunder udskudt til foråret.

Det var det, tænkte hun hjemme fra sofaen. Karrieren var nået til en ende.

Skaderne har fyldt meget

Line Røddik havde dog vidst, at det gik den vej. De sidste 3-4 år har hun døjet med mange skader, og da hun besluttede sig for at komme tilbage til Danmark igen efter 10 år i udlandet, så lå karrierestoppet heller ikke langt ude i fremtiden.

- Det var det sidste step. Det handlede, om kroppen kunne klare det. Det kunne den ikke i sidste ende. Jeg elsker fodbold, og det kommer jeg altid til at gøre. Men det er slut nu på topplan, og det er også okay. Det bliver da rart for en gangs skyld at have fri i weekenderne, siger forsvarsspilleren med et smil.

Og nej. Selvom hun måske ikke kan smile ligeså meget over et nederlag i sin sidste kamp og en slutning, som blev taget væk fra hende af coronaen, så har hun alligevel så meget andet af mindes og glæde sig over i sin karriere.

Følg godt med:

Årets danske spiller i 2014, to Champions League-finaler, mesterskaber i Danmark, Sverige, Frankrig, Spanien og Holland, en VM-slutrunde, EM-bronze og EM-sølv i 2017.

  • Line Röddik brød for alvor igennem internationalt i svenske Tyresö
  • Hele tre svenske mesterskaber taler for sig selv.
  • En af Røddiks store oplevelser - Champions League-finalen i 2014, hvor hun og Tyresö tabte 3-2.
  • Selvom Barcelona-opholdet blev skadesplaget, så kunne Røddik stadig glæde sig over endnu et mesterskab.
1 / 4

Sublime bedrifter. Som vi vender tilbage til om et øjeblik.

For da Line Røddik bliver spurgt til, hvornår hun i sin karriere oplevede, at hun blev mest kendt og eksponeret, så griner hun. For det er ikke i en af de mange store begivenheder, som er blevet listet op herover.

Nej, det var tilbage i 2017, da hun skulle tage et holdbillede i sin daværende klub FC Barcelona.

Messi-foto blev gjort til en stor ting

Skæbnen eller tilfældigheden ville, at hun skulle sidde ved siden af en af verdens bedste fodboldspillere Lionel Messi. FC Barcelona var for alvor begyndt at promovere sit kvindehold, og derfor skulle begge hold tage et samlet billede.

På et tidspunkt bliver et øjeblik foreviget på kameraet, da Messi kigger i retning mod danske Line Røddik, der kigger tilbage på argentineren.

Og så gik det vildt for sig.

- Efterfølgende blev jeg jo konstant kimet ned af journalister, der ville høre, hvad vi sagde til hinanden, og hvordan jeg oplevede situationen. Jeg kunne godt se det sjove i det, men jeg blev sgu overrasket over reaktionen. Det var ikke noget specielt for mig. Det var bare min hverdag. Jeg var mest af alt irriteret på herrerne, for vi ventede en time på, de skulle gøre sig klar. Jeg ville bare ud og træne.

- Det er vildt nok, at det billede med Messi nok har givet mig allermest eksponering i medierne i hele min karriere – på trods af alt det, jeg har opnået, siger hun.

Billedet med Messi fik enormt meget opmærksomhed. (© FC Barcelona)

Men – som hun også selv påpeger; det har været kvindefodboldens lod i mange år. At være gemt bag rækkerne og slet ikke få medietid. Det irriterede hende som seriøs sportsatlet.

Og derfor var det situationer som den med Messi, der skabte overskrifter.

Tidligere.

For der er sket meget i kvindefodboldverdenen de seneste år, hvor medierne følger mere med, klubberne satser markant - og spillerne bliver bedre og bedre.

Den udvikling har Line Røddik også mærket på egen krop. Faktisk har hun været med på hele rejsen. Da hun som fem-årig startede til fodbold i nordsjællandske Birkerød, var der ikke et pigehold i nærheden. Derfor spillede hun sammen med drenge helt frem til, hun var 14 år. For det var den eneste mulighed, tænkte hun. Der var nok ikke mange andre piger, der spillede fodbold.

2017 EM-sølv ændrede det hele

Det var der så, fandt hun ud af, da hun som 14-årig kom på unionshold. Derfra gik det stærkt.

Fra BSF, til Brøndby – og derefter startede den helt store udlandsrejse med Tyresö og Rosengård i Sverige, Lyon i Frankrig, FC Barcelona i Spanien, Ajax i Holland - og til sidst FC Nordsjælland.

Da Line Røddik begyndte at spille fodbold, var der kun et drengehold i nærheden. Her ses hun med sit daværende hold i Birkerød - øverste række i midten.

Men på trods af de store adresser er det først de seneste år, at hun har mærket, at kvindefodbolden for alvor har fået opmærksomheden og respekten fra omverdenen. Og det er især efter EM-slutrunden i 2017, at Danmark fik øjnene op for Pernille Harder og co.

- Jeg er tit blevet spurgt om, hvad jeg ellers laver, når jeg siger, at jeg spiller fodbold. Det var bare en anden virkelighed tidligere. Efter 2017 skete der noget. Jeg oplevede for første gang at blive stoppet og genkendt. Vi fik den respekt, som vi fortjente. Og jeg har i min karriere været med til at kæmpe, at vi blev mere værdsat. Banet vejen for dem, der kommer nu og brager igennem.

- At jeg er endt i FCN og stopper karrieren her, er også et meget godt billede på, hvad der er sket med kvindefodbold. Da jeg begyndte at spille, var der ikke mange pigehold – og spol frem til i dag, hvor der nu findes pigeakademier - som i FCN. Det er ret fedt, siger hun.

Men selvom omtalen var noget mindre, da Line Røddik for alvor toppede i sin karriere, tager det dog ikke noget fra hendes præstationer.

Og derfor kan vi passende vende tilbage til den imponerende liste med bedrifter som beskrevet tidligere. Bedrifter som de fleste fodboldspillere kun kan drømme om at opnå – og læg dertil hele 132 landskampe.

Det er svært for Line Røddik at udpege, hvad der har været de største øjeblikket. Alle mesterskaber har deres unikke værd, Champions League-finalen med Tyresö var naturligvis også en kæmpe oplevelse – og ja, så var der slutrunderne med Danmark.

Måske er det alligevel slutrunderne, der står skarpest for den 32-årige forsvarsspiller, nu hvor hun tænker over det:

- Det var noget helt specielt at være på landsholdet. Når man spillede så mange år i udlandet, var det et pusterum at komme hjem. Det føltes som et hjem og som en ekstra familie. Det var noget, jeg savnede allermest, da jeg var skadet i Barcelona og Ajax, siger den tidligere landsholdsanfører.

EM-sølvet betød meget for Røddik - men også generelt for kvindefodbolden.

Og hun åbner op for, at det – indrømmet – heller ikke blev det perfekte farvel til landsholdet. Målet var de 150 kampe. Men skaderne gjorde, at det blev til 18 kampe færre.

- I min mange skadeperioder var min motivation, at jeg skulle tilbage på landsholdet. Jeg kom tilbage i vinteren 2019, men brækker så min fod i tredje træning. Og så var det slut. Da jeg vendte tilbage til Danmark, accepterede jeg, at comebacket ikke ville ske, erkender hun.

- Nej, jeg fik ikke det perfekte farvel på landsholdet, og sådan er det. Det sker for mange spillere. Jeg har heldigvis så meget andet at glæde mig over i min karriere, og det vil jeg altid tage med mig.