Et sted mellem drømmen og ingenting blev Grønlands nye fodboldstjerne skabt

Asii Berthelsen blev i foråret den første grønlandske fodboldspiller til at debutere i Champions League.

(Foto: Malte Nørgaard)

Hjørring på en solskinsdag i marts. Her virker stille.

Men faktisk støjer det en smule, når en bil langsomt accelererer ved det nærmeste lyskryds eller en lokal kommer fløjtende ud af dagligvarebutikken.

Selvom vi befinder os så nordligt, at der er kortere til Kristiansand end København, så er der et stille leben i fodboldbyen, som kan prale af, at en af landets bedste fodboldklubber på kvindesiden holder til i den nordøstlige del af provinsperlen.

Her er i hvert fald voldsomt gang i den, hvis parallellerne skal drages til det sted, hvor Fortuna Hjørrings grønlandske fodboldspiller, Asii Berthelsen, er vant til at finde ro.

Barndommens sommerferier blev brugt ved Søndre Isortoq – en fjord, der ligger på samme breddegrader som Nordvestpassagen.

Midt i den rå natur sov familien under den grønlandske sommerhimmel, et sted hvor solen aldrig rigtig går ned. Her fangede de selv deres aftensmad og drak det vand, de kunne finde i elven.

Her var ingen kunstig varme, strøm eller dækning på mobiltelefonen.

Der findes vel næsten ikke et sted på kloden, der er i større modsætning til det store fodboldcirkus, som Champions League er.

Søndre Isotoq ligger et par timers sejlads fra Nuuk. (Foto: Malte Nørgaard)
Søndre Isotoq ligger et par timers sejlads fra Nuuk. (Foto: Malte Nørgaard)

I foråret debuterede den 17-årige grønlænder i Champions League, da Fortuna Hjørring mødte FC Barcelona - en af verdens største fodboldklubber.

Indlandsisen og de stille fjorde står i kontrast til den oplevelse, men det hele kan alligevel kædes sammen til en formel, som giver et positivt resultat.

- Når jeg sidder derude midt i ingenting sammen med min familie, mærker jeg, hvor taknemmelig jeg er, for det jeg har. Det giver mig ny energi, og det giver mig følelsen af, at jeg har noget at slås for. Den taknemmelighed tager jeg med mig til Danmark, og det er noget, som jeg er blevet bedre til at bruge med tiden, lyder det fra den 17-årige offensivspiller, der i vinter underskrev en kontrakt på to år med Fortuna Hjørring.

Hun er ikke i tvivl om, at den grønlandske natur har været med til at danne hende som både menneske og fodboldspiller.

En natur, hun også godt kan savne, selvom hun i dag bor på akademiet i Hjørring, som ligger et sted, hvor motorvejen har skåret sig nordpå forbi bondegårde og gennem grønne marker i mere end 50 kilometer fra Aalborg.

For selvom her er grønt, er her ikke havblik og vand, der strækker sig ud i horisonten.

- Havet har også en stor betydning for mig. Og hver eneste gang, jeg har muligheden for det, tager jeg ud til vandet og går en tur. Men jeg har ikke en bil, så jeg spørger altid mine venner, om vi ikke lige skal køre en tur på stranden, siger hun og griner.

  • Asii Berthelsen ved barndommens feriested i Søndre Isotoq. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Asii Berthelsen ved barndommens feriested i Søndre Isotoq. (Foto: PRIVATFOTO)
  • Asii Berthelsen ved barndommens feriested i Søndre Isotoq. (Foto: PRIVATFOTO)
1 / 3

Flyttede hjemmefra som 14-årig

Allerede som 14-årig flyttede Asii Berthelsen fra familien i Nuuk for at blive en del af Fortuna Hjørrings talentsatsning.

Beslutningen var hendes egen, da hun ville forfølge drømmen om at blive professionel fodboldspiller i højere grad, end hun havde oplevet hendes forældre havde haft muligheden for på den store ø i nord, da de selv var aktive og spillede på henholdsvis håndbold- og fodboldlandsholdet i Grønland.

- Der er ingen muligheder for at blive professionel fodboldspiller, hvis du bliver på Grønland. Tingene foregår på en meget anderledes måde, siger hun og henviser til, at det først er indenfor de seneste år, der er blevet etableret kunstgræsbaner.

Ellers foregik landets største fodboldkampe på grus.

- Da jeg kom til Danmark, spurgte vores daværende træner, Peter Enevoldsen, mig, hvilken position jeg spillede på banen. Jeg lignede bare et spørgsmålstegn, erindrer hun.

Asii Berthelsen har boet tre år i Hjørring og går til dagligt på gymnasiet i byen. (Foto: Malte Nørgaard)

Alligevel var det ikke til at tage fejl af talentet, og Asii Berthelsen blev snart tilbudt en plads på akademiet, hvor hun kunne bo og træne. I dag har hun boet tre år i den samme, lille lejlighed i Hjørring.

Her er hjemligt, billeder fra Grønland på køleskabet, en seng, en kogeplade og selvfølgelig er den første vindertrøje fra de grønlandske mesterskaber i fodbold gemt et sikkert sted i skuffen.

Med andre ord så trives hun mod nord.

- Jeg har heldigvis altid været meget social og har haft nemt ved at få venner. Derfor synes jeg ikke, at jeg har haft det svært i Danmark. Det hænger måske også sammen med, at jeg snakker dansk. Jeg kender mange grønlændere, der ikke er så gode til at snakke dansk og til at få nye venner. For dem tror jeg, at det ville være sværere at flytte på den måde, som jeg har gjort.

- Omvendt tror jeg desværre også, at det betyder, at mange grønlændere ikke får forløst deres fodboldpotentiale, fordi det kan være svært at flytte hjemmefra og forlade det, de har. Jeg kan for eksempel ikke bare tage hjem, hvis det går skidt. Derfor kan det være svært for mange at flytte.

På en stille vej omgivet af fodboldbaner i Hjørring ligger lejlighederne, der huser nogle af Danmarks mest talentfulde fodboldspillere. (Foto: Malte Nørgaard)

Ting kan lade sig gøre

Men beslutningen om at flytte tog Asii Berthelsen altså. Og hun gjorde det allerede som ung teenager.

Det betyder, at hun i dag kommet meget tættere på de drømme, hun havde som yngre.

I øjeblikket træner hun fast med førsteholdstruppen i Fortuna Hjørring, mens hun også har fået ligadebut i denne sæson og er en fast del af DBU’s aldersbestemte talenttrupper.

Det er ikke svært at regne ud, at der på kort tid er blevet taget store skridt i fodboldstøvlerne. Og derfor er hun heller ikke bange for at fortælle om de drømme og ambitioner, der umuligt kan holdes inddæmmet i Nordjylland resten af livet.

Det store mål er at trække i Real Madrids hvide trøje, mens en debut på Danmarks seniorlandshold også mangler at få et rettetegn på træskolisten.

I princippet ville det være muligt at optræde for både Grønland og Danmark på samme tid, da det grønlandske fodboldforbund hverken er medlem af Uefa eller Fifa. Men fordi Grønland i øjeblikket ikke har et officielt landshold for kvinder, er den mission tæt på umulig.

- Det grønlandske fodboldforbund kunne godt gøre det mere attraktivt for kvindelige fodboldspillere, men det kræver også, at der er flere kvindelige fodboldspillere, der tager sporten seriøst. Omvendt kan du også stille spørgsmålet: Hvorfor skulle de tage det seriøst, når der ikke er et landshold at komme på?

- Med min Champions League-debut håber jeg, at flere på Grønland får øjnene op for, at tingene kan lade sig gøre. Det er dét, der gør mig mest stolt som fodboldspiller: Hvis jeg kan inspirere andre.

- Det betyder meget for mig at være en rollemodel, og jeg håber virkelig, at det her får flere grønlændere til at turde springe ud i det og give det et skud som fodboldspiller, siger hun.

Hjem igen

For selvom det er en rejse - og måske også en lang en af slagsen - så husker Asii Berthelsen altid på, at Grønland venter på hende derhjemme, når fodbolddrømmene er forløst.

Allerede nu ved hun, at hun vil tilbage til Grønland efter fodboldkarrieren.

- Jeg savner naturen, og jeg savner gåturene. Det er ikke sådan, at jeg har hjemve, men jeg glæder mig altid til den dag, hvor jeg skal hjem igen.

- Jeg skal have en snescooter. Og måske en hytte med mine venner, siger hun og smiler.

Asii Berthelsen lægger ikke skjul på, at hun vil flytte hjem til Grønland en dag. (Foto: PRIVATFOTO)

Kloge folk siger ellers ofte, at drømme kan være svære at få øje på. Men for Asii Berthelsen er de meget konkrete.

Hun har dem alle pakket i hendes rygsæk, og tasken skal langt fra være tom, når hun stopper med at spille fodbold. Til den tid håber hun, at den er blevet fyldt med nye erfaringer, som hun kan tage med hjem til Nuuk.

- Når jeg kommer hjem, så skal jeg helt sikkert bidrage med det, jeg kan. Jeg skal bruge mine oplevelser til at fremme fodbolden derhjemme. Derfor vil jeg helt sikkert tilbage til Grønland og lave en fodboldskole. Det er noget, Fortuna Hjørring allerede har foreslået mig, og det vil jeg uden tvivl gerne være med til.

Men før Asii Berthelsen kommer hjem, skal hun ud.

Ud et sted hvor vandet er tæt på, og ud et sted hvor fodbolddrømmene kan flyve.

Fortuna Hjørring spiller i dag kl. 14 mod KoldingQ i Kvindeligaens slutspil.