For første gang i 17 år: Pokalfinalen for kvinder bliver uden de to største

FC Thy-Thisted Q og FC Nordsjælland har slået alle andre af pinden i turneringen.

FC Nordsjælland og FC Thy-Thisted Q mødtes senest i Gjensidige Kvindeliga-kampen den 20. juni. Kampen endte 1-0 til FC Nordsjælland. (Foto: Kim Matthai Leland)

For 17 år siden i 2003 spillede OB og Skovbakken finale i kvindernes pokalturnering i fodbold. Siden har der ikke været en eneste finale uden deltagelse af én af de to mastodonter i dansk kvindefodbold, Fortuna Hjørring og Brøndby IF.

Det ændres i år, hvor de to nye piger i klassen FC Thy-Thisted Q og FC Nordsjælland har fejet al modstand af banen og lørdag skal mødes i dette års pokalfinale på Thisted-Thy-klubbens hjemmebane.

Grunden til dette års pokaltronskifte kan ifølge Thy-Thisteds cheftræner, Torben Overgård, skyldes, at flere hold har fået mulighed for at udfordre Fortuna og Brøndby.

- Der er ingen tvivl om, at vi andre er kommet tættere på. Bare indførelsen af kontraktfodbold har betydet meget. Nu er spillerne bundet af kontrakter, og Fortuna og Brøndby kan derfor ikke plukke de bedste i de andre klubber, som de har kunnet før. Det skaber langt mere jævnbyrdighed, siger Torben Overgaard.

Brian Sørensen, der er cheftræner for FC Nordsjællands kvinder, forudser, at kvindeligaen går en spændende tid i møde med flere hold i toppen.

- Jeg tror, at man måske allerede i næste sæson kan se, at vi i Nordsjælland begynder at drille dem (Fortuna og Brøndby, red.). Kan Thisted-Thy, KoldingQ og det nye AGF bygge mere på, så kan jeg ikke se, hvorfor de ikke også kan ændre på billedet i toppen, siger Brian Sørensen.

Uenighed om favoritværdigheden

Siden FC Nordsjælland har spillet sig i landets bedste række, har de to hold mødt hinanden tre gange. Det er blevet til en uafgjort samt en sejr til hver, men favoritværdigheden i pokalfinalen lægger Thy-Thisted-træner Torben Overgård over på FC Nordsjælland.

- FCN er favoritter. Jeg vil mene, at vi har 25 procents chance for en sejr. Vi står godt til hinanden, og jeg tror på et målrigt opgør med to hold, der vil fremover stepperne.

- Det fysiske og mentale bliver store faktorer. Det har været et sindssygt tæt program med tredje kamp på syv dage. Der er noget mentalt i forhold til, at vi spiller på hjemmebane. Det kommer til at give et boost, siger Torben Overgård.

Farum-klubbens cheftræner, Brian Sørensen, er dog ikke enig i, at favoritværdigheden ligger hos dem.

- Det bliver fifty-fifty, hvem der løfter pokalen til sidst. Det bliver meget tæt. Jeg tror, det bliver afgjort i de sidste 10-15 minutter. Alt kan ske i en pokalfinale, siger FC Nordsjælland-træner, Brian Sørensen.

FC Nordsjælland-træner Brian Sørensen tror på en fifty-fifty-kamp. (Foto: Kim Matthai Leland)

Pokaltriumf vil have kæmpe betydning

For FC Nordsjælland og FC Thy-Thisted Q, der henholdsvis kun har haft en og to sæsoner i Gjensidige Kvindeligaen, vil det have en enorm betydning så tidligt i klubbernes historie at løfte et trofæ.

- Det ville være et fantastisk rygstød til hele projektet. Vi har på lidt over et år sammensat et solidt hold, der kan være med i toppen, siger Brian Sørensen om FC Nordsjælland-holdet.

- Det ville være helt unikt! Der var ingen, der turde drømme om det her for tre år siden, da vi startede projektet. Det ville give et kæmpe boost til alle talenter i Thy og Mors, der ser op til førsteholdets piger, siger Torben Overgård.

Fortunas kvinder vandt Gjensidige Kvindeligaens pokal for denne sæson, men har altså ikke mulighed for at vinde pokalturneringen. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Opråb til herreklubberne

I blandt andet AGF og HB Køge er der for fremtiden store ambitioner på kvindesiden, og ifølge de to cheftrænere er det kun en positiv ting, at herreklubberne sigter mod en kvindesatsning.

- Jeg håber, at de andre superligaklubber kan få øjnene op for kvindefodbold. Det er ikke væsentligt dyrt at opnå succes, og det er muligt at få en masse eksponering, siger Brian Sørensen.

- Jo flere hold, der kommer ind, desto højere bliver niveauet i kvindeligaen. Det kan lige så vel være 1. og 2. divisionsholdene, der starter det. Hvis klubben bare lægger arbejde i projektet, behøver det ikke kun være superligaklubberne, siger Torben Overgård.

Pokalfinalen for kvinder bliver spillet lørdag klokken 15.30 på Sparekassen Thy Arena. Kampen kan følges i LIGA på P3, på dr.dk eller på DR1 fra klokken 15.00.