Fra amatørklub til verdenseliten på halvandet år: Oprykkerne fra HB Køge skal spille Champions League

Allerede tre runder inden sæsonafslutning står det klart, at fodboldkvinderne fra HB Køge skal spille med i fodboldens helt fine selskab i næste sæson.

HB Køge vandt søndag 1-0 over FC Thy/ThistedQ. Med sejren er klubben klar til Champions League i næste sæson. (Foto: Michal Frimundt / HB Køge © Michal Frimundt / HB Køge)

- Målet er Champions League om fem år.

Armbevægelserne var store, da HB Køge i januar sidste år præsenterede planerne om at etablere et kvindefodboldhold. De havde fået ny hovedsponsor, ny cheftræner og samtidig søsat en eliteoverbygning i samarbejde med Herfølge Boldklub.

Ambitionen lød, at de indenfor en periode på fem år skulle være fast del i toppen af den danske liga og spille med i Champions League.

Én sæson minus tre spillerunder skulle der gå, før sidstnævnte blev indfriet.

Søndag vandt HB Køge 1-0 over FC Thy-ThistedQ i Gjensidige kvindeligaen og har dermed sikret sig minimum at slutte på andenpladsen, der giver adgang til de indledende runder i Champions League.

Og det er en stor bedrift, siger direktør i HB Køge, Per Rud.

- Det er fantastisk stort, at vi er nået så langt på så kort tid. Fra at to lokale ildsjæle fra Herfølge kontakter mig, og vi sammen går videre med det her projekt til, at vi nu står her. Det er vildt.

- Jeg er egentlig ikke overrasket. Vi har tabt én kamp på hjemmebane i år, og jeg er ikke overrasket over, at holdet bliver ved med at præstere. De har en tro på, at de kan vinde hver dag, og tro flytter bjerge. Jeg har en uendelig beundring for det mandskab.

En kombination af blå danskere og røde amerikanere

I foråret sidste år skulle det nyetablerede fodboldhold i første omgang forsøge at spille sig til den bedste danske række, og det skete relativt ubesværet. Og siden har de bidt skeer med både Fortuna Hjørring og Brøndby IF i toppen af Gjensidige Kvindeligaen.

Da holdene gik på vinterpause tilbage i november, skulle flere nok lige gnide øjnene og kigge en ekstra gang på tabellen. Her indtog HB Køge nemlig førstepladsen og advarede både Brøndby og Fortuna om, at en tredje klub for alvor havde meldt sig som en sjælden kandidat i kampen om det danske mesterskab.

  • Det er i høj grad kombinationen af danske og amerikanske spillere, der har været med til at give HB Køge succes. (Foto: Michal Frimundt / HB Køge © Michal Frimundt / HB Køge)
  • Der er omkring 20 spillere på kontrakt i HB Køge. (Foto: Michal Frimundt / HB Køge © Michal Frimundt / HB Køge)
  • Træner, Peer Lisdorf, er en af de bærende kræfter i HB Køge. (Foto: Michal Frimundt / HB Køge © Michal Frimundt / HB Køge)
1 / 3

En af grundene til sjællændernes store succes skal findes i, at projektet helt fra dag ét har samarbejdet tæt med klubbens amerikanske forbindelser og haft tilgang til en række spillere fra de bedste colleges. Og det er kombinationen af danskere og amerikanere, som er særlig værdifuld, mener Per Rud.

Han ser forskel på de amerikanske og danske spillere og opdeler dem i farver efter personlighedstyper.

- De amerikanske piger er kommet herover med en masse fart, power og vindermentalitet. Jeg vil sige, at de er røde, altså meget konkurrencebetonede. Det har været og er rigtig godt, fordi vi har mange danske piger, som er blå, hvilket vil sige, at de kommer til fodbold for det sociale, siger Per Rud.

- Det kan være rigtig svært at samle sådan en trup, men det har Peer (Lisdorf, red.) og staben været rigtig dygtige til. De har fået de danske piger ud af deres komfortzone, og det er klart en af grundene til, at det går så godt.

Har helt samme vilkår som herrerne

HB Køge har pt. godt tyve spillere på kontrakt, mens seks af dem er amerikanere, og det er kun begyndelsen.

- Det går kun én vej. Næste år begynder vi at træne om morgenen, og derfor kommer det til at føles endnu mere som en tilværelse som professionel fodboldspiller.

Og netop dette går meget godt i tråd med klubbens lovning og ambition om en ligeværdstilværelse for kvinder og herrer i klubben. Et faktum, der på kort tid har gjort HB Køge til en stor spiller på kvindesiden, og som har gjort hele forskellen, hvis man spørger Per Rud.

- For mig er det her det allervigtigste i hele projektet. Der gælder de samme regler for piger og drenge. Der er de samme betingelser omkring hotel, mad, behandling, stab osv. Det er selvfølgelig nemmere for os, fordi vi ikke er lønførende på herresiden.

Derudover er klubben lykkes med at samle tilskuere til holdets kampe. Der har siddet godt og vel 500 til hver kamp, siden der har måtte komme folk på stadion igen.

Og hu, hej og hep bliver der også brug for, hvis HB Køge skal holde fast i førstepladsen i kvindeligaen. En førsteplads, der vil sikre klubben meget gunstige vilkår i Womens Champions League.

Til næste sæson er der foretaget strukturændringer, som betyder, at det gruppespil, der kendes fra herrernes turnering, bliver introduceret, og det er godt for de danske klubber, da vejen hertil bliver kortere for vinderen af den danske liga.

- Der er væsentlig forskel på, om vi slutter et eller to. Vi har noget nemmere tilgang til Champions League, end hvis vi bliver toer.

- Men hvad der end sker, så vil Champions League være en læreproces, som vi glæder os helt vildt over, lyder det fra Per Rud.

Med tre runder tilbage af kvindeligaen indtager HB Køge førstepladsen med 26 point, hvilket er to point mere end Brøndby IF.