I dag begynder en meget vigtig, men meget svær mission for dansk fodbold

Både HB Køges og Brøndby IF's fodboldkvinder tager onsdag hul på kvalifikationen til Champions League.

Tilbage i juni kunne HB Køge fejre det andet danske mesterskab i træk efter endnu en sejr over Brøndby IF. Onsdag skal begge mandskaber forsøge at sikre fremdrift for dansk kvindefodbold som helhed i Champions League-kvalifikationen. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Det er efterhånden en kliché at kalde Champions League for det forjættede land i fodboldens verden.

Men det er bare sandheden.

Derfor er onsdag er en stor dag for dansk fodbold, hvor kvinderne fra både HB Køge og Brøndby IF træder ind i kvalifikationen til Champions League.

Og vigtigheden af at få et dansk hold i Champions Leagues gruppespil kan ikke overvurderes, hvis man spørger Verner Bager, der driver KvindefodboldPodcasten og er ekspert i dansk kvindefodbold.

- Det er meget vigtigt for dansk kvindefodbold at få et hold med. Det er den bedste kilde til at få flere midler ind i dansk kvindefodbold, for der falder også penge af til resten af ligaen. Det Europæiske Fodboldforbund har lavet en ordning, hvor de andre hold i ligaen også bliver belønnet, når man får et hold med, siger Verner Bager.

Det dominerede hold i dansk kvindefodbold lige nu er HB Køge, der i seneste sæson både vandt mesterskabet og pokalturneringen.

Brøndbys Julie Tavlo og Køges Cornelia Kramer i intern kamp i seneste sæson af Kvindeligaen. Onsdag kæmper de begge for Danmark i europæisk klubfodbold. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Og at Køge er så pænt et stykke foran alle andre, kan i høj grad tilskrives netop Champions League-succes, hvor HB Køge nåede gruppespillet i 2021. Også selvom gruppespillet her endte med seks nederlag i seks kampe og en målscore på 2-22.

- Det var en virkelig stor ting, at HB Køge kom til et gruppespil allerede i deres første mesterskabssæson. Det har ligesom været det, der har drevet deres muligheder for at lave de næste investeringer, siger Verner Bager.

En mission, der kræver et mirakel

Både de forsvarende danske mestre fra HB Køge og Brøndby IF, der blev nummer to i Kvindeligaen i seneste sæson, indtræder i første kvalifikationsrunde til Champions League.

Første kvalifikationsrunde afvikles som en række mini-turneringer på tværs af Europa. Her skal HB Køge på hjemmebane møde KuPS fra Finland onsdag aften. Vinder danskerne den kamp, venter vinderen af opgøret mellem ŽFK Spartak Subotica og Kí Klaksvík i en slags finale på lørdag - også hjemme i Køge.

Brøndby IF skal spille i Oslo, og her venter skotske Celtic i første omgang onsdag eftermiddag. Hvis de blå-gule vinder, så venter vinderen af kampen mellem Vålerenga Fotball og FC Minsk på lørdag.

Vinderen af finalekampene avancerer derefter til anden kvalifikationsrunde, der afvikles som et klassiske dobbeltopgør med både en hjemme- og en udekamp. Den samlede vinder af det dobbeltopgør går i Champions Leagues gruppespil.

Så vejen er lang for et dansk hold med søde Champions League-drømme. Og det bliver da også mere end besværligt.

- Det bliver meget svært, siger Verner Bager.

- Jeg vil vurdere, at HB Køge maksimalt har 10-20 procent chance for at gå hele vejen i gruppespillet, mens Brøndby må nøjes med 5-10 procent, hvis du spørger mig. Så det bliver rigtig, rigtig svært.

- HB Køge har den letteste vej, da de som mester er i Champions Path, der består af mesterhold fra mange små lande, mens Brøndby kan trække for eksempel Real Madrid og Wolfsburg. Så alt afhængig af lodtrækningsheld har HB Køge en reel chance, mens det kræver mirakler for Brøndby at nå hele vejen, siger Verner Bager.

Men selvom det nok er en kende for tidligt for alvor at tro på et gruppespil, er der ingen grund til ikke at tro på de to danske hold i onsdagens opgør.

- Jeg ser HB Køge som smal favorit mod KuPS. Brøndby får det måske en anelse sværere mod Celtic, men så er de heller ikke mere skræmmende. Der burde være god chance for at få et hold videre, siger Verner Bager, der

Brøndby IF møder Celtic kl. 14.00 onsdag eftermiddag i Oslo, mens HB Køges opgør mod KuPS spilles kl. 19.00. Sidstnævnte kan du følge direkte i LIGA på P4.