Med et tronskifte, fire fodbolddronninger og en skuffelse sender vi kvindeligaen på julepause

Grundspillet i Gjensidige Kvindeligaen er færdigspillet med HB Køge som det suveræne tophold.

Samtidig med, at HB Køge har været ganske suveræne i Gjensidige Kvindeligaen, har holdet også deltaget i Champions League for første gang nogensinde. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

Og med dét blev grundspillet i kvindernes bedste fodboldrække, Gjensidige Kvindeligaen, søndag aften færdigspillet.

Selvom pladsbilleterne til mesterskabsspillet var givet på forhånd inden weekenden, er de nu formelt uddelt. HB Køge fører an, mens Fortuna Hjørring, Brøndby IF, FC Thy-Thisted Q, Kolding IF Women og FC Nordsjællænd ligeledes skal spille om medaljer.

I den kedelige ende må AGF og AaB ud og kæmpe om overlevelse efter nytår.

Herunder stikker vi fingeren i jorden sammen med DR Sportens fodboldkommentator, Arnela Muminovic, og ser på rækkens tronskifte, fire spillere som har gjort sig særligt bemærket og udpeger det hold, som har skuffet mest efter sæsonens første 14 kampe.

HB Køge har konsolideret tronskiftet

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I perioden fra 2002 til 2020 delte Brøndby og Fortuna Hjørring 19 mesterskaber mellem sig. Derfor var det sensationelt, da HB Køge i sidste sæson, tilmed som oprykkere, strøg direkte hen til medaljefadet og nuppede dem af fineste karat.

Der var en ny dronning i byen og i dette års grundspil har sjællænderne igen imponeret, mener DR Sportens fodboldkommentator, Arnela Muminovic.

- Vi har set et tronskifte og er væk fra det mangeårige parløb mellem Fortuna Hjørring og Brøndby. I år har Køge konsolideret sig og virkelig bevist, at mesterskabet ikke var en enlig svale, siger Arnela Muminovic.

HB Køge slutter grundspillet på førstepladsen med 38 point. Der er fem flere end Fortuna Hjørring på andenpladsen.

Arnela Muminovic ser positivt på den fornyede konkurrence i toppen, fordi det kan være med til at skubbe på udviklingen i hele kvindeligaen, lyder det.

Fire dronninger imponerer

Fire spillere, der ifølge DR Sportens fodboldkommentator har imponeret: Emma Snerle (øverst til venstre), Nanna Christiansen (øverst til højre), Cecilie Fløe (nederst til venstre) og Isabella Obaze (nederst til højre). (Foto: Dejan Obretkovic/Robert Hendel/Claus Bech/Mads Claus Rasmussen (Ritzau Scanpix))

Der er mange dygtige både nye og etablerede spillere i den danske kvindeliga, men efter 14 runder har særligt fire gjort sig fortjent til anerkendende skulderklap.

Hos Fortuna Hjørring spiller den ene, Emma Snerle, som overvintrer øverst på topscorerlisten med 13 mål.

- Vi har ikke været vant til at se Snerle score så mange mål, og hun har løftet sit niveau. Hendes udvikling var stagneret lidt og hun var også væk fra landsholdet i en periode, men i denne sæson er hun braget igennem, siger Arnela Muminovic om 20-årige Emma Snerle.

I den anden ende af rutineskalaen finder vi 32-årige Nanna Christiansen fra Brøndby. Igen, igen har midtbanespilleren slået fast, at hun hører til blandt rækkens allerbedste.

- Hun er klart den største profil, der har været, hvis man ser på de sidste fem-syv år i den danske kvindeliga, siger Arnela Muminovic.

Hos topholdet HB Køge råder man over to stortalenter, Cecilie Fløe og Isabella Obaze, der ligeledes at svære at komme uden om. Førstnævnte fik A-landsholdsdebut mod Montenegro i oktober.

- Cecilie Fløe er en meget uortodoks spiller, der ikke passer ind på alle hold. Men hun passer til Køge og må være meget ubehagelig at spille mod, fordi hun konstant banker igennem, siger Arnela Muminovic.

Med Isabella Obaze har HB Køge en forsvarsspiller, som - især i Champions League - har vist spændende takter.

- Obaze har et meget specielt redskab, nemlig at hun sparker med begge ben. Og så er hun måske den hurtigste spiller i ligaen. Man så også i Champions League, at hun godt kan følge nogle af de allerbedste på fart og tempo, siger Arnela Muminovic og spår, at 19-årige Obaze i fremtiden vil byde sig til på landsholdet.

Skuffelse over FC Nordsjælland

(Foto: DEJAN OBRETKOVIC)

Når man holder ambitionerne op mod den beskedne pointhøst og sjettepladsen i grundspillet, er det svært ikke at pege tommelfingeren nedad til FC Nordsjællands efterår, mener Arnela Muminovic.

- Det er en skuffelse, også hos dem selv, at de ligger dernede og har smidt så mange point. Især at de samtidig ligger under hold som Thisted og Kolding, siger Muminovic.

Op til indeværende sæson skiftede klubben ud på cheftrænerposten. Ud gik Brian Sørensen, ind kom canadiske Carmelina Moscato, og det har ikke givet sportsligt udslag.

- Med trænerskiftet tænkte man, at nu ville de gå all in på den filosofi, der også er hos herrerne, hvor det er båret af en bestemt spillestil og meget unge spillere. Jeg tror, at det har overrasket dem lidt, at det ikke bare kan gøres én til én.

- Jeg tror også, at FCN selv er skuffet over pointhøsten og har erkendt, at det kommer til at tage noget tid at opfostre egne talenter.