Nu skydes Champions League i gang: To danske klubber jagter succes og koefficientpoint

Fortuna Hjørring og Brøndby IF er begge med, når kvindernes turnering begynder i aften.

I Champions League-sæsonen 2016-17 nåede Fortuna Hjørring til kvartfinalen, hvor de røg ud til det engelske storhold Manchester City efter to 1-0-nederlag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Fortuna Hjørring og Brøndby IF skal begge i kamp i aften, når kvindernes Champions League skydes i gang. Og der er vigtige koefficientpoint på UEFA’s rangliste på spil. For den prestigefyldte europæiske turnering står over for snart at blive reformeret, fortæller DR’s ekspert i kvindefodbold, Arnela Muminović.

Fordi alle lande i top ti på UEFA’s koefficient-rangliste automatisk får to hold direkte med i turneringen uden at skulle igennem kvalifikationsspil, har Fortuna Hjørring og Brøndby, som Danmarks to klart stærkeste kvindehold, været fast inventar i Champions League de seneste ti år. Men det kan meget vel ændre sig snart.

De store ligaer som England og Tyskland presser nemlig UEFA for at få ny struktur, der tilgodeser storklubberne mere end den nuværende. Blandt andet er sidste års Champions League-semifinalister Chelsea ikke med i år, fordi de ikke kom i top to i den engelske liga. Og det er storklubberne ikke tilfredse med.

- Europæiske klubber som Chelsea, Juventus, Atlético Madrid med flere har intensiveret deres økonomiske satsning på kvindefodbold. Og til gengæld for dét forventer de også at få en struktur, der gør de økonomisk storinvesterende klubbers deltagelse i turneringen mere sikker. Det kan få negative konsekvenser for klubber i mindre ligaer som den danske. Jeg tror, vi ser en ny struktur om to-tre år, siger Arnela Muminović.

Dansk avancement forventet

Derfor kan Brøndby IF's og Fortuna Hjørrings jagt på gode resultater og dermed også europæiske koefficientpoint i denne sæsons Champions League vise sig at blive vigtige for dansk klubfodbolds position i Europa i de kommende år.

Set over hele turneringen vil en kvartfinale til et af de danske hold være et godt resultat, vurderer Arnela Muminović. Men i første omgang er succeskriteriet at minimum ét, men meget gerne begge danske hold skal spille sig videre fra 1/16-finalerne, som begynder i dag.

Fortuna Hjørring og Brøndby IF er spydspidserne i dansk kvindefodbold. Ikke siden 2002 har et andet kvindehold vundet danmarksmesterskabet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Brøndby IF skal møde den svenske klub Piteå IF, mens Fortuna Hjørring møder KF Vllaznia Shkoder fra Albanien. Begge de danske hold starter på udebane, inden returopgørene på hjemmebane om et par uger.

- Fortuna har fået en meget nem lodtrækning. De er kæmpefavoritter, og det vil være en fiasko, hvis de ikke går videre. Brøndbys opgør med Piteå er mere lige, men Brøndby er små favoritter. Piteå er svenske mestre, men de er debutanter i Champions League, og her giver Brøndbys Champions League-erfaring dem en fordel, siger Arnela Muminović.

De danske klubbers forudsætninger for at klare sig i Europa er generelt på tilbagetog, mener Arnela Muminović.

For hvor de danske klubber for et par år siden kun mistede deres bedste spillere til større udenlandske klubber, er de næstbedste danskere nu også begyndt at søge udenlands. Professionalisering og penge vokser ganske enkelt hurtigere i Europas største ligaer end i Danmark.

Et stort resultat i denne sæsons Champions League af enten Fortuna Hjørring eller Brøndby i form af en semifinale eller en finale, vil ikke kunne løfte dansk klubfodbold nok til at kunne vende den udvikling.

Vinderholdet i kvindernes Champions League bliver honoreret med en præmiesum på omkring to millioner kroner. Et beløb, der vil pynte i en dansk klubkasse, men som langt fra ville kunne gøre rykke betragteligt på de danske klubbers konkurrencedygtighed i forhold til de store udenlandske ligaer.

- Mange spillere i den danske liga har stadig deltid- eller fuldtidsjob ved siden af deres fodboldkarriere. Så når tilbuddet kommer om en fuldtidskontrakt i udlandet, er det klart, at de bedste spillere forsvinder fra Danmark. Dansk kvindefodbolds udviklingspotentiale afhænger derfor mere af arbejdet og forholdene i den hjemlige liga end af et potentielt dansk Champions League-eventyr, siger Arnela Muminović.

De seneste sæsoner har det franske storhold Lyon været uovervindelige i Champions League. De forsvarende mestre jagter i år deres femte Champions League-triumf i træk. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)
Facebook
Twitter