Uenighed om planen får dansk mestertræner til at stoppe: 'Kan ikke stå inde for retningen'

Forholdet mellem Niclas Hougaard og Fortuna Hjørring stopper til sommer på grund af uenighed om den fremtidige retning.

I sommer fik Fortuna-træner Niclas Hougaard flyvetur af spillerne, efter at mesterskabet kom i hus. Til sommer er cheftræneren fortid i klubben på grund af uenighed om den fremtidige retning. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

Veje skilles.

Sådan sker det af og til over alt i samfundet. Både i privaten og i erhvervslivet.

Og til sommer er det netop, hvad der sker med forholdet mellem de danske fodboldmestre fra Fortuna Hjørring og cheftræner Niclas Hougaard.

Et forhold, der har været årelangt, og som har ført nordjyden forbi flere af klubbens hold – heriblandt U18-holdet og aktuelt altså kvindeligaholdet.

I sommer kulminerede trænerkarrieren for Niclas Hougaard, da han efter et halvt år i spidsen for Fortuna Hjørrings førstehold sikrede klubben det 11. danske mesterskab i historien. Men til sommer er det altså slut.

Kontrakten, der udløber ved udgangen af juni, bliver ikke forlænget. Cheftræneren kan nemlig ikke se sig selv i projektets fremtid.

Samtidig stopper klubbens akademichef, Adam Harell, også ved sæsonens afslutning.

- Det har længe været min opgave at stå for den transition, der er fra at være ungdomsspiller til at være på førsteholdet.

- Det har gjort, at vi har kunnet gå fra at være en klub, der havde mange udenlandske og købte spillere, til at være en klub, der skaber kontinuitet og udvikler dygtige spillere, som vi i fremtiden kan sælge.

- Jeg har givet udtryk for, at jeg gerne ville fortsætte den retning, som jeg er startet med at følge. Men de vil gå en anden vej. En vej, de ikke rigtig har kunnet fortælle mig, hvad ville betyde for hverdagen.

For hvad der rent faktisk helt konkret skal ske, er endnu uklart for cheftræneren.

Talentarbejde for 14 millioner kroner

Uklarheden kan direktør i Fortuna Hjørring, Jette Andersen, dog ikke nikke genkendende til.

Hun fortæller, at de to parter så sent som i november havde lange snakke om fremtiden, og at det egentlig lignede, at parterne var på vej mod en enighed. Men sådan skulle det ikke gå.

Fortuna Hjørrings 11. mesterskab blev fejret med manér. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

Fortuna Hjørring selv skriver på klubbens hjemmeside, at beslutningen er ærgerlig.

- Vi beklager naturligvis, at Niclas Hougaard ønsker at forlade Fortuna. Vi kan kun respektere det arbejde, han har lagt i klubben, og de resultater, han er nået frem til.

- Vi har et ønske om, at Fortuna fortsat skal være et hold i toppen af dansk og europæisk fodbold. Det mål må vi så forfølge med en ny cheftræner, siger direktør Jette Andersen hertil.

Og hvad betyder det så? Betyder det, at Fortuna Hjørring for fremtiden ikke længere vil satse på egne talenter udviklet på klubbens fortsat relativt nye Dana Cup Akademi til 14 millioner indviet så sent som i august 2017?

Nej, forklarer Jette Andersen overfor DR Sporten.

- Vi investerede jo ikke de millioner for sjov, så selvfølgelig har det en høj prioritet.

- Men de unge spillere kan altså ikke gøre det alene. De er nødt til at have noget rutine at kunne læne sig op ad, siger Jette Andersen til DR Sporten.

Hun fortæller samtidig, at balancen mellem talentmasse og rutine skal være den rigtige, hvis Fortuna Hjørring fortsat skal kunne være konkurrencedygtige i både den hjemlige liga såvel som i Champions League, hvor man fremadrettet vil være mere resultatfokuserede.

Og det er altså her, kæden hopper af i forhold til samarbejdet mellem de to parter.

Caroline Rask (8) og cheftræner Niklas Hougaard lykønsker hinanden efter DM-titlen i sommer. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

- En ting er at sige, at man gerne vil skabe resultatfodbold, men man skal have en plan for at nå derhen. Det har jeg ikke følt, at jeg har fået nok indsigt i, og det kan jeg ikke stå inde for så, siger Niclas Hougaard.

- Men det primære er, at vi ikke vil samme retning. Så synes jeg, at det er bedre, at klubben finder en profil, der passer på det. Så kan jeg finde noget, der passer på det, som jeg gerne vil, siger han.

Kontinuitet overfor resultater på den korte bane

Helt konkret vil begge parter altså have succes. Naturligvis. Men vejen dertil er de uenige om.

- Fodbold er relationer og samarbejde, siger Niclas Hougaard.

- Når man kigger på mesterskabsbilledet fra i sommer, er der ti eller elleve spillere på billedet, som ikke er her mere. At skifte så mange spillere på et år er svært.

- Jeg vil skabe kontinuitet, fordi det er det, som jeg tror på. Vi har jo kunnet skabe resultater alligevel. Men det, tror jeg også, er, fordi vi har nogle rigtig dygtige spillere, og fordi vi har været gode til at udvikle dem, så der har været nogen til at tage over for de andre.

- Det er jo det, jeg mener, fokus skal være på. Men jeg har en fornemmelse af, at klubben måske ikke tror på, at vi kan gøre de unge helt klar endnu. Lige nu har de bare sagt, at det, som jeg gerne vil med de unge, ikke er det, som de gerne vil, siger han.

Vil færdiggøre arbejdet med manér

At samarbejdet slutter til sommer, får dog ikke den 27-årige træner til at lægge armene over kors og lade kontrakten løbe ud. Han vil slutte ordentligt af.

- Vi skal behandle hinanden med respekt, og det kommer jeg også til. Jeg har en masse ting, som jeg selvfølgelig gerne vil opnå. Der er ikke noget, der ændrer sig.

- Jeg kan sagtens være motiveret i lige så høj grad som før. Det er jeg også sikker på, at spillerne kan. Jeg er afklaret med min beslutning, og afklaret med at jeg bare skal give den gas det sidste stykke tid, siger Niclas Hougaard.

Og hvad fremtiden så bringer, må tiden naturligvis vise. Men han håber selvsagt at finde et job, hvor han forsat kan arbejde med lige netop sine egne kompetencer i forhold til talentudviklingen.

Fortuna Hjørring spillerne skal have ny cheftræner, når indeværende sæson slutter. (Foto: Liselotte Kahns © Represented by ZUMA Press)

- Der er ikke noget, der er rigtig eller forkert. Men der er noget, der er rigtig for mig. De kompetencer, jeg har, skal passe sammen med det arbejde, som jeg skal udføre.

- Jeg ser det her som en god mulighed både for klubben og for mig, til at gå med det, man tror på. Hvis der er nogen, som tror på de samme ting som jeg, så vil jeg da gerne snakke med dem.

- Men jeg har ikke besluttet noget endnu. Jeg ser det som en god mulighed for, at jeg også i fremtiden kan være glad for at gå på arbejde og finde noget, som jeg synes, er interessant. Mit primære fokus vil være på at fortsætte mit arbejde her, og så håber jeg, at nogen synes, at det, jeg har gjort, er interessant. For jeg er slet ikke færdig, siger Niclas Hougaard.

Fortuna Hjørring ligger en enkelt kamp inde i slutspillet nummer tre med syv point op til førerholdet fra HB Køge.

Næste gang nordjyderne skal i aktion er på lørdag. Her venter rivalerne fra Brøndby på udebane.