32 nationer med til Qatar i 2022: Udvidelse af VM i fodbold bliver udsat

VM-slutrunden i fodbold bliver i 2022 med 32 deltagende nationer i stedet for de 48, som Fifa arbejdede for.

Der vil også være 32 lande, som kæmper om VM-trofæet i Qatar i 2022. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Fifas mål om at udvide VM-slutrunden i fodbold til 48 lande allerede i 2022 er fejlet. Det oplyser de selv i en pressemeddelelse, hvor de bekræfter, at der vil være 32 lande til start.

Slutrunden skal afholdes i Qatar, der allerede har skabt meget omtale, men det bliver altså uden en udvidelse.

Det har længe været Fifas ønske at udvide VM-slutrunden til 48 lande, og det kommer også til at ske i 2026, hvor det er USA, Mexico og Canada, som sammen afholder slutrunden.

Men Fifa-præsidenten Gianni Infantino har presset på for, at det skulle ske allerede i 2022, men han har kæmpet kampen i stærk modvind fra værtsnationen Qatar.

De har nemlig holdt fast i, at de vandt værtskabet til en turnering med 32 lande, og den lille nation ville ikke kunne håndtere en VM-slutrunde med 12 ekstra lande.

Qatars Emir Tamim bin Hamad al-Thani (L) og Fifa-præsidenten Gianni Infantino (R) til åbningen af VM-stadion. (Foto: Noushad Thekkayil © Scanpix)

Derfor har Gianni Infantino været på jagt hos nabolandene efter lidt hjælp. Men hverken Saudi-Arabien, Bahrain eller De Forenede Arabiske Emirater har et godt forhold til Qatar rent politisk, og derfor kunne et samarbejde ikke komme på benene.

I stedet har man så forsøgt at høre andre nabolande som Oman og Kuwait. Oman var med det samme afvisende, men Infantino besøgte i april Kuwait for at høre, om landet var interesseret i at bidrage.

Men folk har også sat tvivl ved, om Fifa kunne leve op til menneskerettighederne, hvis Kuwait pludselig kom i spil som en medvært, fordi det ville kræve, at de meget hurtigt fik udbygget stadioner.

Og nu er man altså kommet til den konklusion, at det ikke kan lade sig gøre.

- Efter en grundig og omfattende proces, hvor alle berørte blev involveret, blev konklusionen, at forslaget ikke kan gennemføres under de nuværende omstændigheder, lyder det i en udtalelse fra Fifa.

Der har været 32 lande med siden VM i 1998 i Frankrig, hvor slutrunden senest blev udvidet. I 1994 i USA var der kun 24 lande med.

VM i 2022 i Qatar bliver afholdt på et andet tidspunkt af året på grund af den ekstreme varme. Man spiller derfor kampene fra den 21. november til den 18. december.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk