Åge Hareide: VM har fortjent Christian Eriksen

Landstræner Åge Hareide skal for første gang til VM. Nordmanden hylder Eriksen og Danmark.

Åge Hareide har ført danmark til VM. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

Han er 64 år og har været træner siden 1985. Åge Hareide har prøvet det meste i sin trænerkarriere, men én ting har han aldrig oplevet: Et VM.

Hverken som aktiv, hvor han spillede for det norske landshold fra 1976 til 1986 eller som norsk landstræner, hvilket han var i fem år fra 2003 til 2008.

Det kommer den danske landstræner til nu. Åge Hareide har ført det danske landshold til VM i Rusland næste sommer, og det er en stor præstation for ham selv og for dansk fodbold.

- Jeg missede jo VM i 2005 med Norge, og det var hårdt for mig, sagde Åge Hareide efter drømmekampen i Dublin i aftes.

- Det er stort for mig, for spillerne, for Danmark. Det her vil inspirere dansk fodbold, og interessen for fodbold bliver stor i foråret og til sommer, sagde Hareide, der var klar over forventningerne, da han overtog jobbet.

- Da jeg fik det danske landshold, havde de danske journalister skrevet i panden på mig, at vi skulle til VM ellers ville alt være ad helvedes til. Sådan er det, man lever af resultater, sagde nordmanden.

Fantastisk spiller

De resultater er i kvalifikationsturneringen leveret af et dansk hold anført af Christian Eriksen, der med 11 mål i 12 kampe har været afgørende for Danmarks VM-kvalifikation.

En status, Åge Hareide anerkender.

- Han er en fantastisk fodboldspiller, virkelig vigtig for holdet. VM fortjener Christian Eriksen. Og så må vi se, om vi kan klare at servere en god Christian til VM i juni, sagde Hareide og fortsatte:

- Alle hold, der kommer til VM, og som vinder kampe, er afhængig af typer som ham. Han er en god spiller, en fantastisk afslutter og en fantastisk person, jeg er meget glad for ham, sagde Hareide.

Nu gælder det forberedelserne frem mod VM. Danmark bliver senere onsdag klar over, hvilket seedningslag, holdet kommer i, men under alle omstændigheder drager Danmark ikke til VM bare for at være med.

- Vi kommer til VM med ambitioner. Men nu må vi først synke alle indtryk ind. Vi har mange træningskampe inden VM, og meget kan ske i den tid. Spillerne skal være friske, og så skal vi beholde truppen intakt, for vi har et godt sammenhold og fantastiske spillere.

DR har fået unik adgang til landsholdet under genrejsningsperioden efter flere missede slutrundekvalifikationer.

Journalist Niels Christian Jung har fulgt holdet bag facaden i kampen om en plads ved VM i Rusland 2018. Du kan følge op- og nedturen for holdet over tre afsnit i dokumentarserien 'Vi er landsholdet'.

Sidste afsnit af tre sendes på DR1 mandag d. 27/11 kl. 20.45. Du kan se de to første afsnit her.