ANALYSE Kunsten at tage to kampe ad gangen

Danmark skal både vinde og tænke tre døgn frem i aftenens kamp mod Gibraltar, skriver DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul.

Landsholdet står over for nogle afgørende dage. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En af de mest fladtrådte floskler, som er i fast kredsløb rundt om diverse fodboldbaner, er, at man skal huske at tage en kamp ad gangen.

Altså sørge for ikke at blive forblændet af, hvad der skal ske i næste weekend mod FC Barcelona, fordi man så taber fokus i denne uge mod Nørre Alslev Boldklub.

Det er selvfølgelig en god grundregel, men det holder nu sjældent i praksis i topfodbolden, hvor de fleste trænere er nødt til at have for øje, hvad der sker længere end bare 90 minutter frem i tiden.

Tag nu herrelandsholdet, der fredag aften møder Gibraltar på hjemmebane i Parken – for tre døgn senere at stå over for Irland på Aviva Stadium i Dublin. Begge kampe i EM-kvalifikationen.

Her skal trænerteamet med Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson i høj grad have fokus på kampen mod irerne, når de vælger taktik og ikke mindst sætter startopstillingen til den første kamp.

For godt nok skal også Gibraltar besejres, men det skal helst ske med et klart fokus på, hvordan holdet kommer til at stå skarpest i Dublin, hvor alt tyder på en direkte duel om EM-pladsen med de efterhånden særdeles velkendte irere, som tager imod til novemberduel for tredje år i træk.

Afprøve truppens bredde i trygge rammer

Der er spillere, som skal spares helt for at være helt friske og klar mandag aften. Det kunne være luftstærke Andreas Cornelius, Yussuf Poulsen og Henrik Dalsgaard samt Jens Stryger Larsen og Andreas Christensen, der begge lige er vendt tilbage efter skader.

Til gengæld kan andre have godt at komme lidt i gang efter en periode uden oceaner af spilletid på klubholdet. Det gælder for eksempel en stor del af holdets rutinerede akse med anfører Simon Kjær, Thomas Delaney og ikke mindst Christian Eriksen, der ovenpå et par sløje landskampe trænger til et solidt skud Parken-energi og måske et par kasser inden afgangen til den irske ø.

Christian Eriksen ville have godt af et skud selvtillid efter en svær periode i Tottenham. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Derudover giver mødet med Gibraltar – verdensranglistens nummer 196 – Åge Hareide mulighed for at prøve nogle nye variationer samt truppens bredde af i trygge rammer, hvor sejren med stor sandsynlighed nok skal komme i hus, selv om der bliver begået enkelte placeringsfejl undervejs.

For eksempel kunne det være oplagt i hvert fald i dele af kampen at se, hvordan det danske hold tager sig ud med Robert Skov som venstre back. Og ja, det er sidste sæsons topscorer i Superligaen med 29 mål, vi taler om.

Han optræder fast som venstre wingback for succesfulde Hoffenheim i Bundesligaen, og det kunne være et spændende våben også for Danmark at have en skudstærk og naturligt venstrebenet back i den side, hvis der skal satses offensivt. Måske også til sidst mod Irland.

Det bliver ikke fra start mod Gibraltar, slog landstræner Åge fast på sit pressemøde torsdag, men i løbet af kampen vil det være spændende at se Skov på backen.

Fornøjelig aften i Parken

Derudover virker det oplagt at spille med Christian Gytkjær som forreste angriber. Med et andet kært fodboldudtryk har vi her at gøre med en decideret 'målliderlig' type, der er flintrende ligeglad med, om modstanderen er fra Gibraltar eller Brasilien. Han hakker boldene i kassen og har leveret fire scoringer i sine seneste fire landskampe. Lad bare ham bombe foran et feststemt stadion fredag aften.

Christian Gytkjær har nettet tre gange i sine seneste to landskampe. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I det hele taget er der på forhånd lagt op til en fornøjelig aften for over 20.000 tilskuere i Parken, selv om det næppe bliver 14-0, som da kvindelandsholdet i tirsdags mødte Georgien i Viborg.

Gibraltar er mere vant til at begrænse nederlagene på udebane, hvor de for eksempel i denne kvalifikation 'nøjedes' med at tabe 2-0 i Dublin og 4-0 til Schweiz i Sion. Belgien gav den dog målmæssig gas med en sejr på 9-0 for et par år siden i Liege.

Målscoren i Parken fredag aften har nu ikke nogen betydning i puljen. Uanset, om Danmark vinder 1-0 eller 25-0 over Gibraltar, skal der med altovervejende sandsynlighed bruges minimum et point mandag aften, medmindre Schweiz dummer sig hjemme mod Georgien eller ude mod Gibraltar.

Ja, et ellers utænkeligt uafgjort resultat mod Gibraltar gør faktisk ikke den store forskel for Danmark i puljen, selv om det nu ikke er helt ligegyldigt i det store billede.

Rigeligt at holde styr på

Når der lørdag den 30. november skal trækkes lod til puljerne ved selve slutrunden om EM til sommer, vil vægten i modsætning til tidligere være lagt på resultaterne i kvalifikationen frem for verdensranglisten, og derfor er det i høj grad væsentligt at spille efter at blive nummer 1 i puljen – eller en af de bedste 2’ere.

Der er nok at spekulere på for Åge Hareide forud for kampene mod Gibraltar og Irland. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Det vil simpelthen give en højere seedning og dermed potentielt nemmere vej videre fra gruppespillet til sommer. Også derfor er sejr over både Gibraltar og Irland vigtigt.

Ja, der er rigeligt at holde styr på fremadrettet, når fodboldlandsholdet de kommende døgn skal vise deres evne til at tage to kampe ad gangen.

Forventet dansk startopstilling: Kasper Schmeichel – Daniel Wass, Simon Kjær, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, Peter Ankersen – Lasse Schöne, Christian Eriksen, Thomas Delaney – Robert Skov, Christian Gytkjær, Martin Braithwaite.

Landskampen mellem Danmark og Gibraltar kan høres direkte i LIGA på P3. Der er kampstart i Parken fredag 20.45. På tv kan opgøret følges på Kanal 5.