Andreas Kraul: 'Ansættelsen af Hjulmand kommer på et farligt tidspunkt'

Kasper Hjulmand er det åbenlyse valg som dansk landstræner, men tidspunktet for meddelelsen kan vise sig at gøre livet svært for Åge Hareide.

Timingen i ansættelsen af Kasper Hjulmand kommer til at gøre det svært for Åge Hareide frem til EM 2020. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Kasper Hjulmand som ny dansk landstræner med Morten Wieghorst som assistent var i sandhed en junibombe sådan en grå og regnfuld onsdag.

To dage efter sejren på 5-1 over Georgien lå det ikke i kortene, at vi skulle tale afløser for Åge Hareide før om mange måneder, men nogle gange kan virkeligheden overhale de gode intentioner, og når for mange ved noget, er det bedst at være åben og ærlig.

Derfor er det unægtelig en interessant tid, der venter alle os, som følger det danske landshold, også selv om vi har vidst, at skiftet ville komme.

Allerede fra første dag var Åge Hareide tænkt som en overgangsfigur på posten. Et pragmatisk bindeled mellem Morten Olsen og den næste dansker med de rette kompetencer til jobbet, hvilket også kunne aflæses i den første kontrakt, som var på to år med udløb i 2018.

Kvalifikationen til VM og de generelt positive vinde omkring nordmandens virke gjorde det naturligt at forlænge, men efter EM næste sommer vil Åge Hareide være 66 år gammel, og dermed har udløbsdatoen et eller andet sted været nært forestående.

Af samme årsag har DBU været nødt til at vise rettidig omhu, og lige nu har Kasper Hjulmand været et sted i sin karriere, hvor han både har været til rådighed og haft det rette indløb så at sige.

Hjulmand er generelt respekteret for sin store fodboldfaglighed, mens han i flere omgange har skabt endog meget flotte resultater i en mindre klub som FC Nordsjælland med i sin første periode et stærkt overraskende dansk mesterskab og senest bronzemedaljer i 2018 foran for eksempel FC København, der har haft helt andre økonomiske muskler.

Udgangspunktet er sammenligneligt med Danmark, der som en mindre nation skal finde en vej til at spille lige op med de store fodboldnationer og kontinuerligt være med ved slutrunderne.

Farligt tidspunkt

Derudover har Kasper Hjulmand et positivt ry som en veltalende, offensivt tænkende og visionær trænertype, som DBU allerede længe har benyttet sig af i forskellige sammenhænge, og som i hvert fald vil indlede sin tid som landstræner med mere goodwill end det modsatte fra det brede publikum.

Kasper Hjulmand præsenteres som ny landstræner og Morten Wieghorst som ny ass. landstræner i DBU's hovedkvarter i Brøndby. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Når det så er sagt, så er der ekstremt mange spørgsmål omkring den kommende periode og Kasper Hjulmands indkøring som landstræner.

For hvordan vil Åge Hareides muligheder blive for at agere i den kommende situation?

For slet ikke at tale om assistenttræner Jon Dahl Tomasson, der ikke har lagt skjul på, at han gerne overtog landstrænerposten efter Åge Hareide på et tidspunkt? Midt i skuffelsen kan der dog vise sig at blive en mulighed for Jon Dahl Tomasson på U21-landsholdet, hvor landstrænerposten efter sommerferien står ledig.

Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson skal føre Danmark til EM i 2020. Derefter overtager Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst rollerne som landstræner og assistenttræner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Men presset på både og Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson vil unægtelig stige frem mod EM næste sommer. Specielt hvis vi forestiller os et scenarie, hvor landsholdet ikke får fuldt udbytte af den kommende landskamp mod Georgien i september.

Mange eksempler fra både klub- og landshold viser, at det sjældent er en god idé allerede at have sat udløbsdagen for en siddende træner.

Det skal Hareide, DBU og for den sags skyld Hjulmand løse, hvis ikke trænerskiftet skal blive uskønt og uværdigt over for en nordmand, der virkelig har løftet en svær opgave med at sætte et slagkraftigt hold efter de mange år med Morten Olsen – og som har leveret en historisk stime af kampe uden nederlag.

Meget har været lagt til rette for en succesfuld dansk deltagelse ved EM på delvis hjemmebane i 2020.

Denne nye situation kan skabe støj om de muligheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk