Andreas Kraul: Solskin og fridage til stjernen skal nok sende Danmark på rette kurs

Et par fridage til stjernen og en varm dansk forsommer bør være godt nyt for fodboldlandsholdet, mener DR Sportens Andreas Kraul.

Christian Eriksen bliver vigtig for Danmark, vurderer Andreas Kraul. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

Traditionelt har der været en god aura omkring det danske fodboldlandshold og kvalifikationskampe spillet på hjemmebane i juni måned.

Modne fodboldfans kan stadig få blanke øjne, når talen falder på 4-2 over Sovjetunionen i Idrætsparken på Grundlovsdag den 5. juni i 1985, mens også den mere nutidige statistik er fin læsning, (bortset fra en meget ubehagelig juniplet, da Armenien i 2013 vandt med 4-0 i nationalarenaen i et sommerklædt København...).

Sidstnævnte mareridtskamp er heldigvis en markant undtagelse: Hovedreglen er, at når solen skinner og Danmark står flottest i forsommeren, så er der basis for gode danske præstationer i de afgørende kampe. Sådan var det også i det seneste betydende juni-møde i Parken, da Serbien blev slået med 2-0 for fire år siden.

Ude godt - hjemme bedst

Det kan handle om almindelig hjemmebanefordel og styrken på diverse modstandere, men efter at have tilbragt lidt tid omkring landsholdets base i Helsingør den seneste uge er mit bud også, at spirende dansk sommerglæde rent faktisk spiller ind.

Uden at blive for højstemt i disse valgtider er det simpelthen ekstra ansporende for spillerne at vende hjem til udsprungne bøgetræer, landsholdskok Per Thøstesens veldækkede borde samt masser af dansk tale og smil efter lange sæsoner rundt om i Europa.

Og så i år, endda med en forrygende mulighed for at spille sig endog meget tæt på drømmen om næste sommer nogenlunde på samme tid som nu, at skulle spille en af de store slutrunder med kampe netop på egen hjemmebane i København. I Parken. For første gang nogensinde, hvilket må og skal være en gigantisk gulerod for en flok ellers ferieklare spillere.

Det er der også brug for: Den seneste kamp i Schweiz var et fodboldmæssigt mirakel og sluttede 3-3 efter tre danske scoringer i de sidste ti minutter. Men selv om landsholdets trænerteam har analyseret sig frem til, at præstationen ikke var helt så ringe i de første 80 minutter, som stillingen antydede, så var det nu ikke specielt kønt at være vidne til.

Gense da Danmark udlignede til 3-3 over Schwiez.

To sejre i Parken vil sende Danmark på rette kurs

Det ene point betyder til gengæld, at Danmark med to sejre på fire dage i Parken over Irland og Georgien vil udstikke en sikker kurs mod en placering blandt de to bedste i puljen og dermed en plads ved EM.

Og hvordan er mulighederne så for det scenarie?

Ja, første udfordring i skikkelse af det irske landshold er en yderst velkendt størrelse, som Danmark helt ekstraordinært har mødt hele fire gange inden for en periode på under to år. De kampe har resulteret i tre kedelige 0-0-opgør samt en enkelt nok så mindeværdig aften i Dublin i november 2017, da Eriksen lavede hattrick, de rød-hvide vandt 5-1 og et par fodboldkommentatorer sang i radioen, at nu skulle Danmark til VM i Rusland.

Siden sidst har irerne skiftet landstræner fra rutinerede Martin O’Neill til gennemrutinerede Mick McCarthy, uden at man skal regne med eller håbe på, at et irsk hold uden en eneste reel offensiv profil på holdet bliver hverken mere underholdende eller modige af den grund.

Mick McCarthy er ny mand i spidsen for det irske fodboldlandshold. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Deres bedste mulighed mod Danmark er endnu engang at opstille en solid grøn mur omkring eget felt og så ellers satse på holdets ganske imponerende luftstyrke ved dødbolde.

Dermed bliver det nok engang en klassisk ’dåseåbner-kamp’ for Danmark. Forvent masser af boldbesiddelse, meget lidt plads på den sidste tredjedel af banen og endnu mindre bagrum at løbe i for spillere som Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite.

Eriksen er nøglen til succes

Det lægger på ny et stort ansvar på Christian Eriksens evner som både kreatør, oplægger og afslutter udefra.

Danmarks altoverskyggende nøglespiller står i en speciel situation, efter han lørdag aften tabte sit fodboldlivs hidtil største kamp, da Tottenham i Madrid måtte se Liverpool løfte Champions League-trofæet efter finalesejr på 2-0. Samtidig er Eriksens klubfremtid lige nu et af de store samtaleemner i både Danmark, England og Spanien. Real Madrid nævnes igen og igen.

Christian Eriksen var en skuffet mand efter Tottenham-nederlaget i Champions League-finalen til Liverpool. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

Flere har i den forbindelse stillet spørgsmålstegn ved, hvordan det vil påvirke landsholdets strateg og topscorer i forhold til de kommende landskampe, men jeg er nu ikke bekymret.

For det første har Christian Eriksen en decideret fabelagtig fysik. Han er yderst sjældent skadet, han restituerer hurtigt, og han mangler kun sjældent fysisk overskud. Derfor er en landskamp i Parken seks døgn efter finalen på Metroplitano i Madrid også uproblematisk i forhold til faktorer som løbekapacitet og friskhed i kroppen. Ja, efter sæsonen i Tottenham med et hav af kampe har det nærmest været som en friuge for Eriksen.

Omkring det mentale og alle spekulationerne så virker 27-årige Christian Eriksen også meget afklaret og rolig.

I den forbindelse viste Åge Hareide i øvrigt, at han har en god portion menneskekundskab på sin trænerpalet. Som det mest naturlige i verden bevilgede Danmarks norske landstræner sin stjernespiller et par fridage i begyndelsen af denne uge, så Christian Eriksen kunne puste lidt ud sammen med sin kæreste og lille dreng, der, som de fleste af os nok husker fra sidste års VM-fødsels føljeton, netop er fyldt et år.

Christian Eriksen trænede torsdag i Parken sammen med resten af landsholdet. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

En mere krakilsk træner end nordmanden kunne godt have holdt fast i, at omdrejningspunktet skulle være til stede ved alle de få træningspas, landsholdet råder over, men Eriksen behøver hverken introduktion til spilsystem, holdkammerater eller hotelværelserne på Marienlyst i Helsingør.

Han kunne groft sagt gå direkte ind fra gaden fredag aften, få stukket et par støvler i hånden og vide, præcis hvad hans opgave er.

Derfor er det godt set at lade Eriksen lade op på sin egen måde. De seneste år viser nemlig med alt tydelighed, at når Eriksen er glad, frisk og præsterer, ja, så vinder Danmark også hovedparten af sine fodboldkampe.

Eriksen er naturligvis selvskrevet til en startopstilling, der næsten giver sig selv. Men også kun næsten.

Ændringer på vej

I forhold til den seneste landskamp – dramaet og vanvidsafslutningen med 3-3 mod Schweiz i Basel – er der lagt op til en eller måske to ændringer i startopstillingen.

I forsvaret peger både træningerne og logikken på, at Mathias ’Zanka’ Jørgensen glider ud efter et forår i Premier League, hvor det med managerskifte og nedrykning ikke er blevet til spilletid i Huddersfield siden engang i marts.

Mathias 'Zanka' Jørgensen må muligvis vige pladsen i aften. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

I stedet går pladsen som makker til anfører Simon Kjær nok til en anden spiller med engelsk postadresse, nemlig Andreas ’AC’ Christensen, der kommer hjem i både kampform og udstyret med en international titel efter at have vundet Europa League-finalen med Chelsea over Arsenal for lidt over en uge siden i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

Andreas Christensen har efter et problematisk efterår på Stamford Bridge haft et godt forår i Chelsea og kommer hjem med både selvtillid og masser af overskud, og så er hans spillende stil som stopper derudover et klart plus mod det irske hold, der vil forsøge at parkere både spillerbussen, samtlige spillere og deres håndbagage i eget straffesparksfelt.

Hvem starter på toppen?

Den anden plads, der ser ud til at være en anelse tvivl om, er positionen som forreste angriber, 9’er, i Hareides 4-3-3 opstilling.

Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite kommer til at udgøre kanterne, men hvem skal spille i midten?

Nicolai Jørgensen har været Åge Hareides foretrukne valg gennem både den seneste kvalifikation, VM-slutrunden og Nations League, men det har knebet med leverancerne i angriberjobbets foretrukne valuta; mål.

Angriberen fra Feyenoord leverede en superscoring mod Wales på udebane i efteråret, men det var så også eneste mål i Jørgensens seneste 13 kampe for Danmark, og selv om trænerduoen Hareide/Tomasson husker at rose deres angriber for arbejdet som kombinationsspiller og spilstation, så er han også blevet skiftet ud i hovedparten af de seneste landskampe, og Danmarks mål i Schweiz faldt med nu skadede Christian Gytkjær på banen i stedet for Jørgensen.

Nicolai Jørgensen (th.) har scoret et mål i sine seneste 13 landskampe. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Tilmed har Nicolai Jørgensen indledt træningsugen i Helsingør med at sidde lidt uden for med nogle småproblemer, og det ligner en knivskarp afgørelse for Åge Hareide, om han skal holde fast i Nicolai Jørgensen eller satse på for eksempel Kasper Dolberg.

Sidstnævnte har heller ikke haft den bedste sæson i Holland og Ajax, men den unge og ofte udtryksløse angriber kommer trods alt lige fra en fejring af såvel mesterskab som pokaltitel - og startede trods alt inde i en semifinale i Champions League mod Tottenham.

Som listig ’snigskytte’ langs græsset i et irsk straffesparksfelt fyldt med luftstærke udsmidertyper kunne Dolberg godt være den rigtige løsning fra start. Indtil videre har Hareide dog været meget trofast over for sine faste fodboldsoldater.

Under alle omstændigheder må vi håbe, at både fornemmelsen og statistikken holder stik:

Når solen (og Eriksen) skinner – Danmark vinder.

Kampen mellem Danmark og Irland bliver spillet fredag aften med kick off 20.45 i Parken. Kampen sendes direkte uden afbrydelser eller musik i LIGA på P3 og sendes i tv på Kanal 5.

Facebook
Twitter