Bomber fra Polen er Hareides joker: Gytkjær har taget den lange vej til toppen

De mange mål i polsk fodbold har givet Christian Gytkjær en større rolle på landsholdet.

Christian Gytkjær scorede sit første landskampsmål i EM-kvalifikationskampen mod Schweiz i foråret. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Et bestemt billede på de sociale medier. Det har Christian Gytkjær i lang tid været kendt for.

I eufori over pokaltriumfen med norske Rosenborg for tre år siden poserede angriberen nøgen i omklædningsrummet. Kun pokalen dækkede for hans ædlere dele på billedet. Og det billede blev spredt vidt og bredt.

Efterfølgende slettede Christian Gytkjær billedet fra sin Instagram-profil, og efterhånden har han scoret så mange mål siden den dag i 2016, at fodboldinteresserede danskere nu også kender ham for præstationerne på landsholdet.

Hans seneste tre landskampe i EM-kvalifikationen er kort fortalt forløbet sådan her: scoring og nøglerolle i 3-3-comebacket mod Schweiz, startplads og to mål mod Gibraltar, skud på overliggeren mod Georgien.

Lægger man det oven i de 46 mål i 91 kampe, han har scoret for polske Lech Poznan siden sommeren 2017, har man billedet af en succesrig angriber, der vokser på landsholdet.

- Det er en naturlig udvikling for mig. Nu har jeg været fast med i det seneste år, så det gør også, at jeg bliver mere og mere etableret og falder mere til ro, når jeg er her. Jeg har været tilfreds med den seneste tid. Det er bare med at fortsætte, siger en storsmilende Christian Gytkjær i forbindelse med landsholdets træningssamling før EM-kvalifikationskampen mod Schweiz på lørdag.

Spiller i usexet liga

Hans vej til spilletid på landsholdet – oftest som indskifter – har været længere og mere snørklet end de flestes. Hvor andre tager springet fra Superligaen til en af de store ligaer i Europa, har Gytkjær arbejdet sig op fra et lavere niveau.

Først med skiftet fra FC Nordsjælland til to mindre, norske klubber Sandnes Ulf (2012) og FK Haugesund (2013) begyndte den nu 29-årige angribers karriere at tage fart.

- Jeg måtte tage den tunge vej med et par lejeophold og kæmpe mig tilbage den vej. Det har jeg fået hår på brystet og mental styrke af. Det er måske det, jeg høster frugterne af nu. Jeg havde da gerne taget til Real Madrid som 15-årig, men den mulighed kom aldrig, siger Christian Gytkjær og griner.

Med sin reducering til 3-2 var Christian Gytkjær (t.v.) stærkt medvirkende til at vende et truende 3-0 nederlag til 3-3 i udekampen mod Schweiz. Det var et resultat, som spillerne næsten ikke kunne forstå, da alle tre scoringer faldt i slutminutterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I Norge blev han hentet til storklubben Rosenborg, hvor han leverede 23 mål i 39 kampe, og efter et halvt år hos 1860 München i den næstbedste række i Tyskland havnede han i polske Lech Poznan. Her imponerer han weekend efter weekend og er nu klubbens mest scorende udlænding i historien.

Alligevel mener holdkammeraterne på landsholdet ikke, at Christian Gytkjær får den anerkendelse, som han fortjener. Thomas Delaney kender Christian Gytkjær tilbage fra ungdomsårene, hvor han var "en pest at spille imod."

- Den polske liga er sikkert for mange ikke den mest sexede liga i verden. Heller ikke den norske. Men os, som spiller med ham, er ikke i tvivl om hans kvaliteter. Det er typisk, at sådan en spiller går under radaren, fordi han ikke var den største stjerne, da han spillede i Danmark, mener Thomas Delaney fra Borussia Dortmund.

Gammeldags angriber

I denne sæson er Christian Gytkjær noteret for otte mål i 10 kampe på klubholdet, hvilket gør ham til landsholdstruppens mest målfarlige spiller netop nu.

Netop den egenskab er landstræner Åge Hareide imponeret over.

- Han er meget dygtig inde i boksen, hvor han laver "nemme" scoringer, fordi han placerer sig så godt. Han har et rigtigt målscorerinstinkt i sig, og så arbejder han hårdt og løber meget, lyder vurderingen fra Åge Hareide.

Det syner måske ikke af så meget, men i Christian Gytkjærs tilfælde er det lige præcis, hvad han kan. For han er en "fox in the box", som englænderne siger om angribere, der ikke gør meget andet end at vente på en chance i straffesparksfeltet.

Samme karakteristik giver Thomas Delaney.

- Han er en gammeldags angriber, som måske ikke er så iøjnefaldende i store faser af spillet. Sammenligner vi ham med Andreas Cornelius, har han ikke samme statur og fysik, så man lægger ikke mærke til ham på samme måde. Til gengæld er Gytkjær en mere snu spiller, siger Thomas Delaney og tilføjer:

- Derfor bliver han bedømt meget på, om han scorer mål. Hvis ikke han gør det, er det ikke fantastisk. Hvorimod andre af vores angribere kan have andre opgaver på for eksempel defensive dødbolde, hvor de har stort ansvar, fortæller Thomas Delaney.

Et nyt eventyr kan vente

Fra næste sæson kan danske fans måske se frem til at kunne følge bedre med i Christian Gytkjærs klubkampe. Ikke fordi den polske liga pludselig skulle få stor tv-dækning i Danmark, men fordi hans kontrakt med Lech Poznan udløber.

Det kan give ham mulighed for at komme til en liga, hvor danskerne bedre kan følge med i hans præstationer.

- Jeg har ambitioner om at opnå meget mere. Jeg står i en god situation til næste sommer, og så må vi se, hvad der sker. Jeg vil gerne prøve mig af på et højere niveau i en af de store ligaer, eller hvad der nu byder sig. Men det må vi tage til den tid. Lige nu nyder jeg tiden i Polen, og jeg gør det godt dernede, siger Christian Gytkjær.

Et udsolgt Parken venter landsholdsspillerne lørdag aften, når Schweiz kommer på besøg i en kamp, der kan få stor indflydelse på Danmarks muligheder i EM-kvalifikationen.

Tiden må vise, om Christian Gytkjær får en rolle i kampen. I hvert fald har han vist danskerne, at de kan regne med ham, hvis han får chancen. Og det vil han hellere være kendt for end et nøgenbillede.

Danmark spiller lørdag mod Schweiz med kampstart kl. 18.00. Kampen kan ses direkte på Kanal 5, følges på dr.dk/sporten eller høres i Liga på P3.