Braithwaite om sin tid i Barca: 'Jeg vidste, at jeg skulle videre, og det vidste klubben også'

Landsholdsangriber Martin Braithwaite har fået en forrygende start på tilværelsen i spanske Espanyol.

Onsdag rejser Martin Braithwaite og det danske landshold til Kroatien for at spille Nations League. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Som sædvanligt er Martin Braithwaite med på det danske landshold.

På den måde er det, som det plejer for angriberen, der sammen med resten af Kasper Hjulmands udvalgte er samlet i Helsingør forud for to vigtige Nations League-kampe. Alligevel har en del ændret sig siden seneste samling tilbage i juni.

Braithwaite boede dengang i Barcelona. Det gør han stadig. Han spillede for FC Barcelona, men en lang og sagalignende sommer har sendt ham videre i klubhjulet til bysbørnene fra Espanyol.

Den spanske storklub, Barca, ville af med den løntunge dansker, der stadig havde to år tilbage af sin kontrakt og ikke agtede at skifte gratis.

Parterne blev enige om et kompromis, og Braithwaite skrev kontrakt med Espanyol.

- Selvfølgelig er det sindssygt specielt. Når man normalt skifter klub, skal man skifte en masse ting. Vi er blevet i samme hus, børnene går i samme skole, vi har samme rutiner, nu skal jeg bare tage en anden rute til træning, siger Martin Braithwaite.

I sin nye klub har Braithwaite fået en forrygende start. To mål i tre kampe og et farvel til en tilværelse, hvor han ikke blev inviteret med på træningslejr og ej heller blev tildelt et officielt rygnummer på Barcelona-trøjen.

Henover sommeren lignede det til tider, at han og klubben var i noget nær krig med hinanden. Braithwaite holdt sig fra at udtale sig, Barca udtalte sig højlydt, og de syntes ikke enige om ret meget. Noget var de dog enige om, siger landsholdsangriberen.

- Jeg vidste godt, at jeg skulle videre, og det vidste klubben også. Der har ikke været nogen tvivl, siger Martin Braithwaite.

I sin første kamp for Espanyol scorede Martin Braithwaite sejrsmålet fem minutter før tid, da Bilbao blev besejret på udebane. (Foto: ALEJANDRO GARCIA © Ritzau Scanpix)

'Stilhed siger mere end tusinde af ord'

Særligt på sociale medier blev det grimt, da Braithwaite og Barca ikke kunne enes om, hvad der skulle ske med de sidste to år af kontrakten.

Fans forsøgte at lade danskeren vide, hvad de mente, og det har gjort indtryk.

- Man kan godt sige, at det blev personligt, siger han.

- Stilhed siger mere end tusinde af ord, og jeg føler, at folk udefra godt kunne se, hvad der blev forsøgt.

Selvom vestjyden til daglig spiller bold under sydens sol, har han ikke glemt, hvor han kommer fra. Vestjyden forsøger at holde sig lidt vestjysk. Sådan er det bedst.

- Det har overraskende nok været stille og roligt. Jeg tror, at det har virket mere kaotisk udefra – også omkring min familie, men det handler bare om at holde hovedet koldt.

Faktisk er han 'en sindssygt stor livserfaring rigere', mener han.

- I livet lærer man af sine oplevelser, og nu kan jeg lære mine børn om ting som det her. Jeg ser det kun som noget positivt.

Braithwaite nåede at score fem ligamål for Barca. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Ritzau Scanpix)

Tilbage på landsholdssporet

Postnummeret i Spanien er det samme som før sommerferien. Det er bopæl, børnenes skole og temperaturen også.

Den helt store forskel er, at Martin Braithwaite igen får minutter på banen. Og så selvfølgelig, at der står Espanyol i stedet for Barcelona på klubtrøjen.

- Som fodboldspiller vil man altid spille fodbold. Jeg elsker at træne, men jeg elsker endnu mere at spille kamp, og det har jeg gjort, siden jeg var en lille dreng. Det er fantastisk at spille igen, siger han.

Bevares, sæsonen er dårligt nok gået i gang, men efter tre kampe har danskeren nettet to gange, og måske det vigtigste er, at han har spillet så godt som fuld tid ved alle lejligheder.

- En god start giver en masse selvtillid. Når man arbejder hårdt i lang tid, er det dejligt, at man bliver betalt for det. Det giver endnu mere sult efter at arbejde endnu hårdere.

Både hårdt arbejde og minutter på banen skal bane vejen for, at Braithwaite skal til VM i Qatar senere på året.

Han ved, ligesom de fleste, at den danske landstræner, Kasper Hjulmand, lægger stort fokus på, at de danske spillere er i aktion ugentligt, hvis de vil gøre sig gældende til at iklæde sig rødt og hvidt.

Derfor har Braithwaite også været i løbende dialog med Hjulmand, da det ikke gik som smurt i Barcelona. Hverken mere eller mindre normalt, siger angriberen. Men det er vigtigt at vide, hvor man står.

Martin Braithwaite og resten af det danske landshold rejser onsdag til Zagreb. Her gælder det næstsidste Nations League-kamp mod Kroatien torsdag klokken 20.45. Du kan følge opgøret i LIGA på P4 og i DR Lyd samt i en liveblog på dr.dk.