Brødrene Xhaka: Én albaner, én schweizer

Et brødre-par, to landshold. Taulant og Granit Xhaka spiller for henholdsvis Albanien og Schweiz.

Taulant Xhaka i aktion for FC Basel mod Liverpool og i særdeleshed Mario Balotelli. (Foto: PETER KLAUNZER © Scanpix)

Når brødrene Taulant og Granit trækker fodboldtrøjen over hovedet, står der 'Xhaka' på ryggen af dem begge. Men et landshold skiller dem ad. For mens den ene i dag gør sig klar til at møde Danmark, forbereder den anden sig på at spille mod San Marino på tirsdag.

23-årige Taulant Xhaka repræsenterer Albanien, men hans bror, Granit, spiller for Schweiz. Brødrene er født i Schweiz af albanske forældre, og som ungdomsspillere fulgtes de ad. På klubplan fra Concordia Basel videre til FC Basel, hvor især Granit udmærkede sig.

- Xherdan Shaqiri er det største talent i Schweiz, efter Granit Xhaka, sagde den daværende FC Basel-træner Torsten Fink i 2012.

På landsholdet fulgtes de også ad, i det mindste i et stykke tid, og begge har spillet over 40 ungdomslandskampe for alpenationen.

Granits talent var dog større end sin brors, og han fik allerede sin debut på A-landsholdet som 19-årig, mens Taulant blot kunne se til.

For hård konkurrence

Talaunt, der kan spille både højre- og venstre back, samt på den centrale defensive midtbane, havde langt til en udtagelse til A-landsholdet med rutinerede kræfter som Valon Behrami og Stephan Leichsteiner foran sig. Og det tog han konsekvensen af i foråret 2013. Taulant udtrykte i et interview ønske om at spille for Albanien, og i december samme år fik han albansk statsborgerskab.

- Mit mål er at spille international fodbold og måle mig med de bedste. Men konkurrencen på det schweiziske landshold på min position er bare for stor, sagde Taulant i september ifølge Blick.ch

I maj i år blev Taulant udtaget for første gang til det albanske landshold, men han måtte melde afbud på grund af en skade. Samme procedure gentog sig senere på året, men i september fik han sin debut for det albanske landshold, der overraskende slog Portugal. En debut, som UEFA siden belønnede med en nominering til rundens hold.

Facebook
Twitter