Danske fodboldfans om landsholdets trøje-protest: 'Det er en ommer, DBU!'

Ti sekunders eksponering under holdfotografering er for lidt, siger fanorganisationen.

- Et blink, og du havde misset det! Ti sekunders eksponering er for lidt til et vigtigt protestbudskab.

Sådan lyder det fra Christian Rothmann, der er formand for organisationen Danske Fodboldfans.

Foreningen repræsenterer tusindvis af fans af danske klubber og landsholdet.

Christian Rothmann snakker om den markering, det danske fodboldlandshold lavede før søndag aftens storsejr på 8-0 over Moldova i vm-kvalifikationen.

De 11 spillere i startopstillingen havde til den obligatoriske holdfotografering iført sig en rød Hummel-spilletrøje uden et DBU-logo og med teksten 'Football supports change' trykt på brystet. På dansk: 'Fodbold støtter forandringer'.

Formålet var at signalere, at man er imod de kritisable forhold for migrantarbejdere, der bygger fodboldstadions i Qatar frem mod VM-slutrunden i ørkenstaten i 2022.

Flere medier har den seneste tid beskrevet, hvordan de lever og arbejder på slavelignende vilkår, mens den britiske avis The Guardian i februar fortalte, at et større antal migranter fra lande som Indien, Sri Lanka, Nepal og Bangladesh er døde, mens arbejdet har stået på.

Markeringen inden søndag aftens kamp mod Moldova i Herning var arrangeret af DBU i samarbejde med det hollandske landshold, som bar T-shirts med det samme budskab som de danske, inden det lørdag besejrede Letland nede i Amsterdam.

Christian Rothmann kalder det hele ’en ommer’ og kritiserer DBU for et halvhjertet forsøg på at råbe op.

- Norge og Tysklands spillere havde protesttrøjer på under nationalmelodien, så man kunne nå at se, hvad der stod. Som vi ser det, var det her det absolut mindst mulige, man kunne gøre, for at kunne kalde det en markering. Når man melder ud på forhånd, at man vil lave et statement før kampen, så sætter det forhåbningerne op, siger Christian Rothmann til DR Sporten.

  • Det tyske landshold havde taget trøjer på, som dannede ordet 'Humanrights' (menneskerettigheder) inden dets kamp mod Island torsdag den 25. marts. (Foto: imago-images.de)
  • Hollands spillere havde T-shirts med samme tekst som de danske, da de søndag aften spillede mod Letland. Der stod 'Football Support Change' - 'Fodbold støtter forandringer'. (Foto: Maurice van Steen © Scanpix)
1 / 2

- Hvor meget kommer Danske Fodboldfans til at gå ind i den her sag?

- Vi kommer kun til at skrue op det næste halvandet år. Vi er kun lige begyndt i vores kampagne om at kæmpe for bedre forhold i Qatar, svarer Christian Rothmann.

- Hvis forholdene ikke bliver bedre i Qatar, vil I så opfordre de danske fodboldfans til ikke at tage ned og følge landsholdet til VM?

- Hvis FIFA og Qatar ikke opfylder de krav, vi har opstillet, ser vi ikke andre muligheder end et boykot af slutrunden. Vi ser ikke nogen problemer i at støtte landsholdet i hele VM-kvalifikationen. Det er jo ikke VM vi er modstanderen af - det er værtsnationen.

Dansk Boldspil-Unions direktør Jakob Jensen siger, at DBU gennem en lang periode har stillet sig kritisk over for situationen omkring Qatar som værtsland.

- Vi har formuleret en række kritikpunkter, som vi har rejst i forskellige sammenhænge. Det har vi gjort de seneste fem år, og at spillerne nu har været fremme med trøjen, sætter fokus på det. Det viser, hvad fodbolden kan, når spillerne stiller sig samlet frem, siger Jakob Jensen til Ritzau.

Landstræner Kasper Hjulmand siger, at han ikke mener, det er spillerne, der skal ’gøre noget som det her’.

- Vi står i en situation, som vi ikke har haft noget med at gøre. Det er ikke os, som har truffet den beslutning (hvor VM skal afholdes, red.). Vi står her, fordi vi elsker fodbold, siger landstræneren.

Det er endnu ikke besluttet, om Danmark vil lave en ny markering i forbindelse med onsdagens udekamp mod Østrig.

FacebookTwitter