For dansker med flyskræk giver landsholdets lange rejse til Kasakhstan svedeture

Philip Billing er ikke glad for at flyve, og derfor glæder han sig til, at selve rejsen på weekendens udebanetur er overstået.

Man er et produkt af sine forberedelser.

Det må være huskesætningen, inden Danmarks fodboldherrer i weekenden brager østpå, gennem fem tidszoner, for at ride videre på torsdagens succesoplevelse i Parken og møder Kasakhstan på udebane i EM-kvalifikationen.

Planen er klar til at blive eksekveret, forsikrer landstræner Kasper Hjulmand, som både har allieret sig med et firma med speciale i døgnrytmer og sammen med sin stab vil monitorere noget så konkret som lyset i flykabinen.

Men alle de gode intentioner hjælper ikke en mand med flyskræk. Derfor tager Philip Billing, storspillende Bournemouth-dansker, et par dybe indåndinger over rejseplanen.

- Nervøsiteten kommer af, at jeg er bange for at flyve. Det er en lang tur, og der er ikke særlig godt vejr udenfor lige nu, siger Philip Billing.

Danske Philip Billing har været særdeles målfarlig for sin engelske klub AFC Bournemouth i denne sæson, hvor midtbanespilleren har scoret seks gange. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)
Danske Philip Billing har været særdeles målfarlig for sin engelske klub AFC Bournemouth i denne sæson, hvor midtbanespilleren har scoret seks gange. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)

Men det er fint. Han skal nok klare den, lyder det. Han minder sig selv om kampens vigtighed og glæder sig til, at selve transporten er overstået. Andet kan han ikke rigtig gøre.

- Jeg har ikke nogen metoder, men man accepterer det bare på en eller anden måde. Der er ikke så meget, man kan gøre.

- Men når der kommer turbulens, får jeg stadig svedeture. Det vil jeg gerne indrømme. Vi (professionelle fodboldspillere, red.) flyver meget og sådan er det, når du spiller fodbold, og specielt med landsholdet. Så kommer du ikke uden om det. Men det er aldrig noget, jeg bliver glad for, siger Philip Billing.

Forberedt så godt som muligt

Men rejsen til Kasakhstan, flyskræk eller ej, sker ikke uden grundige forberedelser. Som nævnt tidligere har landstræneren allieret sig med eksperter på området.

- Vi har en medicinsk stab med vores læge Morten Boesen i spidsen, som har arbejdet godt med det. Vi har et performance lab-team i vores organisation, som arbejder med videnskab, og vi ved alt, om det at rejse gennem tidszoner, og hvad der er vigtigt i forhold døgnrytme og så videre, siger Kasper Hjulmand.

Desuden har den dansk-amerikanske virksomhed Timeshifter bidraget med gode råd.

- De har algoritmer, arbejdet op gennem tyve år, som startede med astronauter og piloter, men de også har mange atleter nu, både fra Formel 1 og tennis. Så vi har gjort alt, hvad vi kan for at forberede rejsen så godt, vi overhovedet kan, siger Danmarks landstræner.

- Det har meget at gøre med eksponering af lys og mørke, så man ikke falder i søvn, og hvornår det er vigtigt, man sover, så vi får udlignet de fem tidszoner så hurtigt som muligt.

Planen er altså klar, og så må Billings sidemakker på flyet give ham et ekstra klem i hånden, hvis der opstår turbulens undervejs.