DBU-formand om muligt nyt nationalstadion: ’Det er særdeles realistisk’

Jesper Møller ser det som afgørende for dansk fodbold at forbedre faciliteterne.

DBU-formand Jesper Møller før kvindelandsholdets VM-kvalifikationskamp mellem Danmark og Sverige på Viborg Arena, tirsdag 4. september 2018.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det er mindre end en halvanden uge siden, at hårene rejste sig på de knap 36.000 tilskuere i Parken, da nationalsangen blev sunget til EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Schweiz.

Men hvis man spørger DBU, så er der en udløbsdato på landsholdsoplevelserne i Parken. I hvert fald som man kender det stadion.

DBU ønsker et ny nationalstadion i hovedstadsområdet med plads til minimum 50.000, og det er meget afgørende for den fortsatte udvikling i dansk fodbold. Det forklarer DBU’s formand, Jesper Møller, til DR Sporten.

- Vi har konstateret, at vi står i en situation, hvor vi har ret godt styr på biksen med vores økonomi og vores aftaleforhold. Vi har gennemført vores reformer, siger han.

- Så nu kigger vi lidt fremad mod 2025 og længere, og i den forbindelse har vi konstateret, at en af de største udfordringer, som dansk fodbold og DBU har, er vores infrastruktur herunder vores faciliteter, siger Jesper Møller.

Danmarks spillere og fans efter EM-kvalifikationskampen mellem Danmark - Schweiz i Parken lørdag den 12. oktober 2019.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Og det er altså her, at det nye nationalstadion kommer ind i billedet. I forhold til DBU’s fremtidige strategi i udviklingen af dansk fodbold samt at byde ind på større turneringer, der er det altafgørende, at der kommer et nyt stadion.

- Vi står i den situation, at vi i en del af vores strategi gerne vil byde på kvindernes europamesterskab i 2025 alene, og så vil vi gerne byde på kvindernes verdensmesterskab i 2027 sammen med de fem andre nordiske lande, forklarer Jesper Møller.

- Der har vi så kigget nærmere på, hvilke krav Fifa har til stadionfaciliteter. Og der er det vores vurdering, at vi har brug for to topmoderne stadions, når vi når frem til 2025. Gerne et til 50.000 og et til 25.000, siger han.

- Det er klart min opfattelse, at det vil være svært at få de her slutrunder, hvis ikke vi får et nyt stadion med plads til minimum 50.000 tilskuere.

Det lyder jo alt sammen meget godt, men det store spørgsmål er finansieringen af planerne. Hvem skal betale i sidste ende?

DBU kommer ikke ind på konkrete muligheder, men siger, at de er klar til at lytte til alle interesserede.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger mener ikke, at det er helt umuligt, at DBU selv smider penge i projektet.

- Min vurdering er, at det både vil kræve privat og offentlig kapital at få sådan et stort milliardprojekt sat i søen, siger Henrik Liniger.

- Men det bliver samtidig også spændende at se, om DBU også vil smide egne penge i projektet. Det virker som om, at det er noget, at man har tænkt sig, fordi de er inde i en rigtig god økonomisk periode med fine fortjenester, forklarer han.

- Så man kan godt forestille sig, at de rent faktisk vil putte penge i selve murstenene for at blive medejere af faciliteterne, lyder det fra Henrik Liniger.

Hvorfor København?

Hvorfor skal et nationalstadion ligge i hovedstadsområdet? Hvorfor kan det ikke placeres i Aarhus eller Aalborg for den sags skyld? Årsagen er ifølge formanden tydelig.

- Når man offentliggør, at man ønsker en ny nationalarena, så kan der opstå række spekulationer om, hvor det kan være i Danmark, fordi vi netop har haft en strategi om at bringe landsholdsfodbold videre ud i alle egne af Danmark, forklarer Jesper Møller.

- Men hvis vi skal gøre en investering af den her karakter bæredygtig, som er helt afgørende for os, så ser jeg kun hovedstadsområdet som en mulighed. Jeg kan som nordjyde sige, at det nok ikke bliver Nordjylland. Det handler om hovedstadsområdet. Det kan vi lige så godt melde klart ud, lyder det fra ham.

Men som en del af planen skal der altså ikke kun bygges et enkelt stadion i hovedstadsområdet. DBU har som tidligere nævnt vurderet, at der er behov for to topmoderne steder at spille fodbold.

Det andet stadion skulle være et med plads til omkring 25.000, og her er Jesper Møller meget åben og peger på Aarhus som en oplagt kandidat.

- Jeg synes jo, at Aarhus er en fantastisk fodboldby, hvor AGF i den forgangne weekend har vist potentialet. 22.000 til en Superliga-kamp er helt fantastisk. Det skal vi prøve at arbejde videre med, forklarer han.

- Vi skal prøve at finde ud af, om Aarhus er klar til den her investering. Om Aarhus Kommune, AGF og de investorer, der er i området, er klar til at byde sig til. Fordi vi har brug for et andet stadion, og det skal være i det vestlige Danmark, så vi kommer rundt i hele landet, lyder det fra formanden.

Jesper Møller påpeger også, at de lande, som man i DBU sammenligner sig med, har mulighed for noget større tilskuertal, end Danmark har.

De senere år er Parken gået ned i tilskuerkapacitet samtidig med, at man har renoveret det. Det var den nye endetribune i 2009, som skar ned på antallet af tilskuere.

Indtil videre har DBU en aftale med Parken indtil efter EM-slutrunden i 2020. Der forventes snart at komme en melding med, hvad der så skal ske. Om man forlænger samarbejdet.

- Der er ikke noget galt med Parken. Vi har et fantastisk godt samarbejde med FC København og Parken i sin helhed, men når vi ser flere år fremad, så bliver kravene øget. Det er ikke noget akut problem inden for de næste et-to år, men det tager lang tid at forberede denne type nytænkning og visioner, så vi er nødt til at gå i gang nu, siger DBU’s formand.

Der er dog alligevel lidt pres på. Fordi allerede i 2020 skal DBU indgive et bud på EM-slutrunden i 2025 for kvinder, så planerne skal være ført lidt videre der.

Jesper Møller fortæller, at man nu vil begynde samtaler med de relevante borgmestre i forhold til at komme videre med planen.

- Jeg vurderer det som særdeles realistisk (et nyt nationalstadion, red), ellers havde vi ikke brugt tid på det.

Det dansk fodboldlandshold har spillet i Parken siden 1992.