Det må snart være Schmeichels tur: Hele 17 forskellige danskere har været på måltavlen i 2021

Landstræner Kasper Hjulmand kalder Danmarks evne til at sprede målene ud 'totalfodbold'. Lørdag aften skal det gå ud over Moldova i VM-kvalifikationen.

I Polen plejer angriberen med øgenavnet Lewan-goal-ski at agere førsteserver, mens vores norske naboer skriger 'Erling Braut Haaland' i næsten hver eneste landsholdsperiode. Og så er der Danmark... Ja, vi er efterhånden på både for- og efternavn med samtlige landsholdsspillere.

Hjulmands tropper har i kalenderåret 2021 spredt scoringerne så godt ud, at hele 17 forskellige spillere er kommet på tavlen. Vi gentager lige: 17 (!) forskellige.

Hvad foregår der, Yussuf Poulsen?

- Jeg tror aldrig, at jeg har set noget lignende. Heller ikke, hvis du kigger på andre nationer, griner landsholdsangriberen inden lørdagens VM-kvalifikationskamp ude mod Moldova.

- Det er et tegn på, at vi angriber varieret og er gode til at bringe folk i de rigtige positioner, og det er lidt ligegyldigt, hvem der kommer i dem, når bare vi sørger for, at folk kan komme til afslutning.

Om det så er angribere, vævre kantspillere, dieselmotorer på midtbanen eller forsvarsklipper.

- Vi har allesammen vist, at når vi får chancen, kan vi godt sparke den ind, siger Yussuf Poulsen.

Fortællingen fra gamle dage om, at angriberne lever af mål, har ændret sig i moderne fodbold, mener Yussuf Poulsen:

Holdkammerat Andreas Skov Olsen stemmer i. Vi - danskerne - kan angribe på så mange måder efterhånden, at det har udviklet sig til en af holdets helt store styrker.

Især evnen til at have et halvt øje på medspilleren har gjort udslag, mener Skov Olsen.

- Hvis man har skudmuligheden, men ser, at en holdkammerat står bedre positioneret, spiller vi bolden videre. Det nyder vi alle godt af, og det er fedt, at vi har den tankegang på holdet, gør hinanden bedre og ikke koncentrerer os så meget om den personlige succes, siger han.

Et udpluk af de danskere, der har været på tavlen i 2021. (Foto: Finn Frandsen/Stuart Franklin/Mads Claus Rasmussen/Michael Barrett Boesen/Laurence Griffiths/Jens Dresling © (c) Ritzau Scanpix)

Kommer Schmeichel snart på tavlen?

Blandt dem med stor tv-pakke og tung fodboldlitteratur på hylderne kaldes den slags 'totalfodbold'. I manges øjne legendariske Johan Cruyffs påfund tilbage i 1970'erne.

Her skal de enkelte spillere kunne dække ind og overtage hinandens arbejdsopgaver og positioner. Samtidig er det en dyd at holde bolden i egne rækker og dermed diktere spillets gang. Der skal ageres - ikke reageres. Helt kort fortalt.

Der er skrevet metervis af bøger om netop dén filosofi. Nogle af dem har landstræner Kasper Hjulmand læst, fornemmer man. Han forklarer dog også de mange danske målscorere med, at holdet i 2021 har spillet mange kampe. Det gør sandsynligheden større. Simpel matematik.

- Men det er ekstremt mange målscorere, slår han samtidig fast.

- Det betyder, at vi har et spil, der minder meget om totalfodbold. Vi vil gerne have, at alle forsvarer, at alle angriber, at alle bidrager og at vi kan angribe på forskellige måder. Så det er et udtryk for totalfodbold, som vi praktiserer, siger Danmarks landstræner.

Siden Kasper Hjulmand overtog Danmarks fodboldherrer i 2020, har østjyden stået i spidsen for holdet i 22 landskampe. Her er det blevet til 15 sejre, to uafgjorte og fem nederlag med en samlet målscorer på 51-15. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Både Andreas Skov Olsen og Yussuf Poulsen fremhæver individets blik for kollektivet, og det er bestemt ikke noget, man skal tage for givet i fodbold, mener Kasper Hjulmand.

- Det er ikke altid, at det er sådan, men der er en forståelse af hinandens kompetencer (på holdet, red.).

Når Cornelius er på banen, chipper de bolden mod bagerste stang, fordi han pander den i kassen derfra, forklarer Hjulmand. I genpresset har Yussuf Poulsens evner i dybden indprentet sig på nethinden. Og når Skov Olsen kalder på bolden, skal han have den fladt i fødderne, så den giftige venstrepote kan komme i spil.

Alt sammen ting, spillerne ved, fordi de kender hinanden godt, siger Hjulmand.

Hvordan får I Kasper Schmeichel på måltavlen?

- Hahaha, åhh du må ikke sige det til ham, fordi så begynder han at sparke på mål. Det skal vi slet ikke tænke i. Så kommer der dårlige tanker i mit hoved, skraldgriner Danmarks landstræner.

FacebookTwitter