Elkjær om landsholdsaftaler: ’Jeg har sgu prøvet at spille gratis for landsholdet’

Der er kæmpe forskel på forholdene på landsholdet for landsholdslegenderne og nutidens spillere. Men mange af konflikterne er de samme.

Preben Elkjær scorede 38 mål på landsholdet i 69 kampe. Han debuterede på landsholdet i 1977 og spillede på holdet frem til 1988. (Foto: © MORTEN JUHL, Scanpix)

Herrelandsholdet og DBU har svært ved at indgå en ny aftale med vilkår for spillerne. Striden skyldes blandt andet retten til at bruge spillerne i reklamer for landsholdets sponsorer. Udfordringerne opstår, når spillernes private sponsorer og landsholdets er konkurrenter indenfor den samme produktkategori.

Det er langt fra en ny problematik. Helt tilbage til firserne måtte spillerne og DBU kæmpe om rettighederne til at indgå i reklamer.

- I forhold til reklamer var det jo den spæde begyndelse. Men det var helt sikkert også en problematik, som var gældende dengang. Jeg husker, at jeg sagde nej til at reklamere for Faxe Kondi, fordi DBU ikke ville have det, siger Preben Elkjær til DR Sporten.

Han lægger dog vægt på, at han er alt for lidt inde i de nuværende forhandlinger til at forholde sig til dem.

Dengang skyldtes det landsholdets sponsorat med Carlsberg, der var konkurrenter med Faxe Kondi. Og mens Elkjær takkede nej sagde kollegaen Jesper Olsen ja. Hvilket ifølge angriberen gav Olsen en del problemer.

- DBU var jo hårde. Så fik man at vide, at man røg af landsholdet. Og det var alligevel for alvorligt. Det havde jo en stor betydning for, hvad man var værd som spiller. Så det var i høj grad DBU, der havde overhånden dengang, forklarer Preben Elkjær.

Værdistigningen var lønnen

I sidste ende er det et spørgsmål om fordelingen af indtægterne mellem DBU og landsholdets spillere. Og på det område har forholdene for landsholdsspillerne faktisk ændret sig en hel del.

- Jeg er sgu en af dem, der har prøvet at spille gratis på landsholdet. Så for mig var det jo en anden verden. Da vi så begyndte at få penge, så jeg det bare som noget positivt, siger den tidligere landsholdsprofil.

Dog var der også penge i sponsorindtægterne da Elkjær scorede målene i det danske angreb.

- Man må forstå, at man er del af et hold. Vi delte alt, hvad der kom ind af sponsorindtægter. Selvom der selvfølgelig var nogle, der måtte stille op til reklamerne lidt oftere end andre.