Eriksen: Jeg føler mig lidt gammel…

Christian Eriksen er i en alder 23 år nået langt. Succes i klubben, i privatlivet og endnu en bog om ham er udkommet. Men på landsholdet halter det stadig.

Christian Eriksen og landsholdet har trænet i Helsingør før kampene mod Sverige. Her har der også været tid til at komme lidt i julestemning. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

- Jeg føler mig nok lidt gammel.

Det er han ikke. Langt fra. Fødselsåret indikerer blot 23 levede år, mens landskampstatistikken på de 55 viser en modsatrettet fortælling om, at Christian Eriksens følelse af at være lidt gammel har en flig af sandhed i sig.

- Jeg synes jo slet ikke, at jeg er så interessant, tilføjer Eriksen til udsagnet om, at han føler sig gammel. Og smiler. Et smil, der hentyder til, at, nej, han er ikke gammel, og ja, han ved godt, at han er interessant. Det handler om, at Christian Eriksen for nylig er blevet genstand for en bog. Igen.

For det er tredje bog, der er blevet udgivet om den unge Tottenham-spillers liv og karriere. Godt nok blev han udråbt som Michael Laudrups afløser, landsholdets frelser, har spillet mange landskampe og har haft fine forløb i Ajax og Tottenham, mens han sparker et mere end hæderligt frispark, men hvis der allerede er udgivet tre bøger om Eriksen, hvad kan det så ikke blive til i det lange løb?

- Ja, det ved man aldrig, griner Eriksen og fortsætter:

- Det er da meget sejt for at være helt ærlig. Jeg føler mig måske lidt gammel, når der allerede nu kommer bøger om mit liv. Det er lidt vildt, men det hører med. Jeg ved ikke lige, hvad der er så spændende i mit liv, så der skal skrives bøger om mig, men sådan er det åbenbart at være en kendt fodboldspiller, siger Eriksen, der ikke selv har medvirket i nogen af bøgerne.

Men han har ikke noget imod det. Det ville han have haft for bare nogle år siden, i starten af sin landsholdskarriere, hvor den lyst og åbenhed, han omfavner nu, blev stækket af generthed og forventningernes åg. Det er en mere afslappet, mere moden Eriksen, der hviler mere i sig selv nu, hvor han har succes i Tottenham, succes i privatlivet, hvor han hyldes i de engelske medier, og hvor er interessant nok til at være hovedperson i flere bøger.

Han virker mere tilpas på landsholdet – i det mindste udenfor banen – hvor han joker med, at han naturligvis ”har det flotteste hår på landsholdet”, ”at det var en ære at blive sammenlignet med Laudrup” og at han ”hellere vil til en slutrunde end at være anfører på landsholdet”. Selvtilliden er i top, uden at det kammer over.

- Der er jo mange, der letter lidt fra jorden. Jeg forsøger at bevare det med, at jeg er her for fodbolden. Jeg har min familie, men jeg har også min kæreste Sabrina, der er god, hvis man begynder at flyve på et tidspunkt, som Eriksen siger.

Et fast mønster

Han er så rutineret i landsholdslejren, at han ved spørgsmålene kommer. De samme spørgsmål gang på gang. Der har indsneget sig et fast mønster for fortællingen om Christian Eriksen, når det danske landshold er samlet. Det gælder omkring klubkampene op til samlingerne, det gælder optakten, det gælder mediernes spørgsmål og for så vidt også Eriksens svar.

Blændende og kampafgørende for sit klubhold, stadig uden afgørende betydning for landsholdet. Og han erkender det selv og har gjort det løbende. Det er ellers en karriere og et privatliv i fremdrift. Kæresten Sabrina er efter endt frisør-uddannelse flyttet til London for at bo med Christian Eriksen, hvilket har – fortæller han – givet ham en større ro, og tiden i Tottenham har givet ham mere fylde som spiller i en udvikling, der bevæger sig opad mod den europæiske top.

For ikke at falde i landsholdsgryden med de svingende præstationer som ingredienser har Eriksen på klubholdet gjort en dyd af at få noget ud af de dårlige kampe, han trods alt også spiller for London-klubben. Det handler om udvikling og at føle, at man er en væsentlig bidragsyder, selv om man spiller dårlig, fortæller Christian Eriksen.

- Mit bundniveau er helt klart blevet hævet. Selv om jeg engang imellem spiller nogle trælse kampe for Tottenham, synes jeg alligevel, at jeg forsøger at hive mig selv op til at bidrage noget i hver kamp og få følelsen af, at jeg kan være afgørende. Det er ikke altid, jeg er det, men følelsen af, at jeg kan blive det, den har jeg. For en spiller i min position er det vigtigt at kunne føle, at man kan gøre noget afgørende. Og den følelse har jeg lige nu, siger Christian Eriksen.

Og det er lige nu, der er brug for netop den følelse på landsholdet. Arvefjenden venter i to play off-kampe, og Christian Eriksen vil gå ind på banen med en ekstraordinær vilje til at vise, at det er mod svenskerne, at man endelig kan sætte kronen på hans hoved som hele Danmarks Kong Christian.

- Den tanke synes jeg, at jeg kommer med hver gang her på landsholdet. Der er ikke noget, der er anderledes denne gang. Jeg vil gerne gøre det godt og gerne være afgørende og leve op til forventningerne. Det vil jeg hver gang. Naturligvis kommer jeg med en selvtillid fra klubben, for det går rigtigt godt, og jeg vil da med glæde gerne overføre det, jeg laver i klubben hertil, siger Eriksen, der ikke har noget imod, at hans manglende succes på landsholdet skal kværne i mediemøllen, hver gang holdet er samlet.

- Det nærmer sig grænsen, synes jeg, smiler han og tilføjer:

- Men det hører med, når der er høje forventninger til mig. Når man ved, at man har spillet nogle gode klub-kampe på det seneste, og man spiller godt i klubben generelt, så hører der et naturligt pres med på landsholdet. Der er bare den forskel på klub- og landshold, at man har to kampe på kort tid med landsholdet, og man har nærmest otte kampe i mellem landsholdssamlingerne med klubben, så der er stor forskel på, hvordan man bliver set på, og hvordan der bliver spillet, siger han og uddyber:

- Jeg ved ikke, om der er større kvalitet i Tottenham i forhold til landsholdet, det er måske bare lidt anderledes. Det er ikke, fordi spillerne er utrolig meget bedre i Tottenham end på landsholdet. Der bliver bare spillet på en lidt anderledes måde på landsholdet, hvor man i England spiller meget direkte. På landsholdet er der lidt mere bold involveret, hvor man holder den lidt mere i gang ved at flytte den rundt. Her kunne vi måske godt bruge mere direkte spil i angrebet, mens vi i klubben måske godt kunne bruge lidt mere ro på bolden, siger Eriksen.

- Men jeg føler hele tiden, at jeg bygger på og bliver bedre. Man lærer mest ved at være i situationen og spille kampene og tage det med videre. Jeg er med for at bidrage og for at lære, og jeg tager hele tiden de ting, jeg har lært i de forrige kampe med mig videre. Jeg har prøvet det og ved, hvad jeg skal gøre i visse situationer de næste gange, siger den 23-årige Tottenham-spiller.

Sverige er ikke kun Zlatan

En af disse situationer finder sted på lørdag i Stockholm, hvor Christian Eriksen som sædvanligt er castet som en af Danmarks afgørende spillere. Hans landskamp nummer 56 på Friends Arena og næste tirsdag nummer 57 i Parken, hvor Sverige og ikke mindst Zlatan Ibrahimovic står i vejen for Danmarks EM-deltagelse.

Og selv om Eriksen har stor respekt for den svenske verdensstjerne, påpeger han, at man ikke skal glemme svenskernes øvrige 10 spillere.

- Zlatan er en rigtig stor personlighed og en fantastisk spiller. Han har vel vundet alt, hvad der er værd at vinde, han har en stor erfaring og stor rutine, og så er han utrolig farlig spiller. Jeg tror, at det er hans navn, hans trofæer og det cv, han har, som gør ham stor. Han kan måle sig med de største, i hvert fald i Norden, siger Eriksen.

- Men der er uheldigvis 10 andre spillere også. Det bliver meget sort og hvidt, hvis det kun er én spiller, det kommer til at handle om. Sådan er det desværre ikke. Selv om Zlatan har en dårlig dag, er der en anden, der kan have en god dag. Sverige har trods alt lige vundet en U21-slutrunde, så mon ikke de har andre, der kan spille fodbold, smiler den unge offensiv-spiller og forudser nogle hektiske kampe.

- Det bliver jo lidt af et derby. Det er ikke så tit, at man møder et lokalt landshold i så vigtig en kamp, hvor det gælder alt eller intet. Det bliver nogle hektiske kampe, men forhåbentligt også nogle sjove kampe med masser af følelser involveret. Hvis vi vinder til sidst, vil det have været sjovt at have spillet disse kampe, men omvendt lægger man så mange kræfter og følelser i disse kampe, at det bliver en kæmpe skuffelse, hvis ikke vi vinder dem, siger han.

Bolden i kassen

Danmark kan og skal vinde kampene, mener Christian Eriksen, som satser på et godt udgangspunkt i den første kamp i Sverige og ikke mindst, at danskerne kan få gang i den målscoring, der har haltet på det seneste.

- Det handler om, hvordan vi lige rammer dagen. I den første kamp gælder det om at komme hjem med et godt resultat. Vi spiller trods alt ude, og vi ved, at et udebanemål betyder meget, men vi ved jo også godt, at de har en stærk hjemmebane, så det bliver meget svært, siger han.

- Og så skal vi skal have puttet bolden i kassen. Vi har haft nok chancer de sidste kampe, men vi skal sørge for at score på de chancer, vi får, hvilket vi har haft det svært ved. Jeg er sådan set ligeglad med, om det er mig eller en anden, der scorer, bare vi vinder, siger Eriksen, der lever med håbet om en dansk sejr og sin egen personlige sejr i nationens øjne.

- Jeg håber på en god stemning, og der er jo en lang og farverig historie de to lande imellem. Det bliver forhåbentligt også nogle gode kampe at se på. Jeg glæder mig rigtigt meget, siger Christian Eriksen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk