Eriksen og Durmisi: Vores fædre pressede os som helt små

Riza Durmisi og Christian Eriksen fortæller i DR-dokumentar om landsholdet, hvordan de oplevede presset fra hjemmefronten som helt unge fodboldspillere.

Riza Durmisi og Christian Eriksen er begge vokset op med fædre, der pacede dem frem i fodbolden. (Foto: Grafik: DR Sporten © Scanpix)

Bag enhver god fodboldspiller står stolte forældre. Forældre, der har hjulpet, pacet og presset deres børn til at yde deres bedste - også når det ikke gik så godt på banen. På herrelandsholdet har blandt andre Christian Eriksen og Riza Durmisi oplevet at blive presset af deres fædre.

Det fortæller de i DR-dokumentaren ”Vi er landsholdet”, hvor første afsnit vises mandag aften klokken 20.45 på DR1.

- Min far ville have jeg skulle træne og løbe på stranden. En dag tog han mig med i bilen. Jeg havde egentlig ikke lyst. Jeg løb fra den ene ende til den anden. Det var vel to kilometer, fortæller Riza Durmisi om en situation, hvor hans far pacede ham som ung spiller:

- Jeg skulle lunte stille og roligt den ene vej, så skulle der være knald på den anden vej. Nogle gange har jeg brækket mig, og andre gange har jeg været ved at besvime, fortæller Riza Durmisi.

Og presset fra sin far mærker han stadig den dag i dag, forklarer han:

- Min far giver mig ikke meget ros. Det har været en kamp for mig at få hans anerkendelse. Det kæmper jeg stadig med den dag i dag, siger Riza Durmisi i dokumentaren.

Den irriterende forælder

Landsholdets absolutte stjerne, Christian Eriksen, fortæller også i dokumentaren om sin fodboldopvækst i Middelfart, hvor hans far havde en stor indvirkning.

- Alle klubber har den der irriterende forælder, der råber og skriger. Det var min far. Han stod altid og råbte og skreg, hvis han mente, jeg kunne gøre det bedre, siger Christian Eriksen.

- Det var hårdt, når jeg sad i bilen på vej hjem fra en kamp og vidste, vi havde tabt, og jeg havde brændt en stor chance, og alligevel sad min far bare og sagde ’hvad har du gang i?’.

- Jeg har altid været typen, der aldrig kunne lide at lave en fejl. Men jeg lærte mange ting, fortæller Christian Eriksen i programmet.

Første afsnit af tre af ”Vi er Landsholdet” sendes på DR1 mandag klokken 20.45. Dokumentaren går bag om landsholdet i genrejsningsperioden efter flere missede slutrundekvalifikationer.

Journalist Niels Christian Jung har fulgt holdet bag facaden i kampen om en plads ved VM i Rusland 2018. Du kan følge op- og nedturen for holdet over tre afsnit i dokumentarserien.

Facebook
Twitter