Færøernes landsholdsspillere lover 'en fodboldfest', når naboen Danmark kommer på besøg: 'Der er en speciel forbindelse mellem de to lande'

Færøerne er vært, når det danske fodboldlandshold er på besøg i VM-kvalifikationen lørdag aften.

Færøerne har hentet et enkelt point i VM-kvalifikationsgruppen. Det blev sikret med uafgjort mod Moldova. (Foto: © Lisi Niesner)

Forestil dig, at en tiendedel af nationens befolkning var på stadion til en landskamp.

Ganske utænkeligt i Danmark, at have lidt over en halv million mennesker i Parken. Men der kommer til at være mere end en tiendedel af Færøernes befolkning, når nationalstadionet Tórsvøllur, som er meldt udsolgt til kampen mod Danmark, bliver fyldt til bristepunktet.

Tórsvøllur står klar til at åbne dørene op for 6.500 fodboldglade fans, efter en tilbygning er blevet færdiggjort i år.

Derfor forventer den tidligere AaB- og Horsensspiller Hallur Hansson en fodboldfest, når naboerne fra Danmark besøger Tórsvøllur i den færøske hovedstad, Thorshavn.

- Det bliver jo en fodboldfest. Det er ved at være lang tid siden, vi har haft fuldt stadion heroppe og stadion har været under ombygning i nogle år. Så vi spillere er meget spændte på, hvordan det kommer til at se ud. Men jeg tror også, de fleste på Færøerne er spændte på kampen. Det er trods alt Danmark, og der er en god forbindelse mellem Danmark og Færøerne, siger han.

Hallur Hansson lover en fodboldfest i videoen herunder:

Også Færøernes målræv Klæmint Olsen, der har rekorden for flest mål i den færøske liga, ser frem til en kamp, hvor der er lidt mere på spil, end bare de tre point i tabellen.

- Det bliver en meget spændende kamp for os. Det er selvfølgelig specielt at møde Danmark. Det gør vi ikke så tit, og forholdet mellem de to lande er stærkt, så det bliver spændende.

- Der er en speciel forbindelse mellem de to lande og en lang historie, så det betyder noget ekstra for os spillere, siger Klæmint Olsen.

Færøerne er rangeret som nummer 114 på Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) verdensrangliste, og i indbyrdes opgør mod Danmark er det blevet til fire nederlag. Senest i oktober i fjor, hvor Danmark vandt 4-0 i Herning.

Derfor gør færingerne sig heller ingen forestillinger om, at det bliver en nem opgave, når Kasper Hjulmands EM-semifinalister kommer på besøg i jagten på den femte sejr på stribe i VM-kvalifikationen.

- Det er et hold, der er rigtig stærkt. Spillerne spiller i de største klubber i Europa. Holdet har en sindssyg fysik og løbekapacitet. Et stærkt kollektiv og stærke individualister, unge spillere, i Damsgaard og Mæhle, så det er et rigtig stærkt hold. Det bliver spændende at se, hvordan vi kan måle os op mod dem, siger Brandur Hendriksson Olsen.

Brandur Hendriksson Olsen afgjorde pokalfinalen til FCK's fordel i 2015. (Foto: © POULSEN LARS)

Ikke nok med, at Danmark historisk set er storebror i fodboldmæssig forstand, så er det endda et særligt godt landshold, der lægger vejen forbi Thorshavn lørdag, vurderer Hallur Hansson.

- Det er et af de bedste danske landshold i lang tid.

- En god blanding af unge og gamle spillere, der spiller i topklubber. Jeg har selv spillet mod flere af dem, og de er virkelig dygtige. Vi har prøvet at spille mod andre dygtige hold. Spanien, Portugal og Tyskland, så det er ikke fordi, vi ikke har prøvet det før. Så vi gør det, vi altid gør. Vi går all-in, og så ser vi, hvor langt det rækker, siger Hallur Hansson.

Heppede på Danmark til EM

Færøerne har aldrig været til hverken EM eller VM, og derfor faldt kærligheden ganske naturligt på Danmark under sommerens EM-slutrunde.

- Jeg var selv i Danmark under EM, og var i Tivoli og på Ofelia Plads. Det er klart, der støttede jeg Danmark, så det er et hold, vi støtter, når vi ikke spiller mod dem. Men når vi spiller mod dem, så er det ligesom alle andre kampe.

- Når man ikke selv med til de store slutrunder, så er man nødt til at støtte nogle andre, og i vores tilfælde er det vores kære naboer fra Danmark. Men kampen bliver noget helt andet. Der går vi ind til krig, og så må Danmark være Danmark, og vi spiller for Færøerne, siger Brandur Hendriksson Olsen.

EM-slutrunden kunne også følges på storskærm i hovedstaden Thorshavn.

- Det er inspirerende og smukt, at en nation kan stå sådan sammen efter det, der skete med Christian. Vi blev alle fans af Danmark. Alle færinger var dybt berørte af det, som i danskere også var, så jeg tror alle holdt med Danmark til EM.

- Men nu er vi videre, og det er os, der skal spille mod Danmark, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, siger Hallur Hansson.

Det er ikke ofte, at Danmark og Færøerne mødes i fodbold, og bortset fra den danske 4-0-sejr i fjor, er det 20 år siden, de to nationer sidst har mødt hinanden. Men derfor er det stadig specielt, at møde naboerne, påpeger Brandur Hendriksson Olsen.

- Det bliver min anden kamp mod Danmark. Det er specielt. Det er vores tætteste naboer og med et fyldt stadion, hvor de fleste er på vores side, bliver det specielt.

- Vi har noget revanche til gode i forhold til den seneste kamp i Herning, hvor vi i første halvleg bliver kørt ud af banen. I anden halvleg er vi bedre med. Vi føler, vi har noget at byde på, nogle dygtige spillere og et godt koncept. Så det bliver ikke nemt for Danmark at komme her, og de skal ikke tro, de kan køre os ud af banen igen, siger Brandur Hendriksson Olsen.

Brandur Hendriksson Olsen vurderer Færøernes chance mod Danmark i videoen herunder:

VM-kvalifikationskampen mellem Færøerne og Danmark begynder 20.45 og kan ses på Kanal 5 eller følges i LIGA på P3.