Finsk landsholdsspiller med fortid i Brøndby håber på hjælpende dansk EM-hånd

Den finske landsholdsmålmand Lukas Hradecky håber på dansk hjælp i Finlands jagt på en EM-plads.

Efter nederlaget til Danmark håber den finske målmand Lukas Hradecky nu på dansk hjælp i Finlands bestræbelser på at komme med til EM-slutrunden. (Foto: © Cal Sport Media, Kim Price)

Interviewet kunne måske godt være foretaget på dansk. Men okay. Det er ved at være et stykke tid siden, den finske landsholdsmålmand Lukas Hradecky spillede i Danmark.

Kærligheden er dog ikke rustet, og Hradecky husker sin tid i først Esbjerg og siden Brøndby med glæde. Sproget kunne til gengæld godt bruge en omgang WD-40.

Men selv på engelsk kan det 33-årige finske plankeværk godt udtrykke sin skuffelse over nederlaget på 1-0 til det danske landshold søndag aften. Især den sene danske scoring ramte hårdt.

- Jeg siger ikke, at det ikke var fortjent, men det gør en smule mere ondt, end hvis det var sket tidligere. Vi gav alt, vi havde, og det var ikke fordi, det var det dårligste hold, der vandt, så tillykke til Danmark, siger Lukas Hradecky.

Lukas Hradecky nåede at spille 80 kampe i Brøndby-trøjen og 85 i Esbjergs ditto. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Det er efterhånden 14 år siden, at Lukas Hradecky tog turen fra Finland til Danmark. I første omgang havnede han i Esbjerg og efter fire sæsoner på den jyske vestkyst, skiftede finnen til Brøndby.

Her fortsatte målmanden sin opadgående formkurve. Det bed den tyske klub Eintracht Frankfurt mærke i, og efter tre sæsoner i finansbyen vogter den finske landsholdsmålmand nu buret i Bayer Leverkusen, som lige nu fører den tyske Bundesliga.

Men de mange år i Danmark gør, at Lukas Hradecky stadig kigger lidt mod nord fra det tyske. Så meget er sproget trods alt heller ikke rustet.

- Jeg følger stadig dansk fodbold og de danske hjemmesider, og alle er under pres før sådan en kamp som i dag (søndag, red.).

- Men Danmark er et verdensklassehold, også selv om de har fået meget kritik på det seneste, siger den finske målmand.

Hør Lukas Hradecky sætte ord på nederlaget og kalde på dansk hjælp:

Dansk verdensklasse eller ej, så håber Lukas Hradecky på hjælp fra sine nordiske venner. For den danske sejr i Helsinki søndag aften sendte Finland ned på gruppens tredjeplads, og kun gruppens to bedste nationer kommer med til EM.

EM-skæbnen ligger dog stadigvæk i finnernes egne hænder, som med sejre i de resterende fire kampe er klar til EM. Men derfor siger man da ikke nej til en dansk hestesko.

- Vi har gode chancer for at komme til EM, men jeg håber, at Danmark vinder resten af kampene, så vi kan få lidt hjælp, tak, siger Lukas Hradecky.

Finland mangler at spille fire kampe i EM-kvalifikationen. To af dem er imod Slovenien og Kasakhstan, som er blandt de direkte konkurrenter til en plads om en EM-billet.