'Fodboldgeniet' er tilbage på landsholdet efter et halvt år, hvor ingen vidste, hvad der var galt

Forud for fire Nations League-kampe træner Mikkel Damsgaard igen med Danmark.

Mikkel Damsgaard har været igennem en skadesplaget sæson i italienske Sampdoria. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

For et år siden sendte Mikkel Damsgaards brede inderside Parken i ekstase.

Danmark skulle ikke hjem, Danmark skulle videre. Den lille tekniker tryllebandt Danmark med en scoring mod Rusland og senere en frisparksperle på Wembley mod England.

Siden har der ikke været meget trylleri over den vævre kantspiller. Der har nærmere været mystik i italienske Sampdoria, hvor Damsgaard spiller klubfodbold. Han blev skadet i en landskamp i oktober, har ikke spillet en hel kamp siden og kunne heller ikke få svar på, hvad der var galt.

- Det er både uheldigt, nederen og dårligt timet, men sådan er det. Der er ikke meget at gøre med skader, og det har været en hård periode, siger Mikkel Damsgaard til DR Sporten.

Smerter og hævelser viste sig at komme fra leddegigt, men lægerne havde mere end almindeligt svært ved egentlig at finde ud af, hvad der var galt.

Mikkel Damsgaard er ovre sin svære tid og nu også tilbage på landsholdet, der er samlet for at spille fire Nations League-kampe i begyndelsen af juni.

- Det er skønt at være tilbage. Jeg har savnet drengene, og nu glæder jeg mig bare til at komme ordentligt i gang igen, siger han.

Mens mange af de andre danske spillere er vendt hjem til samling efter en lang sæson, der netop er sluttet, føler Damsgaard nærmere, at den lige er begyndt.

Han vendte for første gang tilbage på grønsværen midt i april. Siden da har han samlet spillet lidt over en time fordelt på fire kampe i den bedste italienske fodboldrække.

Mikkel Damsgaard scorede EM-slutrundens eneste frisparksmål i semifinalen mod England. (Foto: CATHERINE IVILL © Ritzau Scanpix)

’Han er et fodboldgeni’

I de fire Nations League-kampe skal Danmark møde Østrig to gange, mens Frankrig og Kroatien står for skud en enkelt gang.

Det bliver en kærkommen lejlighed til at få Mikkel Damsgaard tilbage i rødt og hvidt, siger den danske landstræner, Kasper Hjulmand.

- Han har manglet fodbold i sit liv. Når man kender ham, ved man, at han bare gerne vil træne og spille fodbold, siger Kasper Hjulmand.

Med så få kampminutter i de seneste mange måneder ved landstræneren godt, at Damsgaard er et stykke fra at være i topform. Derfor forsikrer han også, at kantspilleren ikke komme til at spille fire fulde kampe i løbet af de næste to uger.

I videoen her kan du høre Mikkel Damsgaard og Kasper Hjulmand sætte ord på kantspillerens comeback på landsholdet:

Det bliver en opbygningsfase med fokus på at komme tilbage.

- Man kan ikke tage kvaliteten ud af ham. Det kan en skade heller ikke. Han ser stadig alle ting på banen, han er lige så hurtigt i hovedet som altid, men han mangler selvfølgelig lidt intensitet, siger Kasper Hjulmand.

Inden sit skifte til italienske Sampdoria i 2020 spillede han i FC Nordsjælland, hvor han sammen med landsholdskollega Andreas Skov Olsen satte Superligaens forsvarsspillere på prøver.

De to er nære venner, og derfor er Skov Olsen også glad for igen at kunne trille bold med Damsgaard på landsholdet.

- Jeg har savnet ham og været bekymret for ham, fordi det har været svært at forstå, hvad der var galt.

- Han er et fodboldgeni, der ser nogle ting, som vi andre ikke gør. De ting ser han ekstremt hurtigt, så jeg er sikker på, at det kommer til at gavne os på landsholdet at have ham tilbage, siger Andreas Skov Olsen.

Mikkel Damsgaard (t.v.) træner sammen med resten af landsholdet forud for fire kampe i Nations League. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Makkerparret Damsgaard og Eriksen

Mikkel Damsgaard startede ikke på banen i Danmarks første kamp under sommerens EM-slutrunde.

Først efter Christian Eriksens kollaps mod Finland blev Sampdoria-spilleren en del af Hjulmands 11 udvalgte, og faktisk har de to kun været på banen samtidig i 18 minutter for det danske landshold. Det var i Danmarks knusende sejr på 8-0 over Moldova for mere end et år siden.

Derfor har der også været stillet spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er plads til begge i en dansk startopstilling.

Landstræneren er ikke i tvivl. Faktisk synes han, det er en mærkelig diskussion.

- Selvfølgelig kan de spille samtidig. Damsgaard er mere en kantspiller, mens Eriksen er en midtbanespiller. Selvom de har lidt af det samme DNA, kan der sagtens være plads til dem begge.

- Hvis du har to så dygtige spillere, skal der være plads til dem begge, siger Kasper Hjulmand.

Mens Damsgaard fik sit store gennembrud under sommerens EM-slutrunde, har Christian Eriksen været en fast del af landsholdet i mange år. Derfor glæder den 21-årige kantspiller sig også til at spille sammen med Eriksen, der står noteret for 111 kampe i rødt og hvidt.

- Vi har ikke rigtigt fået muligheden for at spille sammen endnu, men det bliver godt. Han tog godt imod mig i sin tid, og jeg glæder mig bare til at kigge på ham og se, hvordan jeg kan blive bedre, siger Mikkel Damsgaard.

Han og resten af det danske landshold indleder kampprogrammet i juni med en udekamp på fredag i Frankrig. Det kan, ligesom de tre øvrige, følges i LIGA på P4.