GRAFIK Olsens taktiske famleri

Landstræneren har skiftet ud til højre og venstre på midtbanen og i offensiven i de seneste seks landskampe. Få et overblik her.

Hvem? Hvad? Hvor? Hvordan blander Morten Olsen kortene mod Sverige? (Foto: Getty Images © dr)

Landstræner Morten Olsen har - alt efter temperament - været kreativ eller rådvild i forhold til den offensive del af startopstillingen i 2015.

I playoff-kampen lørdag aften i Stockholm mod Sverige var det Ajax-spilleren Viktor Fischer, der var Olsens formstærke kanin i hatten, men en udpræget succes var det ikke, ligesom den rutinerede Brøndby-spiller Thomas Kahlenberg heller ikke havde nogen stor aften.

Pierre-Emile Højbjerg, Nicolai Jørgensen og Yussuf Poulsen startede på bænken mod Sverige og kom ind og gjorde en forskel, men har på den anden side også haft store udsving, når de tidligere er startet inde for landsholdet. Hvilke 11 spillere, der får chancen fra start mod Sverige i Parken tirsdag, kan kun Olsen og fodboldguderne vide, men herunder kan man danne sig et overblik over landstrænerens dispositioner i de sidste seks landskampe.

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul giver efter hver landskamp karakterer til de danske spiller. Under hver startopstilling kan du læse, hvordan han vurderede de danske præstationer på kampaftenen.

Sverige - Danmark

William Kvist 2

Der kom alt for sjældent ro på spillet centralt på den danske midtbane, og det må Kvist tage sin del af ansvaret for. Arbejdsindsatsen var som altid i orden, og der blev ryddet en del op.

Thomas Kahlenberg 00

Brøndby-spilleren virkede i begyndelsen som det rigtige valg på den centrale midt, men hurtigt begyndte tingene at gå lidt for stærkt. Afleveringerne sad ikke, han blev sat defensivt, og det dumt begåede straffespark trækker Kahlenberg under dumpegrænsen.

Christian Eriksen 7

Da der var allermest brug for det i anden halvleg, trådte Eriksen endelig i karakter og sugede boldene til sig. Han brude have fået mere ud af et frispark og kunne have trykket på kassen et par gange, men hjørnesparkene i anden halvleg – blandt andet ved reduceringen til 2-1 – trækker op.

Martin Braithwaite 2

Energien og farten er til stede, men teknikken virker til at være det, man på moderne dansk kalder ’udfordret’ på det her niveau. En bleg indsats, der ikke kalder på genvalg i Parken.

Nicklas Bendtner 2

Totalt fraværende i store dele af kampen, kunne ikke holde i bolden og viste sig ikke over for et ellers ordinært svensk midterforsvar. Spillede sig lidt op til sidst, men kunne være i farezonen for at miste sin plads, hvis Morten Olsen kan opfinde en afløser.

Viktor Fischer 2

Olsens kanin i opstillingen indledte kampen stærkt offensivt, men det holdt kun i 15 minutter. Et par gode aktioner offensivt, men til gengæld også helt fraværende i den anden retning, og Fischer må påtage sig en stor del af skylden for det svenske mål til 1-0. Skiftet tidligt ud i anden halvleg.

Frankrig - Danmark

Jakob Poulsen 00 Regulær overmatchning på den centrale midtbane i første halvleg, hvor man fik at se, hvor stort springet er fra Superligaen til spillere fra Premier League. Jakob Poulsen blev total overspillet, tabte bolde og lagde tilmed dårlige dødbolde. Naturlig udskiftning i pausen.

Michael Krohn-Dehli 00 Det har i dette efterår med landsholdet været svært at se, at Michael Krohn-Dehli er en profil i den spanske liga. Fyldte ingenting på den centrale midtbane, og selv spidskompetencen med at holde fast i bolden mislykkedes også.

William Kvist 2 Kvist var en del af den midtbane, som totalt tabte slaget til de franske modspillere i første halvleg, men han fik dog samlet lidt op på den defensive organisation med hårdt arbejde gennem anden halvleg.

Martin Braithwaite 2 I lange perioder nærmest usynlig, men udfordrede dog franskmændene en smule på hurtighed. Har dog ikke over to kampe overbevist om, at han nødvendigvis er løsningen på højre kant.

Nicklas Bendtner 00 En enkelt afslutning lige på den franske målmand blev det til for Bendtner i 1. halvleg, men derudover var angriberen uskarp og kunne slet ikke udfordre de bomstærke franske stoppere. Flere dårlige førsteberøringer i feltet.

Christian Eriksen 00 Det begynder at virke dybt besynderligt, at Christian Eriksen slet ikke kan ramme et ordentligt niveau på landsholdet. Tottenham-spilleren forekommet uinspireret og leverede slet ikke mod Frankrig. Noget i opbygningen omkring Eriksen og landsholdet skal tydeligvis ændres.

Portugal - Danmark

Daniel Wass: 2

Belønnet for en god periode i Celta Vigo med en startplads, men Wass virker nærmest til at have et landsholdskompleks. Lagde ud med flere fejlafleveringer og virkede pludselig uden selvtillid. Forståeligt skiftet ud med Nicolai Jørgensen i anden halvleg.

Michael Krohn-Dehli: 4

60 lidt anonyme minutter af Krohn-Dehli, som til gengæld livede gevaldigt op, da han i den sidste halve time blev rykket permanent ind centralt på banen. Herfra orkestrerede han pludselig flere gode danske angreb og leverede fine indlæg.

Pierre-Emile Højbjerg: 00

Den unge mand virkede helt overmatchet på positionen som defensiv midt, hvor Højbjerg blev overspillet og også agerede for arrogant med bolden. Gav Portugal flere gratis chancer, indkasserede en advarsel og blev flået ud i pausen.

Martin Braithwaite: 2

Braithwaite var aftenens store overraskelse i startopstillingen, men kunne ikke leve op til Olsens tillid. Er topscorer i franske Toulouse, men var ufarlig mod portugiserne og tog især i slutfasen mange dårlige beslutninger.

Nicklas Bendtner: 4

Stærk arbejdsindsats og et stolpeskud tæller på positivsiden for Bendtner, der havde svære arbejdsbetingelse alene på toppen. Desværre var det også angriberen, som med en dårlig clearing indirekte lagde op til det portugisiske sejrsmål.

Christian Eriksen: 2

Forventningerne til tilbagevendte Christian Eriksen var store, men også for store. Tottenham-spilleren fik slet ikke suget boldene til sig, og blev heller ikke selv farlig. Skuffende kamp.

Armenien - Danmark

Jakob Poulsen: 4

Fik for en sjælden gangs skyld 90 minutter for landsholdet og løb mange meter, men manglede igen lige det sidste både i sine dødbolde og som spilgenerator. Bolden lå for fødderne af ham til sidst, men FCM-spilleren sparkede forbi.

Michael Krohn-Dehli: 0

Forsvandt totalt i ’mylderet’ på den centrale midtbane og formåede ikke at få dæmpe og fordelt spillet, hvilket gjorde kampen til en rodet affære uden kontrol. Udskiftet tidligt i anden halvleg efter en af de dårligste landskampe meget længe.

Pierre-Emile Højbjerg: 2

Kæmpede og sloges og brugte sin fysik for at vinde midtbaneslaget, men virker lige nu uden forårets store fysiske og mentale overskud. Sluttede kampen dødtræt og dermed uden den store indflydelse

Yussuf Poulsen: 2

Den fysisk stærke kantspiller indledte kampen med optimisme og entusiasme og var med til at give Danmark en god start, men forsvandt derefter en del ud af kampen i lange perioder. Jagtede alle bolde helt til slut.

Nicklas Bendtner: 2

Bendtner er med for at lave mål, og det har angriberen nu ikke gjort for landsholdet siden marts. Kæmpede egentlig godt og fik også lagt et par fine bolde af og sendt et udmærket langskud mod mål. Men Danmark manglede en scoring, og den kunne han ikke levere.

Nicolai Jørgensen: 2

FCK-profilen ville så gerne, men manglede i den grad kolblodigheden, da chancerne opstod. Især i anden halvleg lå bolden til en afslutning, der så forsvandt, da han ville gøre den større.

Danmark - Albanien

William Kvist 4 Havde som hovedopgave at bryde de albanske kontrastød, men blev lige som resten af det danske hold fanget lidt af et højere albansk pres end forventet. Fik et par gange vendt godt, men udskiftningen i pausen med Jakob Poulsen var logisk, fordi der ikke var brug for Kvist-styrkerne efter pausen.

Michael Krohn-Dehli 4 Skulle i fraværet af Christian Eriksen være manden, der dikterede den danske offensiv, men han fik især i første halvleg slet ikke påtaget sig den rolle. Det blev lige som med resten af holdet bedre efter pausen, men aldrig med den kampafgørende fod.

Pierre-Emile Højbjerg 4 Fik ikke styr på den centrale midtbane især i første halvleg. Søgte bolden meget, men fik mest fordelt den på tværs frem for med den chanceskabende afslutning og blev aldrig selv farlig på hverken langskud eller gennembrud.

Pione Sisto 2 Debut for A-landsholdet til Sisto i så vigtig en kamp var lidt en overraskelse, måske også for FCM-spilleren selv, og han fik ikke forvaltet muligheden. Flere driblinger lykkedes og så godt ud, men bortset fra et enkelt skud på mål forblev det ufarligt. Udskiftet i pausen.

Nicklas Bendtner 4 Arbejdede fantastisk både som hjælp ved defensive dødbolde og med at holde fast i bolden og tage duellerne offensivt, men manglede selvfølgelig at blive farlig selv. Og fik ikke afsluttet, da bolden endelig lå foran ham i anden halvleg.

Danmark - Serbien

William Kvist 10

Stor kamp af den defensive ankermand på midtbanen, hvorfra han især før pausen lavede flere gode vendinger og offensive aktioner også. Løb tør for kræfter mod slutningen og blev klogelig udskiftet.

Michael Krohn-Dehli 4

Den kommende Sevilla-spiller stod svagest i billedet af danskerne og lykkedes ikke med så meget i en kamp, der i stigende grad blev fysisk. Forståelig udskiftning i anden halvleg.

Pierre-Emile Højbjerg 10

Nej, alting lykkes ikke for unge Pierre-Emile, men for pokker hvor er han vigtig for Danmark allerede. Fysik, udstråling og en helt vanvittig vinderattitude, som holdet tidligere har savnet.

Yussuf Poulsen 12

Fænomenal kamp af Morten Olsens joker i startopstillingen. Fremragende mål, farlig i dybden, tæt på at score til 2-0 på hovedet, og det hele krydret med forrygende og essentielt vigtige tilbageløb.

Nicklas Bendtner 10

Enorm arbejdsindsats af førsteangriberen, der vandt mange hovedstødsdueller, hele tiden løb og faktisk endte med at lægge op til begge danske mål. Nicklas Bendtner fortjener stor ros for sin indsats for holdet.

Christian Eriksen 7

Var lidt 'væk' i perioder af kampen, men god til at holde i bolden og slog også et par yderst giftige dødbolde. Som altid enormt løbearbejde af Danmarks 10'er.

Facebook
Twitter