Gruppefinale venter: 'Udlandsprofferne' skal sparke Danmark til U21-EM

Modsat U21-landsholdet for ti år siden, så spiller størstedelen af startopstillingen i dag i udlandet.

Robert Skov, til venstre, var sammen med Victor Nelsson den eneste superligaspiller i startopstillingen for Danmarks U21-landshold i sejren over Finland den 7. september. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når U21-landsholdet i aften går på banen i Aalborg, så har størstedelen af spillerne haft deres pas i hånden for at nå frem til kampen mod Polen.

I holdets to seneste kampe har der nemlig blot været tre spillere i startopstillingen, der til dagligt gør sig på Superligaens danske græs. Robert Skov (FC København), Victor Nelsson (FC Nordsjælland) og Oliver Abildgaard (AaB). Resten render rundt på de store scener ude i Europa.

Sådan har det dog langt fra altid været. Ruller man tiden præcis ti år tilbage, så stod U21-landsholdet nemlig også over for en afgørende kamp i Aalborg. Også om at komme til EM.

Dengang, i den første af to play-off kampe mod Serbien, var der blot tre spillere i startopstillingen, som tjente deres løn uden for Danmarks grænser.

Kasper Schmeichel (Coventry), Magnus Troest (Parma) og Lasse Schöne (NEC Nijmegen). Derudover sad Timmi Johansen (Heerenveen) på bænken, mens Mike Jensen var udlejet fra Brøndby til Malmø FF.

Tager cirka ti år

Keld Bordinggaard var landstræner for U21-landsholdet i 2008, og sammen med tidligere A-landstræner Morten Olsen var han ansvarlig for den sportslige strategi fra 2006 til 2011.

Det stigende antal udlandsprofessionelle på U21-landsholdet er derfor ikke noget, som kommer bag på ham. Det er – blandt andet – et resultat af det arbejde, som blev sat i søen i 2006.

- Når man sætter nye tiltag i gang i forhold til talentudvikling, så er der en periode på ti år, før det for alvor kommer til udtryk. Det har Tyskland og Spanien eksempelvis bevist. Det gjorde vi også i Danmark tilbage i 2006 til 2008, hvor vi sammen med klubberne lukkede os inde i dage og uger for at diskutere, hvorfor vi havde svært ved at udvikle unge spillere, der var attraktive nok til bare at starte inde i Superligaen, siger Keld Bordinggaard.

- De resultater, man laver i dag, er en forsinket præstationsindikator. Aftenens U21-landshold indikerer, hvor godt klubberne har arbejdet i de seneste mange år.

Er hurtigere klar

Da Keld Bordinggaard og DBU sammen med superligaklubberne lukkede sig inde i 2006, var der især fire klubber, der bed på ideén om at satse endnu hårdere på talentudvikling.

De klubber bærer et tydeligt aftryk på U21-landsholdets sammensætning.

- Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at 13 ud af 22 spillere til kampen i aften er fra FC Midtjylland, AaB og FC Nordsjælland. Det var tre af klubber, som gik virkelig all-in på at prioritere talentudvikling højere end tidligere. For mig at se er det frugterne af det fokuserede samarbejde fra dengang, der gør, at spillerne nu tidligere er klar til at komme til udlandet og få spilletid, siger Keld Bordinggaard.

- Det er i høj grad de førnævnte klubber samt FC København, der driver dansk talentudvikling i de her år, og det er U21-landsholdet et godt eksempel på. Især har Niels Frederiksen skelet meget til FC Nordsjælland i arbejdet med det nuværende hold - især i forhold til system og forsvarsspil.

Er U21-spillerne meget bedre i dag, end i 2008?

- De er i hvert fald hurtigere klar, og det er med til at accelerere deres udvikling, at de skifter til udlandet. Derfor er de bedre på et tidligere tidspunkt i dag, end det var tilfældet for ti år siden, siger Keld Bordinggaard.

Skal have point

Uanset resultatet af aftenens kamp er tendensen med flere U21-spillere på kontrakter i udlandet ikke noget, der kommer til at forsvinde.

Danske spillere er generelt billige at hente for de store, europæiske klubber, og skal Danmark fortsætte at have en sund fødekæde til A-landsholdet, så er det vigtigt, at spillerne kommer ud og bliver testet på et højere niveau, siger Keld Bordinggaard.

- Superligaen er stadig en udviklingsliga. Vi snakker meget om 'matching' herhjemme, og det er stadig et vigtigt parameter, at vores bedste unge spillere kommer ud og konkurrerer i de bedste ligaer i Europa.

Når landstræner Niels Frederiksen i aften sender sine 11 udvalgte på banen i Aalborg mod Polen, så er det en regulær gruppefinale, der skal afgøres.

Danmark fører EM-kvalifikationsgruppe 3 med 19 point, mens Polen har 18 point. En sejr vil derfor sende Danmark til EM, mens en uafgjort vil sørge for, at danskerne selv kan afgøre tingene mod Færøerne i gruppespillets sidste kamp på tirsdag.

FacebookTwitter