'Håbløst, pinligt og uacceptabelt': Kasper Hjulmand rystet over basale ting på landsholdet

Den danske landstræner var lige dele rasende og skuffet efter nederlaget på 2-3 til Kasakhstan.

Kasper Hjulmand var langt fra en lykkelig mand efter nederlaget til Kasakhstan. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Der er mange måder, som modne mænd kan tabe håret på.

Det sker som regel på den naturlige måde, men man kan accellerere processen ved at gennemgå den slags stress, som den danske landstræner Kasper Hjulmand søndag var igennem, da han fra sidelinjen så sit mandskab smide en sikker sejr over Kasakhstan.

Et hold, der i de seneste fire år kun har formået at slå San Marino i en kvalifikationsturnering.

Derfor var landstræneren heller ikke sen til at rive sig i håret efter opgøret.

- Det er uacceptabelt, at vi falder sådan på de basale ting. Det handler ikke om taktik. Om 4-3-3 eller 7-9-13. Vi svigter kollosalt i det sidste kvarter. Jeg synes, det er pinligt, fordi det skal være på plads. Det er håbløst at tale om noget, som ligger oven på det basale. Det er for dårligt, siger han.

Kasper Hjulmand mener, det var de helt basale ting, der gik galt mod Kasakhstan.

- En ting er, at der bliver scoret på et straffe til 1-2, men alle ved, hvad der skal til i sådan en situation. Man gør endnu mere ved sit fundamentale arbejde, tager de hårde løb, ofrer sig endnu mere. Man stiller sig sammen og går efter initiativet.

- Selv bolden, som han hugger op i krydset, mener jeg, kan blokeres, hvis man ofrer sig nok, siger Kasper Hjulmand.

Kan føles som om, at noget er galt

Ruller man kalenderen få måneder tilbage, vil Danmarks seneste kamp, fraregnet sejren over Finland i torsdags, være nederlaget på 0-1 til Australien, der resulterede i et exit fra VM.

Sejren over Danmark var det største resultat i Kasakhstans fodboldhistorie. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Alle de evalueringer, som er foregået internt siden hen, havde egentlig styrket Kasper Hjulmand i troen på, at netop det var en engangsforestilling.

At hans hold kunne fald så dybt i niveau.

- Man kan godt få en følelse af, at der er noget galt. Jeg var sikker på, at det var en enlig svale i Australien-kampen under VM. Der var alle mulige ting i det, som vi burde være kommet videre fra, og jeg er meget skuffet over at vi aflererer sådan et indtryk i kampens sidste kvarter. Det må ikke ske igen, siger Kasper Hjulmand.

Overvejer om de rigtige er udtaget

Kasper Hjulmand har selv peget på de spillere, som skal repræsentere Danmark mod Finland og Kasakhstan, men landstræneren virkede efter opgøret ikke sikker på, at han havde valgt rigtigt.

Hvad kunne du have gjort anderledes?

- Det spørger jeg altid mig selv om, også i løbet af kampen. Lige fra udtagelsen af truppen; mangler vi at sætte noget karakter sammen, så man kan tage fat i hinanden derinde? Jeg vil selvfølgelig kigge nøje på den sammensætning. Men det er noget fundamentalt, siger Kasper Hjulmand.

Rasmus Højlund gjorde sit med to mål i første halvleg, men det var ikke nok. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Han har nu, efter en fortryllende åbning på sin karriere som landstræner, set sit hold blive blæst ud af VM i Qatar, for så at smide en, på papiret, sikker sejr mod nummer 115 på verdensranglisten.

Derfor kan det godt lyde som et ekko, at "det ikke må ske igen", men denne gang er det alvor, hvis kvalifikationen til EM i 2024 skal hentes hjem.

- Jeg plejer at sige, at det er de her kampe, som får en kvalificeret. Det er nemt i Parken at give den fulde gardiner, men det er herude, at det professionelle rugbrødsarbejde skal gøres. Det er her, man kvalificerer sig. Hvis det sker igen, så hænger det i en tynd tråd, siger Kasper Hjulmand.