Hareides assistent: Jon Dahl Tomasson er favorit

Landstræner Åge Hareide vælger snart sin assistent. Ifølge DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul er der én klar favorit.

Jon Dahl Tomasson er favorit til postens som assistent for Åge Hareide. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Om tre uger begynder Åge Hareide sin toårige periode som landstræner for det danske fodboldlandshold. Inden da skal nordmanden have fundet sin assistent, og ifølge DR’s oplysninger er en præsentation af en ny assistenttræner på landsholdet lige op over. Det bekræftede DBU også over for DR tidligere på dagen.

DBU har udpeget fem kandidater, som man har ført samtaler med. De været forskellige i forhold til alder, erfaring og som personer, og så har de alle været danskere.

Et link til spillerne

Netop den pointe anser DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul som værende den vigtigste i valget af en assistenttræner.

- Åge Hareide har brug for et link til spillerne og til det danske hold. Når der kommer en udenlandsk træner, vil der altid være noget omkring det danske mentalitet og måde at gøre tingene på, som er vigtig. Et landshold er ikke anderledes end andre hold, forstået på den måde, at der er nogen indre dynamikker og traditioner, som der skal holdes fast i, siger Andreas Kraul.

- Og i den forbindelse er det ofte en klar fordel at have én i sin stab, og helst en assistenttræner, som kan være det link. På den måde er det vigtigt, at Hareide får en dansker, og én som har en klar føling med holdet, siger Kraul.

Andreas Kraul giver her et bud på de fem kandidater samt én joker.

Og det står klart, at der er én top-favorit til posten som Hareides assistent: Jon Dahl Tomasson.

Jon Dahl Tomasson

Alder: 39 år

Landskampe: 112

Trænerkarriere: Excelsior (assistent), Excelsior (cheftræner), Roda (cheftræner), Vitesse (assistent)

Kraul: Han er helt klart favoritten. Han er det meget sandsynlige og det oplagte valg. Han har mange af de flueben, som man gerne vil sætte på en assistent. Han har selv en betydelig landsholdskarriere som den mest scorende og dermed også stor respekt fra spillerne, som for nogles vedkommende har spillet sammen med ham. Han har en træneruddannelse og har fungeret både som chef- og assistenttræner. Og så har han ikke mindst med sin internationale erfaring fra topklubber en meget professionel tilgang til, hvordan tingene skal gøres. Han har prøvet på sin egen krop at leve på det øverste niveau.

Jon Dahl Tomasson var en yderst scorende angriber på landsholdet. 52 mål blev det til. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

John Faxe Jensen

Alder: 50 år

Landskampe: 69

Trænerkarriere: Herfølge (cheftræner), Brøndby (assistent), Getafe (assistent), Randers (cheftræner), Blackburn (assistent), Fremad Amager (cheftræner)

Kraul: Han er langt nede på min liste, men han har vist tidligere, at han har det særlige assistenttræner-gen, som Allan Kuhn også var berømt for; noget med humør og at sætte gang i den og at bidrage til den gode stemning, men også til et træningsmiljø, hvor der bliver gået til den. Det, der taler imod ham, er, at han har været langt væk fra topfodbolden i noget tid, det er en del tid siden, han var assistent for Michael Laudrup. Han har ikke den samme føling til nutidens spillere, som Tomasson ville have.

John Faxe Jensen blev legendarisk på grund af dette mål i EM-finalen mod Tyskland i 1992. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Lars Olsen

Alder: 55 år

Landskampe: 84

Trænerkarriere: Brøndby (assistent), Randers (cheftræner), OB (cheftræner), Færøerne (landstræner)

Kraul: Han havde et rigtigt godt samarbejde med Hareide i Brøndby, hvor han var Hareides assistent, og de taler stadig sammen. Det ville være et sikkert valg for Hareide, en mand, som ville have hans ryg hundrede procent, én han kunne stole på. Han er lige nu med en vis succes landstræner på Færøerne og kender derfor også til alle modstanderne for landsholdet. Men ligesom Faxe er det længe siden, han var en del af landsholdet og er ikke tæt på de spillere, der er der nu. Så i forhold til at være linket mellem spillerne og trænerne ville han mangle noget.

Lars Olsen kunne som anfører løfte EM-pokalen i 1992. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Morten Wieghorst

Alder: 44 år

Landskampe: 30

Trænerkarriere: FC Nordsjælland (assistent), FC Nordsjælland (cheftræner), Danmark U21 (landstræner), Swansea (assistent), AGF (cheftræner)

Kraul: Efter Jon Dahl er han den bedste kandidat. Han har den lidt yngre profil, har arbejdet med mange af spillerne i både FCN og på U21-landsholdet og nogle få af dem i AGF. Han har indstillingen, viljen og spillerkarrieren, der vil skabe den nødvendige respekt, og den ligger ikke så langt tilbage. Det største minus er, at han jo hellere vil være cheftræner end assistenttræner, og det kan godt være et issue, at man får en mand, der helst ikke vil have jobbet.

Morten Wieghorst var senest træner for AGF, hvor han blev fyret. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Thomas Helveg

Alder: 44

Landskampe: 108

Trænerkarriere: OB (assistent)

Kraul: Han har også fungeret som assistent og har et udtryk som en moderne assistent. Det er en tidligere landsholdsanfører, der kender alt til det, og som er professionel til fingerspidserne, og som samtidig var en meget omgængelig og populær mand i omklædningsrummet i sin tid. Han ville have præcis nogle af de ting i forhold til spillerne, som er vigtigste. Det eneste er, at han ikke har haft det store ønske og drive om at gå hundrede procent denne vej. Det kan være, at han ikke har været nok igennem endnu, og derfor kan han komme til at mangle noget i forhold til en Tomasson, som har prøvet mere som træner.

Thomas Helveg har senest været assistent i OB. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Joker

Ebbe Sand

Alder: 43

Landskampe: 66

Trænerkarriere: Silkeborg (assistent), Silkeborg (angrebstræner), Danmark A-landshold (angrebstræner),

Kraul: Han sidder i Dubai i øjeblikket og vil vist meget gerne gå den her trænervej. Han har jo været inde på landsholdet før som angrebstræner, og han ville være en som kunne være et link til spillertruppen.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve