Herrelandsholdet er kongerne af 0-0: ’Jeg går op i at spille til nul’

Fire ud af ti herrelandskampe i 2018 er endt 0-0. Mere end halvdelen er sluttet uafgjort.

Åge Hareide og Mathias Zanka Jørgensen ser det som noget positivt, at Danmark ikke lukker særligt mange mål ind. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Da dommer Javier Estrada lørdag aften klokken 22.35 blæste i sin fløjte for sidste gang, stod der præcis det samme på måltavlen, som da han knap to timer tidligere satte kampen mellem Irland og Danmark i gang. 0-0 endte opgøret, og det er et resultat, man som dansker er ved at være vant til.

Det er nemlig fjerde gang i 2018, at det danske herrelandshold i fodbold spiller 0-0. Ser man bort fra vikarlandsholdets hæderlige 0-3-nederlag til Slovakiet, har det ’rigtige’ landshold spillet 10 landskampe i år. Det svarer altså til, at 40 procent af kampene er endt uden scoringer. Men er det godt eller skidt?

- Det kommer an på, hvem man møder. Vi spiller jo 0-0 mod verdensmestrene. Kampen mod Irland troede mange, at vi ville vinde, men det var måske ikke så nemt, som folk troede, efter vi vandt 5-1 her sidst, siger landstræner Åge Hareide til DR.

- Jeg går op i, at vi spiller til nul, når vi ikke selv kan score. Det er meget vigtigt internationalt, hvor det er tætte og jævne kampe. Oftest er det svært at komme til chancer, fordi vi møder gode forsvar, og derfor er der større krav til vores forreste spillere.

- Mange gange ser man så en enkelt spiller, der kan afgøre kampene. Christian Eriksen har gjort det ofte for os, men han var ikke med mod Irland. Men vi har også spillet 0-0 med Eriksen på holdet, siger nordmanden.

Hellere 0-0 end nederlag

De mange målløse kampe viser også den tendens, at herrelandsholdet ikke lukker mange mål ind. Hvis vi igen ser bort fra vikarlandsholdets nederlag, har herrelandsholdet kun lukket to mål ind hele året. Det er resultatet af målrettet arbejde, mener forsvarsspiller Mathias Zanka Jørgensen.

- Kan man ikke score, så er 0-0 det næstbedste resultat. Jeg vil sgu hellere spille 0-0 end tabe kampe. Vi er blevet rigtig gode til ikke at tabe de kampe, hvor tingene ikke helt fungerer. Tidligere var der måske tendens til at løbe ind i dumme nederlag – kig på Montenegro i Parken. De fejl har vi efterhånden fået elimineret, sige Mathias Zanka Jørgensen med henvisning til 0-1-nederlaget til Montenegro, der næsten kostede dansk VM-deltagelse.

- Vi har nærmest arbejdet med den samme plan siden Montenegro-kampen. Det er to år siden. Derved begynder man at finde en tryghed i de ting, vi gør. Resultatet er, at vi er solide og har samme koncept hver gang, siger han.

Dominans og boldbesiddelse

Udover de mange 0-0 kampe har Danmark også spillet 1-1 nogle gange, og dermed seks ud af ti landskampe i år endt uafgjort – igen, hvis man ser bort fra vikarlandsholdets kamp. Det ryster dog ikke landstrænere, som fokuserer på arbejdet med at udvikle det danske nationalmandskab.

- Vi arbejde videre med de ting, vi altid arbejder på i træningen. Det er at have bolden og skabe chancer gennem eget spil. Vi er ikke et hold, der ligger lavt og skaber chancer på omstillinger. Vi vil gerne dominere kampene, og det kræver noget ekstra. Men det må man gøre, hvis man vil udvikle et hold, siger Åge Hareide.

Næste opgave for Hareide og herrelandsholdet er på tirsdag, hvor Østrig kommer på besøg til venskabskamp i Herning.

Facebook
Twitter