Hjulmand dropper eksperimenterne efter 'bøvlet og rodet' landsholdsår

Kasper Hjulmand er tilfreds med EM-kvalifikationen, men ikke tilfreds med sit holds præstationer i hele 2023.

Kasper Hjulmand kan nu puste ud efter et 'bøvlet', men på mange måder også vellykket landsholdsår. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Mandag aften spillede Danmarks fodboldherrer den sidste landskamp i 2023.

Tid til status.

Ti kampe, syv sejre, to nederlag og en enkelt uafgjort. Og en kvalifikation til EM ikke mindst. På papiret lyder det jo meget godt, men det er bare ikke det fulde billede.

For Kasper Hjulmands danske landshold anno 2023 er også historien om et skrøbeligt mandskab med en perlerække af lavpunkter på samvittigheden. Vi nævner i flæng: Nederlag i Kasakhstan, den smalleste af de smalle sejre over San Marino og ikke mindst mandagens nederlag mod Nordirland til at gå hjem på.

Og selvom landstræneren, når han skal gøre status, først og fremmest understreger, at målet om EM-kvalifikationen blev indfriet, så anerkender han også, at det ikke har været uden bump på kvalifikationsvejen. Så langt fra endda.

- Vi er ærgerlige og skuffede over at slutte året sådan. Det har været et rodet år og et bøvlet år, hvor vi har skullet kæmpe hårdt for tingene. Vi sikrer en EM-kvalifikation, men ville gerne have sluttet bedre af, siger Kasper Hjulmand til DR Sporten efter mandagens 0-2-nederlag i Belfast.

- Der har været bump på vejen, og vi har kæmpet meget med tingene.

  • Skuffelse hos Danmarks Mathias Jensen, Kasper Dolberg og Victor Kristiansen efter Nordirlands scoring til 1-0 i mandagens nederlag. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
  • Danmarks Kasper Dolberg ærgrer sig efter en brændt chance mod Nordirland. Den manglende evne til at omsætte spilovertag til mål irriterer landstræner Kasper Hjulmand. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Særligt mener landstræneren, at Danmark har haft det svært med at finde nøglen til at åbne kampene mod de aller svageste modstandere som San Marino og netop Nordirland.

- Vi har ofte ikke fået skabt nok. Vores evne til at omsætte et stort overtag til chancer har været for dårlig, siger han.

Slut med eksperimenterne

Til mandagens kamp mod Nordirland havde trænerstaben på landsholdet haft gang i den helt store svingdør. For hele syv spillere i startopstillingen var nemlig nye sammenlignet med opstillingen mod Slovenien fredag aften.

Men selvom den slags dispositioner kan være med til at holde truppens yderste mandater inde i varmen, så er det ikke nødvendigvis fordrende for Danmarks idealopstilling. Og netop idealopstillingen og idealformationen er det, der skal i fokus, når landsholdet samles næste gang frem mod EM til sommer.

- Vi er selvfølgelig skuffede i aften, og vi ved, der er nogle ting, der skal kigges på. Og så er der ikke så mange eksperimenter mere. Når vi mødes i marts er der en fast ramme, og så skal vi øve os i det, vi skal gøre til EM, siger Kasper Hjulmand.

I marts skal landsholdet spille en række testkampe, der endnu ikke er fastlagt. Hverken når det kommer til modstandere eller datoer. Men landstræneren ser frem til at gå i EM-mode.

- Vi ved godt, der er noget at arbejde med. Men vi skal til EM, vi har vundet puljen, vi har fået 22 point. Der er helt sikkert nogen, der gerne ville bytte med os. Men vi ved også godt, at kvaliteten i perioder simpelthen har været for dårlig, siger han.

Der er lodtrækning til sommerens EM-slutrunde lørdag den 2. december i Hamborg. Med Danmark i bowlen.