'Et opgør med holdet fra EM-sommeren': Ni nye navne i Hjulmands trup

Landstræner Kasper Hjulmand har tirsdag eftermiddag udtaget sin trup til de to kommende EM-kvalifikationskampe.

Morten Hjulmand har aldrig spillet for a-landsholdet, men har repræsenteret Danmark på samtlige hold i ungdomsregi. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Vi er efterhånden på kælenavn med dem.

Yussuf, Corner, NK og Delaney med det lækre hår.

Men når foldboldherrerne snart skal spille EM-kvalifikationskampe mod Finland og Kasakhstan bliver det uden Yussuf Poulsen, Andreas Cornelius, Rasmus Nissen Kristensen og Thomas Delaney, selvom de ikke er på nogen skadesliste.

Landstræner Kasper Hjulmand har rystet posen og udtaget ni spillere, der ikke var med ved vinterens skuffende VM-slutrunde i Qatar.

Flere er med for første gang, og derfor har det ikke været nogen nem opgave for landstræneren, der løfter sløret for, at der henover weekenden kan blive udtaget en enkelt eller to spillere på bagkant.

- Det er altid svært at udtage et landshold. Der har været mange overvejelser, men jeg synes, vi har en stærk trup med en god blanding af erfaring og form.

Bevares, flere fra den gamle garde er skadede og ukampdrygtige, men det gælder ikke dem alle. Derfor er det rimelig markant, at så mange ikke er med denne gang, siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

- De skal trods alt ikke lave navneleg, men der skal i hvert fald trykkes nogle nye trøjer og uddeles nogle nye numre. Det er lidt et opgør mod holdet fra EM-sommeren i '21, hvor Danmark var så gode ved EM, siger Andreas Kraul.

- Nu må fodbolden vinde. Han har valgt de spillere, der er i form, og det synes jeg er en klar melding.

  • Morten Hjulmand fra italienske Lecce står foran en mulig debut på landsholdet. (Foto: © ALESSIO MARINI, Ritzau Scanpix)
  • 19-årige Elias Jelert er blevet fast mand for FCK. (Foto: © Ulrik Pedersen/Csm, Associated Press)
  • 20-årige Victor Kristiansen skiftede i januar fra FCK til engelske Leicester. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Generationsskifte på vej?

Når nogle af de ellers så velkendte navne er ude, handler det meget om form, fortæller landstræneren. Derfor er det heller ikke et direkte spørgsmål om at smide de gamle på porten og tage nye, yngre modeller ind.

- Et generationsskifte foregår løbende. For halvandet år siden blev jeg spurgt om det samme, da jeg udtog Mikkel Damsgaard og Andreas Skov Olsen. Fodbolden udvikler sig, og ting forandrer sig, siger Kasper Hjulmand.

- Fodbolden flytter sig, og spillere udvikler sig. Det har vi taget bestik af.

Med Elias Jelert, Mohamed Daramy og Mads Hermansen er der blevet plads til flere unge spillere fra den hjemlige liga. Det behøver vi ikke nødvendigvis kalde et generationsskifte, siger Andreas Kraul. Men det er en meget markant foryngelse.

- Der er nogle menneskelige ting, som Kasper Hjulmand har været tvunget tilmen det er trænerens lod at tage beslutninger, siger Andreas Kraul.

Og med det lod følger forpligtelser. Eksempelvis at bide i det sure æble og sende den sure besked til de spillere, der ikke blev udtaget på dagens pressemøde.

- Det har været hårdt at give dem meldingen. En ting er, at jeg jo synes, at de er dygtige spillere. Men der er også noget personligt, for jeg lærer dem godt at kende, siger landstræneren.

- Det hårde ved jobbet er at skuffe nogen, men jeg ved, at der er en ild, der brænder i dem for at komme tilbage til landsholdet.

Danmark møder i første omgang Finland torsdag den 23. marts. Efterfølgende rejser de til Kasakhstan, hvor der venter en udekamp søndag den 26. Begge kampe kan følges i LIGA på P4 i DR Lyd.