Hjulmands drøm var at samle og begejstre Danmark: Kan euforien fastholdes en onsdag aften mod Skotland?

Landsholdet samlede og begejstrede danskerne under EM. Hovedpersonerne frygter langt fra, at opbakningen svinder, hvis Danmark taber til Skotland.

Opbakningen er ikke kun vokset som følge af sejre, fastlår landsholdet. Danskerne har kunne identificere sig selv i spillerne, mener Kasper Hjulmand. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

I løbet af sommeren 2021 blev danskerne røde og hvide på tælling i takt med, at landsholdet indtog alverdens fodboldstater.

Danmark tabte ganske vist til England i semifinalen, men EM-euforien og sammenholdet mindede om scenerne fra slutrundetriumfen i 1992.

Dengang braste begejstringen dog, da Danmark missede kvalifikationen til VM i 1994. Det samme var gældende ved EM-fiaskoen i 2000 blot to år efter glade dage under VM i Frankrig.

Hverken Simon Kjær, Kasper Schmeichel eller Kasper Hjulmand er af den overbevisning, at historien vil gentage sig ved VM i 2022 i Qatar. På et pressemøde forud for onsdagens kvalifikationskamp mod Skotland udtrykte landsholdets tre repræsentanter, at de er sikre på, at støtten varer ved.

- Der er ingen frygt for at miste interessen, siger Kasper Schmeichel og uddyber.

- Støtten handler ikke blot om, at vi vinder kampe. Vi kan give alt og spille godt, men tabe. Det vigtigste er, at det hold, du støtter, giver alt, de har. Det gør vi i alle kampe, og så længe vi gør det, kan vi se os selv og publikum i øjnene.

Landsholdskollegaen Simon Kjær er enig. Ifølge anføreren medvirker EM-præstationerne til, at meget få nu tvivler på landsholdets sammenhold og identitet. Han håber på at genskabe stemningen fra sidste landskamp i Parken, da Danmark vandt med 4-1 over Rusland.

- I løbet af sommeren fik vi bekræftet den identitet og det sammenhold, vi altid har snakket om. Det er ikke bare tomme ord. Det er sådan, vi angriber kampene, forklarer Simon Kjær.

- Det sammenhold og den energi, vi har haft på holdet og har skabt med det danske land og de danske fans. Det sætter vi utrolig stor pris på og vil bygge videre på.

Kasper Hjulmand under forberedelserne i Helsingør. Landstræneren har modtaget flere afbud til de kommende landskampe. Han må blandt andet undvære Kasper Dolberg, Martin Braithwaite og Jannik Vestergaard mod Skotland. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Ikke en uddøende race

Interessen for entre til Parken til landsholdets VM-kvalifikationskampe i september er så stor, at der forventes et udsolgt stadion til begge hjemmekampe. Kraften til at samle danskerne omkring fodbold var en af årsagerne til, at Kasper Hjulmand takkede ja til jobbet i 2019.

- Jeg har hørt mange sige, at landsholdsfodbold var en uddøende race. At det var under det store kommercielle pres fra de store klubber. Min holdning er, at de største følelser er i spil, når det er landsholdsfodbold, siger Kasper Hjulmand.

- Den del, der hed, at vi skal samle og begejstre Danmark på tværs af alt, var helt klart en drøm, jeg havde med jobbet. Vi har taget nogle kæmpe skridt det sidste år og selvfølgelig den her sommer.

Simon Kjær og Kasper Schmeichel spillede begge en hovedrolle under sommerens EM. Dels på grund af deres hurtige indgriben, da Christian Eriksen faldt om på banen. Dels som følge af sublime sportslige præstationer.

Anføreren har da også kunnet mærke forskel på interessen omkring sig selv ovenpå sommeren. Der er langt flere henvendelser, når han bevæger sig rundt i Italien og Danmark.

- Jeg plejer at kunne tage på legepladsen i parken med mine drenge uden, at jeg skal lave 25-50 billeder og skrive autografer. Halvdelen af tiden havde jeg ikke tid til at lege med mine drenge, fordi jeg skulle alt muligt andet. Det er kun glædeligt og fantastisk. Det betyder, at vi har gjort det godt som hold, siger Simon Kjær og smiler.

Kasper Schmeichel har også lagt mærke til den øgede opmærksomhed. Truppen kunne ikke for alvor være en del af euforien under selve slutrunden som følge af UEFA's restriktioner. Det har der dog været tid til efterfølgende, og målvogteren kalder opbakningen for unik.

- Det er ligegyldigt, hvor vi tager hen, og om vi spiller i Midtjylland, på Fyn eller Sjælland, så oplever vi den samme glæde og entuatiasme omkring landsholdet. Det har jeg aldrig oplevet før. I hvert fald ikke på det her niveau, fortæller han.

Godt humør ved landsholdets træning. Truppen består af lutter forbilleder, mener landstræner Kasper Hjulmand. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

'Det her er en rollemodel'

Kasper Hjulmand er ligesom sine to spillere dybt taknemmelig for glæden og støtten. Han vurderer, at danskerne har kunnet spejle sig i truppen, fordi sammenholdet repræsenterer Danmark, når det er bedst.

- Der er ikke en eneste af de her spillere, som jeg ikke ville sætte foran og sige: ’Drenge og piger i hele Danmark. Det her er en rollemodel for jer’, siger landstræneren.

- Vi er, hvem vi er. Vi giver, hvad vi har på og uden for banen og håber på, at det er nok til at få opbakning. Det er alt, hvad vi kan gøre i livet. Det er at give den fuld skrald med det, vi har, og det, vi er. Det, tror jeg, folk godt kan genkende.

Kampen mod Skotland fløjtes i gang klokken 20.45, og Kasper Hjulmand glæder sig til atter at stå på sidelinjen i Parken.

- Hvis jeg ikke havde været træner, stod jeg derinde og skreg selv. Jeg synes, det fedeste er landskampe i Parken. Jeg synes, det er et privilegie at være med til. Jeg synes, det er en festdag, når der er landskampe i Parken. Jeg ved, hvor mange der følger os i hele landet.

FacebookTwitter