Hvad kan Kasper Schmeichel bruge sit jubilæum til? Intet, sulten er til meget mere

75 landskampe er blot en mellemregning for Kasper Schmeichel, der mener, han har optrådt for få gange i rødt og hvidt.

(Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

- Det er for lavt.

Kasper Schmeichels svar falder promte. Den 34-årige målmand smiler skævt og løfter øjenbrynet, men han er lige så fast i blikket, som håret er strøget kontrolleret tilbage. Ja, det kan da godt være, at 75 landskampe er et jubilæum.

Og det er da også rigtigt, at det er de færreste forundt at spille så mange gange for Danmark. Men det er ikke nok. Han fortjente mere.

- Jeg vil altid mene, at jeg skulle have startet nogle år før. Det blev ikke til det. Jeg er selvfølgelig taknemmelig for det jeg har fået indtil videre, men det er ikke noget, jeg kan bruge til noget. Sulten er til meget mere. Jeg vil altid have en følelse af, at jeg fortjente at få chancen tidligere på det danske landshold, siger han.

Før Kasper Schmeichel overtog tjansen, havde Anders Lindegaard og Stephan Andersen i perioden inden på skift målmandsposten. Det var først i 2013, den dengang 26-årige Leicester-spiller debuterede for Danmark i en venskabskamp mod Nordmarkedonien.

Men han gav aldrig op. For selvom karrierestigen førte ham forbi den engelske League Two, den skotske liga samt Leicester, der dengang spillede i Englands næstbedste række, troede Kasper Schmeichel altid på, at chancen nok skulle komme.

Her kan du et indslag fra 2013, hvor en ung Kasper Schmeichel ser frem til sin debut for landsholdet:

Det er let at nå toppen, men svært at blive der

Målrettethed og seriøsitet blev installeret i ham fra en tidlig alder, og han fik flere nyttige værktøjer med sig ved at have et af sine største forbilleder som far.

- Jeg har på tæt hold set, hvad det kræver at nå toppen. Jeg har lært at håndtere modgang. Jeg har kunne drage mange erfaringer og paralleller fra min far i de forskellige stadier af min karriere, og jeg har kunne snakke med ham om, hvad han gjorde i de perioder, hvor han måske var i tvivl, forklarer Kasper Schmeichel.

Peter Schmeichel var dog ikke blot et tydeligt eksempel på viljen til at ville vinde og være den bedste. Ifølge Kasper Schmeichel er det let nok at nå målet om at blive nummer et. Det er straks sværere at opretholde positionen. Her har den tidligere målvogter for Manchester United og Danmark også været god at spejle sig i. Særligt har han arvet en enorm tro på egne evner.

- Du kan ikke være målmand uden selvtillid og en vis portion ego. Det er simpelthen umuligt. Du er sidste skanse, og den mindste fejl plejer at koste holdet. Der skal du bare have en tro på dig selv, som ingen andre har. Det er forskellen på at være målmand og markspiller. Du skal være så mentalt stærkt, og det har jeg set på tæt hold, fortæller landsholdsmålmanden.

Kasper Schmeichel har dog ikke blot ladet sig inspirere af sin far, selvom der er rigeligt at se op til. Han ser også op ikoner som til tennisspilleren Roger Federer og NFL-stjernen Tom Brady. Ens for alle er en enorm arbejdsmoral.

- De arbejder stenhårdt og har gjort det i rigtig mange år. Den indstilling har jeg altid haft med mig: At være villig til at arbejde og til at gå længere end nogen anden.

  • Kasper Schmeichel begyndte sin karriere i engelske Manchester City, som han spillede 10 førsteholdskampe for. Siden var han forbi klubber som Coventry City, Falkirk FC, Bury og Notts County, inden han skiftede til Leicester City i 2011. (Foto: Nigel Roddis © Scanpix Denmark)
  • Kasper Schmeichel studerer målmandskollegaen Stephan Andersen under en øvelse. Schmeichel debuterede i et nederlag på 0-3 til Nordmakedonien. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix Denmark)
  • Den danske målvogter har stået fast i sin klub Leicester City, siden skiftet dertil i 2011. Her har han været med til at vinde klubbens første mesterskab nogensinde i 2016. Senere har han og klubben også vundet FA Cup samt Community Shield-titlen i 2021. (Foto: Carl Recine © Scanpix Denmark)
  • Kasper Schmeichel under EM-kvartfinalen mod Tjekkiet. Han spillede en stor rolle under slutrunden, hvor Danmark røg ud i semifinalen mod England. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Har aldrig elsket det mere

I øjeblikket er det især Tom Brady, der inspirerer Schmeichel. Den 44-årige quaterback bliver ved med at slå rekorder, og amerikanerens sult og ærgerrighed fascinerer den danske målmand.

For selvom Kasper Schmeichels 34 år for mange hører sig til i fodboldkarrierens vintermåneder, er det ikke noget, han har tænkt sig at lade sig bremse af. Han har aldrig følt sig i bedre fysisk form.

- Jeg har lært mange ting om, hvordan jeg skal lade op til kampe og restituere efterfølgende. Og hvor meget det kræver i løbet af ugen op til kampen for at blive klar. Det er ikke det fysiske, der er sindssygt hårdt. Jeg investerer så meget i hver eneste kamp, at det er det mentale og rejserne, som tærer på energien.

Hvad betyder Kasper Schmeichel for landsholdet? Det kan du høre Pierre-Emile Højbjerg, Kasper Hjulmand og Andreas Christensen forklare i klippet herunder:

Og så er vi tilbage ved kampen mod Moldova, der altså kan blive målvogterens nummer 75 i rødt og hvidt. Det er 54 færre end nummer ét på listen, Peter Schmeichel. Hvorvidt førstepladsen på sigt skifter fornavn vides ikke, men Kasper Schmeichel har ikke tænkt sig at smække en udløbsdato på målmandshandskerne.

- Jeg er ikke nået til et punkt i mit liv, hvor jeg begynder at se enden. Tværtimod. Inspirationskilder som Gianluigi Buffon og Tom Brady fortsætter langt ind i deres 40’ere. Jeg vil ikke sætte en tid på, hvornår jeg skal spille til. Jeg spiller, så længe jeg elsker det, og lige nu har jeg aldrig elsket det mere.

FacebookTwitter