I Danmark har vi 'forkælet' syn på landsholdet, mens Norge og Sverige er i reel EM-krise

Både Norge og Sverige har så godt som udspillet deres muligheder for at komme med til EM-slutrunden i 2024.

Landstræner Kasper Hjulmand blev på trods af to sejre i to kampe kritiseret for Danmarks spil ved landsholdssamlingen i september. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

"EM-drømmen er langt borte", "chancen er mikroskopisk", og "det er en utopi".

Selvom spillet ikke har kørt på skinner for det danske herrelandshold, står holdet i en gunstig position til at kvalificere sig til EM 2024 i Tyskland.

Men skeler vi til vores naboer mod nord, er situationen en helt anden.

For mens Kasper Hjulmands tropper ligger lunt i svinget, ligner EM 2024 efterhånden lukket land for både Norge og Sverige.

- Jeg giver Norge mellem to og fem procent chance for at kvalificere sig, siger fodboldkommentator Christian Nilssen fra norske NRK Sporten.

- Sverige kommer ikke med til EM. De er fuldstændig afskrevet, lyder det fra sportsjournalist Johan Kücükaslan fra svenske SVT Sport.

'Forkælede' danskere

Lige nu ligger Danmark nummer to i gruppe H i EM-kvalifikationen, og dermed har Danmark kurs mod en EM-billet. Alligevel er det danske landshold blevet flittigt kritiseret for, hvordan spillet har set ud på banen. Uskønt. Rodet. Decideret dårligt. De kritiske gloser har været mange.

Det danske landshold har på vejen mod EM vundet sene 1-0-sejre mod Nordirland og Finland, spillet 1-1 i Slovenien og lidt et choknederlag i Kasakhstan.

Men selvom den danske form måske ikke har imponeret, forstår den svenske sportsjournalist Johan Kücükaslan ikke helt, at de danske fodboldfans er utilfredse.

- Det er lidt en forkælet holdning. Jeg tror, at hvis du spørger enhver svensk fodboldfan, om de vil bytte en dårlig præstation for en sejr, er der ingen tvivl for dem.

Den svenske fodboldreporter mener, at forventningerne til det danske landshold er blevet en tand for høje de seneste år.

- Mange danske fans oplevede nok en forelskelse under EM 2020, hvor Danmark spillede offensivt og modigt mod flere af Europas store nationer. Det har nok også givet dem lidt forhøjede forventninger med til VM, hvor holdet skuffede stort.

- Jeg forstår godt, at Kasper Hjulmand har taget de sikre valg i forhold til EM-kvalifikationen, for hvis du vil med til slutrunder, er der ikke altid råd til at tage chancer, siger svenske Johan Kücükaslan.

Fodboldkommentator Christian Nilssen fra NRK Sporten forstår til gengæld godt, hvis de danske fans mener, at Hjulmand og kompagni bør være mere dominerende i en ellers overkommelig gruppe.

- De har ret til at forvente meget af det danske landshold. De har en masse spillere fra store europæiske adresser, så det er ikke unormalt, at forventningerne til holdet stiger.

Selv med superstjerner som Martin Ødegaard og Erling Haaland ser det ud til, at Norge misser endnu en slutrunde. (Foto: © JON NAZCA)

Men med Norges situation i betragtning mener Christian Nilssen også, at de danske fans er en smule privilegerede.

- Man må som fodboldfan af og til spørge sig selv, om man vil se ens hold spille underholdende, eller om man vil se dem vinde og være med til slutrunder. Jeg tror, at de fleste norske fans ville bytte med de danske, hvis muligheden var der, siger Christian Nilssen.

23 år uden slutrunder

Hvis Norge skal kvalificere sig til EM 2024, skal det ske på bekostning af de tidligere europa- og verdensmestre fra Spanien - der undervejs har slået netop Norge med 3-0.

Det norske herrelandshold har ikke været med til en slutrunde siden årtusindskiftet, men selvom landets 23-årige slutrundetørke ser ud til at fortsætte, er der fortsat håb for fremtiden hos de norske fodboldfans.

- Der er en optimisme, fordi holdet har fået store internationale stjerner som Erling Haaland og Martin Ødegaard. Det har Norge ikke haft i mange år. Og så har vi også fået et nyt stjerneskud i 18-årige Antonio Nusa, der har taget landet med storm.

- Norge hungrer efter at komme med til en slutrunde, men Ståle Solbakken er nødt til at få styr på den norske defensiv, for holdet er ikke stærkt nok til at stå imod de store hold, siger Christian Nilssen.

Hårde tider for svensk fodbold

Hvis det ser svært ud for nordmændene, så ser det helt og aldeles uoverkommeligt ud for svenskerne.

Det svenske landshold skal som minimum vinde holdets tre resterende kampe, men det giver kun holdet et spinkelt håb, da hverken Belgien eller Østrig må vinde flere af de resterende gruppekampe.

Et håb, som den svenske landstræner, Janne Andersson, fortsat holder fast i.

- Jeg giver aldrig op, før der er helt lukket og slukket, sagde Janne Andersson til Viaplay efter Sveriges seneste nederlag til Østrig.

Men spørger man den svenske sportsjournalist Johan Kücükaslan, så deler de svenske fodboldfans ikke landstrænerens optimisme. Og den skuffende EM-kvalifikation markerer også, hvor svensk fodbold befinder sig i øjeblikket.

- Det er en meget hård tid for det svenske landshold. Holdet var heller ikke med til VM, og de er rykket ned i C-laget i Nations League, hvilket ikke gør deres chancer bedre i fremtiden.

Janne Andersson har stået i spidsen for det svenske landshold siden 2016, og selvom det startede godt for landstræneren, så vurderer Johan Kücükaslan, at tiden er løbet fra Andersson.

- Han (Janne Andersson, red.) fik Sverige til kvartfinalen ved VM i 2018, og det var en rigtig stor bedrift. Men holdet har været gennem et generationsskifte, og nu passer hans taktiske idéer bare ikke på samme måde mere, siger Johan Kücükaslan.