INTERVIEW Svensk landsholdsprofil: Det kunne have været os i ’92

Danmark slog Tyskland og vandt fortjent EM, mener Martin Dahlin. Men svenskerne føler, det kunne have været dem i stedet for.

I starten af 1990’erne var Sverige i besiddelse af en virkelig stærkt fodboldlandshold. Navne som Thomas Ravelli, Anders Limpar og Thomas Brolin prydede holdkortet, da vores naboer hinsidan lagde værtskab til EM ’92.

De ferieramte danske spillere, der pludselig fik at vide, de skulle troppe op i Sverige, var der ingen som regnede for seriøse kandidater til titlen. Heller ikke det svenske landshold, der havde savet Danmark midt over 4-0 i sommeren 1991, og som vandt igen i gruppespillet ved EM. Danmarks EM-triumf var et decideret chok.

På det tidspunkt troede jeg i hvert fald ikke, at de ville vinde EM. Det faldt mig slet ikke ind.

Martin Dahlin

- Da Danmark vandt EM, spekulerede man selvfølgelig på, hvad der skete. For vi slog Danmark ved EM og året før. Vi havde en følelse af, at vi ud af ti kampe ville slå Danmark otte gange. Sådan tænkte vi på det tidspunkt, så det føltes underligt, at de blev Europamestre. Men det fantastiske ved fodbold er jo, at tingene ikke altid går, som man tror, fortæller den tidligere svenske landsholdsspiller, Martin Dahlin, til DR 25 år efter slutrunden.

- På det tidspunkt troede jeg i hvert fald ikke, at de ville vinde EM. Det faldt mig slet ikke ind.

Han husker kampene mod Danmark som noget ganske særligt; derby-lignende opgør på internationalt niveau med Øresunds-håneret på spil. Det var vigtigt at vinde over Danmark.

- Man lærer tidligt som skåning, at der er en rivalisering mellem Sverige og Danmark. Så for mig var det næsten større at møde Danmark, end det var at møde Frankrig. Sådan føltes det. Det føltes som et lokalopgør. Det var store kampe, som man husker, siger Dahlin.

Hvor skuffet kan man være?

Sverige gik sammen med Danmark videre fra gruppe A ved EM-slutrunden. Danmark skulle op imod Holland i semifinalen, mens de svenske værter trak Tyskland, der to år før havde sikret sig verdensmesterskabet. Det blev et knebent nederlag på 3-2 til Sverige, der måtte sande, at en finale på hjemmebane kun lige akkurat glippede.

Ingen havde troet, at det skulle lykkes for dem, så det var fantastisk… for Danmark.

Martin DAhlin

- Vi indså, at med lidt held kunne det have været os i stedet for. Men vi gjorde vores bedste og formåede ikke at slå verden bedste hold på det tidspunkt, Tyskland, hvilket Danmark gjorde. Det var naturligvis en skuffelse. Men hvor skuffet kan man være over at tabe til de regerende verdensmestre, som har nogle af verdens bedste spillere på holdet, lyder det fra Martin Dahlin.

- At Danmark så bagefter slog Tyskland, må man bare sige tillykke med. Ingen havde troet, at det skulle lykkes for dem, så det var fantastisk… for Danmark.

I morgen lørdag kan du se dokumentaren ’Tabernes fortælling’. Her kigger flere af Danmarks modstandere fra EM-slutrunden i 1992 tilbage på den usandsynlige danske triumf. Det er i temalørdag på DR2 i morgen klokken 20.55.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve